Roma

Roma este cu siguranta unul dintre cele mai fascinante orase ale lumii! Capitala Italiei imbina cu maiestrie elementele secolului modern in care traim cu ruine de peste 2000 de ani ale unor civilizatii de mult apuse. Este in acelasi timp istoric si modern, cosmopolit.

Orasul se bucura de un trecut indelungat, fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice si a Italiei moderne. Astazi este si capitala regiunii Lazio si a provinciei Roma.

Caput mundi „Capitala lumii”, la Città Eterna „Orașul etern”, Limen Apostolorum „Pragul apostolilor”, la città dei sette colli „Orașul celor șapte coline” sau l’Urbe „Orașul” ascunde o arhitectura conturata de-a lungul secolelor, imbratisand multiple stiluri, in functie de perioada traversata. Asadar, Roma ne prezinta perioada antica cu constructii precum Colosseumul, Forumul Roman, Domus Area, Pantheonul, Circus Maximus, Columna lui Traian, Castelul Sant’Angelo, Mausoleul lui Augustus, Ara Pacis, Arcul lui Constantin, Piramida lui Cestius și Bocca della Verità. Perioada medievala este subliniata de bazilici precum Santa Maria Maggiore și San Paolo Fuori le Mura, iar perioada renasterii si barocul sunt remarcate in arhitectura din Piazza del Campidoglio, Palazzo Venezia, Palazzo Farnese, Palazzo Barberini, Palazzo Chigi, Fontana di Trevi, Piazza Navona, Piazza di Spagna, Campo de’ Fiori, Piazza Venezia, Piazza Farnese și Piazza della Minerva. Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea este simbolul cel mai cunoscut al neoclasicismului in Roma iar Palazzo della Farnesina defineste foarte bine stilul fascist.

In Roma, obiective turistice, culturale sau istorice se gasesc la tot pasul! In centrul istoric puteti vizita:

Colosseumul –  cea mai impunatoare constructie a Imperiului Roman, Colosseumul a fost construit de Imparatul Vespasian pentru a celebra triumful sau militar in Orientul Mijlociu. Lucrarile de constructie au inceput in anul 72 d.Ch. si s-au terminat in anul 80 d.Ch., la un an dupa moartea lui Vespasian. Constructia putea gazdui 50.000 de spectatori, avea 50 de intrari, iar de soare sau ploi spectatorii erau protejati de un “velarium”, o panza imensa manevrata de marinari din flota imperiului. In perioada Imperiului Roman, Colosseumul era folosit de imparatii vremii pentru a distra in mod gratuit publicul prin prezentarea unor acte de comedie, a unor animale exotice sau prin prezentarea unor lupte sustinute de gladiatori si animale. Dupa caderea Imperiului Roman, constructia a fost folosita ca cimitir (zona tribunelor), langa construindu-se o biserica mica. Restul constructiei a fost in mare parte demolata pentru a fi construite diverse alte cladiri. Din fericire Papa Benedict al XIV-lea a declarat locul sacru, in memoria crestinilor morti aici, astfel stopandu-se procesul de demolare. Colosseumul este deschis zilnic de la 09.00-17.00 iarna si de la 09.00-19.00 vara iar biletul de intrare costa 15.50€ (Va recomand Roma Pass pentru a beneficia de reduceri la intrari). Metrou: Statia Colosseo (chiar in fata Colosseumului).

Forumul Roman – cel mai important sit arheoligic din Europa, Foro Romano a fost timp de o mie de ani centrul vietii politice din Imperiul Roman. Primele monumente in aceasta fosta vale mlastinoasa ar fi aparul in sec. al VII-lea I.Hr., pe vremea etruscilor. Pe masura ce Imperiul inflorea, aici se ridicau fel si fel de constructii. Astfel, zona a devenit inconjurata de temple, biserici, case patriciene si arcuri de triumf, acestea din urma construite de imparati pentru a celebra victoriile militare. In timp, din cauza incendiilor, a cutremurelor, a diverselor atacuri, forumul a devenit o colectie dezordonata de ruine menite sa il intoarca in timp pe vizitator. Cea mai buna priveliste asupra forumului este de pe Via del Campidoglio si din spatele Palazzo Senatorio in Piazza del Campidoglio. Forumul este deschis zilnic (cu exceptia zilei de Craciun si Anul Nou), de la 8.30 pana la 17-19, in functie de anotimp, iar biletul de intrare costa 7€ sau 10€ pentru o vizita insotiti de ghid. Metrou: Statia Colosseo sau autobuzele 60, 75, 85, 87, 95, sau 175.

