Sa dansam!

Cand pregatim itinerariul unei calatorii, majoritatea ne gandim la traditionalul locului pe care urmeaza sa il vedem. Azi vreau sa trec in revista cateva dansuri care reprezinta diferite zone ale lumii.

Deoarece in ultima perioada mi-am descoperit pasiunea pentru Orient, o sa incep incursiunea in aceasta lume cu Dansul orientalSe spune ca dansul oriental avea la origine caracter de ritual si reprezenta pregatirea tinerelor pentru casatorie. Dealtfel, unul dintre beneficiile dansului oriental este, se pare, ameliorarea durerilor nasterii. Pe de alta parte, exista teorii conform carora in zona Orientului Mijlociu, inainte de aparitia islamului, dansul oriental era o forma de spectacol oferit de femei prin unduirea corpului. Odata cu aparitia islamului insa, acest dans a fost interzis!

Senzualitatea dansului oriental se bazeaza pe miscarile unduioase ale soldurilor, partii superioare a trunchiului si ale bratelor. Profesionistii in domeniu sunt de parere ca importante in acest dans sunt postura corpului si miscarea bratelor si nicidecum vibratia coapselor si soldurilor. Dansatoarele poarta costume colorate, din materiale vaporoase, care le scot in evidenta corpul, miscarile si chiar personalitatea… Deja ma gandesc la desert, caldura, miros de shisha si voie buna!

In zilele noastre, din motive comerciale,  dansul oriental este promovat intens. Asadar, daca vizitati Turcia sau alte tari din Orientul Mijlociu cu siguranta veti avea parte de spectacole de dans oriental superbe.

Si, dupa o scurta calatorie in Orient, va invit in America Latina! Aceasta zona este un soi de “fabrica de dansuri”. Daca ma gandesc la partea de nord a continentului imi vine in minte Cuba! Aici s-au nascut stiluri precum Cha-ChaRumbaSalsa, Mambo.

Despre Cha-Cha se spune ca a luat fiinta in jurul anilor 1950. Este un stil ce deriva din Mambo, care s-a nascut dintr-o incercare de a combina jazz-ul cu rumba. Observandu-se ca ritmurile de mambo se bucurau de mare succes, s-a simtit nevoia aparitiei unui nou stil, astfel ca din numeroasele figuri de mambo s-a preluat una care se numea chatch, care implica trei miscari rapide ale greutatii urmate de doi pasi mai lent realizati. Aceasta figura a schitat un nou dans numit Cha-Cha.

Rumba, sau “Perla dansurilor latino-americane”, ar fi in esenta mimarea unui act sexual foarte rapid cu miscari exagerate ale soldurilor, cu o atitudine senzuala agresiva din partea barbatului si o atitudine defensiva a femeii. Dealtfel, se vorbeste ca in trecut acest stil eticheta femeile cu un stil de viata libertin. In zilele noastre rumba vorbeste, de cele mai multe ori, de o poveste pasionanta de dragoste in care femeia incearca sa domine barbatul cu ajutorul farmecului sau, il tachineaza si apoi fuge, barbatul fiind ispitit si apoi respins.

Salsa, un dans mega-cunoscut, s-a “nascut” se pare tot in Cuba. Este un dans individual, de cuplu si de grup, in majoritatea cazurilor dansat in cuplu, barbatul fiind cel care dirijeaza miscarile. Tehnic, se danseaza in 8 timpi, dar in realitate se calca doar 6 pasi, 2 fiind pauze.

Sa mergem din Cuba in Republica dominicana pentru putina Bachata – un dans pe care-l iubesc si pentru Merengue – dansul national al Republicii Dominicane.

