Dubai este cu siguranta orasul in care o mare parte din populatia lumii ar vrea sa traiasca. Pe de alta parte, este o destinatie turistica ideala, care a si castigat foarte multa popularitate in ultimii ani. Dubai este la baza un oras desertic, azi cu o infrastructura superba, politici liberale (dupa standardele locale), indulgenta fiscala si servicii turistice excelente. Este de asemenea, locul perfect pentru shopping, plaje, petreceri sau diverse evenimente, de la cele sportive la cele legate de arta, in toate formele sale.
Emiratul Dubai este cel mai modern dintre cele 7 emirate care formeaza Emiratele Arabe Unite. Cele 7 emirate sunt: Abu Dhabi (capitala), Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah si Umm al-Quwain. Este un oras care a cunoscut o dezvoltare fulminanta in ultimii 40-50 de ani, avand in vedere ca in trecut era un sat de beduini care se dedicau pescuitului si culesului de perle. Startul dezvoltarii ii este datorat sheikh-ului Saeed Al-Maktoum din familia (initial tribul) Maktoum, el fiind cel care a avut inspiratia sa concesioneze terenul companiei Shell, in anii ’50, pentru identificarea posibilelor rezerve de petrol si care ulterior, pentru a atrage populatie muncitoare si companii care sa creeze mediu de afaceri, a scutit de taxe si impozite populatia si companiile dispuse sa lucreze aici. In ultimul deceniu insa, veniturile acestui oras-stat provin cu precadere din afaceri, turism si apoi, in pondere mai redusa, din petrolul care se preconizeaza ca in cateva decenii se va epuiza.
Tocmai din pricina mediului de afaceri in crestere, populatia orasului este mixta, emiratezii respezentand in prezent doar 17% din populatia Dubaiului. Nativii ocupa de regula functii ce tin de siguranta nationala, guvernul acordandu-le si femeilor posibilitatea de a ocupa functii publice.
In prezent, emiratul Dubai este condus de Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum care este si vice-presedinte si prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite. Multe dintre proiectele ce au dus la dezvoltarea si promovarea orasului din ultimii ani ii sunt datorate Sheikh-ului Mohammed. In 2011 Dubai a fost numarul 7 in topul celor mai vizitate orase din lume.
Si pentru ca este un oras nou, obiectivele turistice de top nu fac parte din randul celor care infatiseaza un trecut bine conservat, ci din randul celor care infatiseaza un viitor perfect, in care inovatia sta alaturi de curaj si determinare. Asadar, e important ca odata ajuns in Dubai sa faci cunostinta cu urmatoarele atractii turistice:
Burj Khalifa – Cea mai inalta cladire din lume, cu o inaltime de 828 m si 160 de etaje, gazduieste si alte recorduri precum: cele mai rapide lifturi din lume, care fac legatura dintre etaje in 18m/s, moscheea situata la cea mai mare inaltime din lume (etajul 154), piscina situata la cea mai mare inaltime (etajul 76) si cea mai inalta platforma exterioara de observatie din lume – la 452 m (etajul 124). Pentru constructia acestui turn gigant au fost utilizati 330.000 m³ de beton, 39.000 tone de otel si 26.000 de panouri de sticla, costurile totale ale proiectului ridicandu-se la 1,5 miliarde de dolari. Burj Khalifa gazduieste apartamente cu 1,2,3 si 4 camere, spatii de birouri, un hotel (Armani Hotel) cu 160 camere, o biblioteca, un club, o sala de festivitati, numeroase piscine si spa-uri si un magazin alimentar – Burj Khalifa Gourmet Market. Pretul unui bilet de intrare este de 125 AED/pers. la cumpararea biletului in avans (posibil on line), sau 400 AED/pers. pentru intrarea imediata.