Circus Maximus – situat intre colinele Aventine și Palatine, a fost primul stadion pentru cursele de cai din Roma si cel mai mare din Roma antica. Stadionul avea o capacitate de aproximativ 250.000 de oameni, masurand 621 m lungime si 118 m  latime. Initial a fost construit din lemn insa din cauza multiplelor incendii, in anul 103 d. Hr., in timpul imparatului Traian, este construit din piatra. Folosit ocazional si pentru alte evenimente, Circus Maximus era totusi imaginea intrecerilor carelor de lupta. Competitorii erau impartiti in patru grupari: rosie, alba, verde si albastra reprezentand vara, iarna, primavara si toamna, sustinatorii punand pariuri pe gruparea favorita. Rezultatele intecerilor provocau de multe ori certuri, batai si chiar crime. Din pacate, din edificiu azi au mai ramas doar elemente de zidarie, o mare parte din structura originala fiind folosita ca materiale de constructii pentru alte cladiri.

Piazza Venezia – situata in inima Romei, la finalul Via del Corso, piazza este dominata de monumentul lui Victor Emanuel al 2-lea, o cladire impunatoare din marmura alba ridicata in cinstea unificarii Italiei. Numele de Venezia i-a fost dat datorita Palazzo Venezia situat aici. Construit intre 1455-1464 de cardinalul Pietro Barbo, mai incolo Papa Paul al II-lea, palatul este una dintre cele mai vechi cladiri in stil renascentist din Roma. Peste drum de Piazza Venezia puteti vizita Forumul lui Traian dominat de Columna lui Traian. Monumentul a fost ridicat in anul 113 pentru a sarbatorii victoria romanilor asupra dacilor, stramosii nostrii. In marmura din Carrara din care e construit monumentul sunt sculptate episoadele din campaniile victorioase ale lui Traian impotriva dacilor.

Pantheonul – construita cu 1800 de ani in urma, la ordinul imparatului Agripina si terminata in anul 126 d.Hr., in timpul imparatului Hadrian, cladirea a ramas intacta in ciuda trecerii timpului. Initial construit pentru a fi un templu al zeilor pagani, Pantheonul a fost transformat in biserica in anul 609, transformare prin care s-a asigurat ca indepartarea chiar a unei singure pietre este un pacat de moarte. Singura sursa de lumina a constructiei este o deschizatura spre cer, “ochiul cupolei”, element-cheie al planului lui Hadrian, scopul sau fiind atat practic cat si spiritual, permitand celor aflati in templu o contemplare directa a cerurilor. Pe fatada se mai pastreaza si azi inscriptia: “Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, consul pentru a treia oara, a construit asta”. Situat langa Piazza della Rotonda, Pantheonul este deschis zilnic de la 09.oo-18.00 iar intrarea este gratuita.

Fontana di Trevi – cea mai frumoasa si cea mai cunoscuta fantana din Roma, acest monument in stil baroc a fost construit de arhitectul Nicola Salvi in anul 1762 la ordinul Papei Clement al XII-lea. Numele fantanii vine de la cele trei stradute care se intalnesc aici (tre vie). Figura centrala a fantanii este reprezentata de Neptun, aflat intr-un car de lupta sub forma de scoica tras de doi caluti. Unul dintre caluti este linistit, simbolizand marea linistita (in dreapta) iar celalalt calut este naravas, simbolizand marea furtunoasa (in stanga). Statuile din spatele lui Neptun reprezinta sanatatea (dreapta) si abundenta (stanga) iar statuile de pe frontul fantanii, cele patru anotimpuri si darurile lor. Metrou: Statia Barberini.

Piazza di Spagna – o piata colorata si unul dintre cele mai populare locuri din Roma, celebra si datorita Treptelor spaniole (137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite) si a abundentei de monumente aflate aici. Atat piata cat si faimoasele trepte si-au luat numele de la Palazzo Spagna, resedinta ambasatorului spaniol la Roma. La baza treptelor se afla Fontana della Barcaccia, proiectata sa arate ca o barca pe jumatate scufundata, in memoria inundatiilor din 1598. Urcand treptele ajungi la biserica franceza Trinita dei Monti de unde te poti bucura de o superba priveliste asupra Romei. In partea sud-estica a pietei se gaseste Colonna dell’Immacolata, ridicata in anul 1857 pentru a celebra dogma conceperii imaculate. Strazile din jurul Piazza di Spagna  abunda in magazine, majoritatea de lux,  fiind considerata cea mai importanta zona de shopping din Roma. Metro: Statia Spagna.

Piazza Navona – punct de intalnire pentru majoritatea tinerilor, Piazza Navona este un loc ideal unde sa bei un capuccino sau sa mananci o inghetata la una dintre numeroasele cafenele aflate aici. Piazza in stil baroc azi, a fost initial un stadion care era folosit pentru festivitati si intreceri sportive. Punctul de atractie al pietei il reprezinta cele trei fantani situate central. Cea mai mare, Fontana dei Quattro Fiumi (fantana celor patru rauri), e compusa din patru figuri, fiecare reprezentand cele patru rauri ale paradisului: Nilul, Gangele, Dunarea si Rio della Plata si cele patru colturi ale lumii cunoscute: Asia, Africa, Europa si America, aceste figuri fiind aflate la baza unei pietre care sustine un obelisc. Piazza Navona este situata foarte aproape de Pantheon.