Bachata e un dans foarte romantic, in 4 pasi, dinamic si variat, in care apropierea alterneaza cu indepartarea partenerilor, intoarceri si diverse figuri care fac acest dans mai interesant. La acest dans miscarea soldurilor este esentiala. Se spune ca frecventa si modul in care partenerii isi misca soldurile denota sentimentele pe care acestia le au unul fata de altul. 🙂

Despre Merengue, legendele spun ca a luat fiinta in timpul uneia dintre revolutiile din Republica Dominicana cand, un grup de sateni au organizat o petrecere pentru a celebra o victorie. Prezent la petrecere s-ar fi aflat si un erou de razboi, ranit la un picior, care dansa schiopatand. Din respect pentru acesta, toata lumea s-a simtit obligata sa danseze la fel. Asa a aparut merengue, un dans care presupune ca greutatea corpului sa se lasa prima data pe piciorul drept si apoi pe stangul. Pasii se fac in patru timpi, stangul pe 1 si 3, dreptul pe 2 si 4.

Am ajuns in Brazilia! Da, la Samba! Dansul national al brazilienilor, samba, in numeroasele sale versiuni, poate fi invatata la numeroasele scoli din Brazilia sau admirata la festivalul de la Rio. Samba este un dans care provine dintr-o mixtura intre figurile de dans executate de negrii impreuna cu rotatii ale corpului plus pasi de carnaval. Pentru a exprima adevaratului caracter al sambei, dansatorii trebuie sa abordeze o interpretare vesela, exuberanta, majoritatea figurilor sa se realizeze prin miscarea soldurilor, miscare dificila, dar fara de care dansul si-ar pierde efectul.

Vecinii din Argentina insa, pun la dispozitia turistilor pasionati de dans ritmuri pasionale, lipsite de exuberanta sambei. Tangoul Argentinian, contrar a cum este privit acum, s-a nascut in suburbiile rau famate din Buenos Aires. S-a nascut din cauza barierelor lingvistice existente intre europenii care in sec. XIX au invadat Buenos Aires-ul, in cautarea unei vieti mai bune, si femeile din bordelurile argentiniene. In astfel de conditii, improvizatia coregrafica era plina de trairi emotionale, temperament si gesturi lascive, fiind acompaniata de muzica unui trio de instrumente care, in general, era format dintr-un pian, o chitara si un bandoneon.

Intoarsa in Europa, pentru a pastra nota de fiesta, ma voi opri in Spania. O tara cu o cultura formata dintr-un amestec de traditii si influente diverse, de la cele latine si iberice, la crestinismul romano-catolic sau universul islamic maur, acest loc se bucura de o istorie indelungata si fascinanta. Si daca este Spania si este aprilie nu putem rata festivalul Feria de Abril din Sevilla! In cadrul acestui festival au loc demonstratii de dans traditional, pot fi admirati dansatorii de flamenco sau de paso doble. Dealtfel, pentru spectacole incendiare de flamenco va recomand sudul Spaniei! Acest dans a fost “creat” de Sliverio Franconetti, in jurul anilor 1850, si reprezinta un amestec de ritmuri preluate de la populatia alba, cea araba si cea gitana care traiau in zona Andaluzia din acele vremuri. Flamenco aduna la un loc pasiunea, senzualitatea, puterea si eleganta pentru a le transpune in miscari pe ritmul de dans. Dansatorii de flamenco spun ca pentru a putea dansa acest stil trebuie sa te eliberezi de orice emotie si gand, sa lasi sunetul muzicii sa iti invadeze mintea si corpul.

Paso doble, sau pasul dublu, reprezinta o dramatizare prin dans a coridei spaniole. Este un dans al barbatului, femeia reprezentand capa cu care toreadorul agita taurul. Elementul de legatura dintre corida si muzica acestui dans este dat, mai ales, de caracteristica muzicii de mars folosita la inceputul coridei. Masura muzicala este de 2/4, tempoul fiind de 60-62 masuri pe minut.

In incheiere, plec plutind in pasi de vals spre Viena. Valsul vienez, astazi dans elegant, cu o muzica rafinata, a fost numit in trecut “Dansul interzis” pentru ca atunci cand a ajuns in salile de dans vieneze partenerilor le era permis sa se atinga, lucru nemaiauzit pana atunci.

Astazi, daca esti prin Viena si simti nevoia sa imbraci o rochie luxoasa cu crinolina, sau un frac, si sa plutesti pe muzica intr-un salon somptuos, nu rata cunocutul eveniment Opera Ball care are loc in Opera House. Sezonul de bal incepe cu ocazia Anului Nou si dureaza trei luni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s