Dubai Mall, situat in imediata apropiere a celei mai inalte cladiri din lume, este in prezent cel mai mare centru comercial din lume. Imensa constructie se intinde pe o suprafata de 1.124.000 m², numara pete 1200 de magazine, 130 de restaurante si cafenele, 22 de sali de cinema, 250 de camere de hotel, un patinoar, spatii de joaca pentru copii si un acvariu imens din acrilic cu peste 33.000 de specii de animale marine. Dubai Mall a fost inaugurat in data de 8 mai 2009 iar proiectul este detinut si a fost construit de compania emirateza Emaar Properties. Una dintre iesirile mall-ului duc catre Dubai Fountain, cel mai mare sistem de fantani din lume, care sunt setate sa se miste pe un fundal muzical. Dubai Fountain sunt situate pe lacul Burj Khalifa si au fost proiectate de WET Design, aceeasi companie care a proiectat si Bellagio Fountains din Las Vegas. Primele show-uri ale zilei au loc la ora 13.00 si 13.30, urmand ca urmatoarele seturi de show-uri sa inceapa de la ora 18.00 pana la 22.00 din 30 in 30 de minute.
Sheikh Mohammed Bin Rashid Boulevard este strada care sub forma unui arc de cerc inconjoara intreg proiectul Burj Khalifa si Dubai Mall, respectiv Downtown Dubai. O multime de restaurante si cafenele sunt situate aici iar palmierii iluminati creeaza un peisaj idilic dupa apusul soarelui.
Palm Jumeirah, insula palmier care a devenit emblema emiratului. Palm Jumeirah este alcatuita dintr-o insula principala, care joaca rolul trunchiului palmierului, 17 arce de cerc ce constituie frunzele, si digul ce le incercuieste, cu o lungime de circa 11 km. Aceasta insula constituie doar o parte a unui megaproiect de construire a patru insule artificiale, cu o suprafata totala de 31 de kilometri patrati, foarte aproape de linia de coasta a Dubaiului. Constructia acestui proiect reprezinta viziunea lui Mohammed Al Maktoum, care a considerat ca linia de coasta a Dubaiului nu poate gazdui toti turistii ce vin anual in emirat si astfel s-a gandit sa o extinda patrunzand in ocean. Constructia insa s-a dovedit a fi extrem de dificila! Pe langa milioanele de m³ de piatra si nisip ce au fost necesari, constructorii s-au luptat si cu valurile masive din perioada iernii care puteau spulbera intr-o secunda tot ce ei s-au chinuit sa cladeasca in luni bune. O alta neplacere a fost reprezentata de faptul ca nisipul desertic, pe care constructorii doreau initial sa il foloseasca, era prea fin si ar fi fost spalat de apa cu usurinta, fapt ce i-a obligat sa foloseasca doar nisip din Golf. Probleme au ridicat si stabilirea coordonatelor pentru ca insula palmierului sa dobandeasca forma actuala, sau tasarea solului pentru a dobandi stabilitate. In final insa, insula palmierului a devenit domiciliul a sute de vile si hoteluri de lux.
Atlantis – Hotelul Atlantis este construit pe Palm Jumeirah si pe langa luxoasele servicii pune la dispozitia turistilor si un parc acvatic impresionant (cel mai mare din Orientul Mijlociu), waterpark-ul Aquaventure. Tot aici, doritorii isi pot petrece ziua inotand cu delfinii, pot iesi in larg cu un iacht pentru a face diving, pot inchiria un elicopter pentru a vedea Dubaiul de sus sau isi pot petrece ziua pe modernele terenuri de tenis.
Dubai Marina – Laguna “man-made” si port de agrement, Dubai Marina este una dintre cele mai frumoase zone ale orasului. Zgarie norie spectaculosi, hoteluri si locuinte de lux, baruri, cluburi de noapte, o promenada de 11 km cu terase-restaurant, palmieri, fantani arteziene, plaja, Clubul de iahting si mall-ul Dubai Marina aduc zona in topul preferintelor tuturor. De aici se pot inchiria diverse tipuri de barci cu care se poate iesi in largul marii. Dealtfel se organizeaza si tururi care includ inconjurul Palm Island si a insulei pe care este situat hotelul Burj Al Arab sau tururi cu Dhow-ul, barca traditionala a beduinilor.
Burj Al Arab – Singurul hotel de 7* din lume a fost proiectat de catre arhitectul britanic Tom Wright, pentru compania Jumeirah, una dintre cele mai importante din lume in domeniul hotelier. Clasificarea oficiala a hotelului este de 5*Deluxe insa datorita luxului dus la extrem ziaristii i-au atribuit la inaugurare 7*, distinctie care il reprezinta si azi. Hotelul mai bate un record si in ceea ce priveste inaltimea! La 321 de metri este cea mai inalta cladire din lume folosita exclusiv ca hotel. Un alt aspect ce ii confera unicitate, pe langa fabulosul design, care imita o ambarcatiune tipic araba, cu vele, numită „Dhow”, este si amplasarea. Burj Al Arab este situat pe o insula artificiala, la 280 m departare de plaja Jumeirah, si este legat de tarm printr-un pod privat. Interiorul hotelului reprezinta viziunea designerului Khuan Chew si infatiseaza o combinație luxoasa de stiluri occidentale si orientale. Aproximativ 8000 m2 din pereti sunt acoperiti cu foita de aur de 22 carate si aproximativ 24000 m2 de pardoseala sunt acoperiti cu marmura. La intrare poate fi admirat acvariul inalt, de doua etaje, si fantanile muzicale cu lumini laser. Pretul unei nopti de cazare variaza intre 1.000 si 20.000 $, insa pentru o vizita scurta cei interesati isi pot face o rezervare la unul dintre restaurantele hotelului, costul rezervarii fiind de 100 $. Rezervarea se face in prealabil, la unul dintre hotelurile din acelasi grup, Jumeirah, situate in aceeasi zona. Cel mai probabil un Rolls Royce se va prezenta la ora stabilita in fata hotelului dvs. pentru a va duce in siguranta sa luati masa la Burj Al Arab. Inainte de a intra in hotel codul rezervarii ii va fi prezentat personalului de la poarta pentru validare iar un alt aspect important este cel privitor la tinuta care trebuie sa fie una casual-smart.
Wild Wadi Water Park – Un parc acvatic impresionant, locul unde iti poti petrece cu usurinta o zi intreaga, fara sa iti dai seama ca trece timpul. Principalele atractii ale parcului sunt: ’’Master Blasters’’’- plimbari ce sfideaza gravitatia, ce va vor duce pana la 15m in aer; ’’Flow Riders’’- va vor oferi surfing extrem; ’’Piscina cu valuri’’ creaza valuri de 1,5 m in patru configuratii diferite; ’’Lazy River’’’- cadere relaxanta de apa, avand 485 m lungime si 4 m latime; ’’Ring Ride’’ si ’’Tunelul mortii- mai rapide decat multe alte plimbari de genul asta; ’’Jumeirah Sceirah’’, ce calatoreste cu 60km/ora, experimentand astfel o senzatie de imponderabilitate; ’’Fossil Rock’’, situata la intrarea in parc, ce navaleste cu 63.000 l de apa pentru a crea o inundatie artificiala sau ’’Flood River’’ care creaza valuri de peste 2m inaltime. Pretul unui bilet este de 275 AED.
Madinat Jumeirah – Laguna “man-made” care imita Venetia este inconjurata de 2 hoteluri scumpe, construite si decorate in stil arab, cu terase-restaurant, cu zona de plimbare, cu un bazar si cu un amfiteatru unde se tin seara spectacole. Madinat Jumeirah ofera o priveliste idilica ce inglobeaza hotelul Burj Al Arab si marea Golfului Arab.
Moscheea Jumeirah – Este una dintre cele mai frumoase moschei, fiind deschisa si ne-musulmanilor pentru vizita. Tururile se fac joia si sunt urmate de intrebari si rapsunsuri pentru cei care sunt interesati sa afle mai multe despre islam. In moschee se intra fara incaltaminte iar vestimentatia trebuie sa fie una decenta.
Muzeul Dubai – Pentru cei interesati de istorie, Muzeul Dubai este un obiectiv ce nu trebuie ratat. Turul clasic cuprinde vizualizarea unor obiecte traditionale, legate de perioada in care navele acostau in portul Dubai pentru a-si descarca marfurile. Modul in care este totul prezentat este insa interesant si extrem de fascinat. De exemplu, cand veti ajunge in piata traditionala, totul este reconstruit si reamenajat in cele mai mici detalii, inclusiv sunet si lumina!
Deira (zona veche) – Pentru a ajunge in zona veche a orasului puteti sa traversati Dubai Creek cu dhow-ul (1 AED/cursa). Gold Souq, cea mai mare si cea mai vestita piata de aur, unde se gasesc peste 300 de magazine, este amplasata in cartierul Deira. Aici aurul se comercializeaza la unul dintre cele mai bune preturi din lume. Tot aici gasiti si cunoscuta Piata de mirodenii de unde puteti cumpara nenumarate plante uscate pentru ceai, condimente, seminte, fructe si multe altele.
Dubai Creek – Golful Dubai este locul in care a inceput totul. Aici acostau navele din India, Africa si Orientul Mijlociu si aici s-a dezvoltat comertul. Astazi puteti vedea si vizita cladiri traditionale care serveau ca vama sau ca structuri de aparare. Puteti lua o croziera cu cina inclusa sau chiar cu o barca privata, iar ghidul va va explica totul despre istoria Dubaiului.
Wonderland – Parcul de distractii Wonderland primeste in fiecare an peste 2 milioane de vizitatori. Are o suprafata de 18 ha si este impartit in 3 sectiuni: Water Mist, Theme Park si Splash Land. Parcul este deschis in fiecare zi, intre orele 10.00 – 22.00.
Global Village – Incursiunea prin numeroase tari si numeroase culturi ar putea defini Global Village Dubai si ale sale 31 de pavilioane, fiecare reprezentand cate o tara, in care se vand produse traditionale. Tarile care sunt reprezentate in cadrul proiectului sunt: Afghanistan, Arabia Saudita, Bahrain, Cambodia, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Filipine, India, Iraq, Iran, Italia, Iordania, Kuweit, Liban, Malaezia, Maroc, Pakistan, Spania, Siria, Singapore, Thailanda, Turcia, Tunisia, Vietnam, Qatar, Yemen si cateva regiuni din Europa si continentul american. Vizitele de la un pavilion la altul pot fi facute si prin intermediul unei barci, care strabate lacul artificial din mijlocul complexului, iar pentru copii este pus la dispozitie un trenulet care le arata cele mai interesante locatii. Global Village poate fi vizitat de sambata pana miercuri intre orele 16.00-24.00 si de joi pana sambata intre orele 16.00-01.00, pretul unui bilet de intrare fiind de 15 AED.
Dubai Miracle Garden – O gradina cu cateva zeci de milioane de flori, asezate in diferite forme, creand astfel o lume de basm. Miracle Garden este deschisa zilnic, de duminica pana joi intre orele 09.00-19.00 si intre orele 09.00-23.00 vineri si sambata. Pretul unui bilet de intrare este de 30 AED.
Desert safari – O experienta de neuitat! Soferi experientati va vor duce cu SUV-uri peste dune, va vor arata desertul la apus, dintr-un loc startegic, si va vor invita la o cina traditionala in mijlocul desertului. Pentru cei mai pretentiosi, se poate merge si cu un Hummer H3, dar tariful este un pic mai ridicat.
In Dubai mai puteti experimenta: Plimbari cu balonul cu aer cald, Golf, Skydiving, Horse Racing, Jet Skiing, puteti incerca senzatii tari pe Dubai Autodrome, shopping in numeroasele mall-uri si multe alte activitati ce vor alunga cu siguranta plictiseala. Cele mai cunoscute mall-uri sunt: Dubai Mall (cel mai mare), Mall of Emirates (cel care gazduieste partia de ski), Marina Mall, Arabian Center (cu o arhitectura traditionala), Ibn Battuta (impartit in 6 sectiuni, fiecare cu arhitectura unei alte regiuni – Andaluzia, Africa de Nord, Persia, Egipt, India, China), Wafi (cu Gradina Botanica Raffles), Mercato (cu o arhitectura mediteraneana), Burj Juman si Deira City Centre (printre primele mall-uri din oras).
Urmariti aici si evenimentele lunare organizate in emirat.
Si viata sociala din oras este una activa, Dubai fiind impanzit cu o gama variata de localuri superbe, majoritatea situate in Downtown, Dubai Marina, Jumeirah sau Palm. Cele mai cunoscute sunt: At.mosphere, restaurantul situat la cea mai mare inaltime, din Burj Khalifa, 360° Lounge Bar situat in Jumeirah, Mahiki Club din Jumeirah Beach Hotel, restaurantele din Hotelul Atlantis, situat pe insula palmierului, Buddha Bar si Embassy Club situate in Dubai Marina sau Cavalli Club din Fairmont Hotel, situat pe Sheikh Zayed Road, cea mai cunoscuta strada orasului.
De mentionat, referitor la viata de noapte din Dubai, este ca alcoolul poate fi consumat doar in localurile autorizate. Consumul de alcool in afara acestora si afisarea in public sub influenta alcoolului constituie infractiune.
Sezonul propice pentru a vizita nu doar Dubai ci intreaga tara este perioada noiembrie-aprilie, deoarece temperatura pe parcursul acestor luni este suportabila. In lunile de vara se ating temperaturi chiar si de 45° celsius. A se evita si perioada Ramadanului, intrucat atunci, de la rasarit pana la apus, nimeni nu are voie sa consume mancare sau bauturi in locurile publice. Luna Ramadanului se calculeaza dupa calendarul musulman, in functie de fazele lunii, astfel incat nu are o data fixa.
Pentru a intra pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite cetatenii romani au nevoie de viza, informatii detaliate aici. Moneda folosita in Emirate este AED (1USD = 3.65 Dirhami) iar diferenta de fus orar este de +4 GMT. Limba oficiala este araba اللغة العربية, insa engleza este vorbita de majoritatea locuitorilor si este limba folosita in mediul business. Religia emiratului este cea islamica drept urmare, sa nu va mire faptul ca in orice loc o sa va aflati, la orele de rugaciune o sa auziti cum sunt chemati toti musulmanii sa se roage.
Ca si nivel de siguranta, Dubai este unul din cele mai sigure orase din lume. Politia din Dubai este recunoscuta ca fiind cea mai dura din toate emiratele astfel incat, pentru a intari siguranta pentru turisti, a infiintat de curand Departamentul pentru Siguranta Turistilor.
Cateva cuvine in limba araba, dialectul emiratez: Hello – Salam, Marhaba; Buna dimineata – Sabah Al-Khair; Buna seara – Masaa Al-Khair; Multumesc – Shukran; Da – Na’am; Nu – La’a; Strada – Share’a; Hotel – Fondoq; Restaurant – Mat’am; Nota – Fatora; La revedere – Ma’assalama.
In concluzie, Dubai este un oras care trebuie vizitat, macar o data in viata. Aici gasesti realizari care pentru majoritatea dintre noi sunt de domeniul S.F. Este un oras al superlativelor, in care totul se rezuma la cel mai inalt/cel mai mare/unicul/cel mai luxos/cel mai rapid/cel mai performant!