Castelul Sant’Angelo – initial conceput ca mausoleu pentru imparatul Hadrian, castelul a devenit parte din zidul orasului, a fost   transformat intr-o fortareata, a servit drept resedinta papala si mai apoi drept inchisoare militara. In zilele noastre este un muzeu national si un important obiectiv turistic din Roma. Cladirea este legata de orasul de pe partea cealalta a raului Tibru printr-un pod cunoscut sub numele de Pont Sant’Angelo, decorat cu statui adaugate in timpul renasterii. De Vatican este legata printr-un coridor secret, cunoscut sub numele de Passetto di Borgo. Castelul este deschis zilnic (cu exceptia sarbatorilor legale) de la 09.00-19.00 vara si de la 09.00-14.00 iarna. Biletul de intrare costa 8€. Metrou: Statia Lepanto.

Odata ajuns la Roma nu poti omite vizita la Vatican, micul stat suveran de aproximativ jumatate de kilometru patrat, centrul Bisericii Catolice. Pentru a vizita obiectivele turistice de aici se pot face tururi insotite de ghizi sau pot fi luate la rand independent. De neratat este Basilica San Pietro, un imens edificiu cu o suprafata totala de peste 15.000 m², lung de 186 metri si cu inaltimea cupolei de 119 metri. Construita la ordinul imparatului Constantin, pe locul in care Sfantul Petru a fost ingropat, basilica a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului. Drept urmare, ea a fost finalizata abia in anul 1626, de atunci fiind centrul crestinismului. La intrarea in Basilica San Pietro se pot intalni cativa membri ai celebrei Garzi Elvetiene Pontificale, strajerii Papei si ai Vaticanului, care pentru a face parte din aceasta garda trebuie sa fie elvetieni, catolici si trebuie sa-i jure loialitate papei. Basilica poate fi vizitata zilnic, intre 08.00-18.00 vara si 08.00-17.00 iarna. Intrarea este gratuita, pentru a urca pe cupola plantindu-se 7€(cu lift) sau 6€(pe scari). Va recomand sa luati liftul intrucat ultimele scari oricum le veti urca pe jos si sunt destule… Nu uitati sa va imbracati in pantaloni sau rochii lungi si sa va acoperiti umerii, altfel riscati sa nu puteti vizita basilica.

In functie de timpul petrecut in Roma, puteti sa vizitati si altele, orasul fiind impanzit de muzee, biserici, piete si stradute superbe. Daca vreti sa va relaxati putin, puteti sa va plimbati cu vaporasul pe Tibru in schimbul sumei de 10€.

Daca doriti si putina distractie, recomand zona Trastevere unde gasiti cluburi de noapte, baruri, restaurante, hoteluri si magazine de tot felul. In Roma sunt trei tipuri de restaurante: Osteria este un loc informal pentru intalniri unde se servesc spaghette si vin, Trattorie este un bisto care ofera portii generoase si decor placut, Ristorante ofera mesele cu fete de masa albe, cu tacamuri de argint si lista de vinuri, experienta culinara preferata de cei mai pretentiosi dintre noi. Va sfatuiesc sa incepeti seara cu o cina traditionala intr-o trattorie sau intr-un ristorante. Puteti manca peste, paste, fructe de mare sau chiar o pizza, facuta intr-un cuptor cu lemne, de un italian pasionat de arta culinara! In zona Trastevere un restaurant ieftin cu meniu traditional este Da Augusto unde trebuie sa incercati  tiramisu-ul facut in casa. Nu ratati nici gelateria Giolitti, situata in inima orasului vechi, unde puteti savura o inghetata minunata, cu nu mai putin de peste şaptezeci de arome diferite. Localuri de luat cina gasiti si in Piazza Navona sau Campo dei Fiori. Dupa cina, daca alegeti sa iesiti in cluburi, incercati, in afara de Trastevere, si zona Testaccio, situata pe malul opus al Tibrului fata de Trastevere. Daca vreti sa petreceti cu cei bogati si faimosi, alegeti clubul Gilda, situat langa Piazza di Spagna. Tineti cont insa ca vara cele mai multe cluburi de noapte sunt inchise in Roma. Pe durata verii, viata de noapte se muta pe litoral si in satele din jurul orasului.

Daca va aflati in Roma la jumatatea lunii iulie, nu ratati Festa di Noiantri, un festival in aer liber si muzica folk ce tine opt zile si care se desfasoara in Trastevere. Iar daca vizitati Roma toamna, puteti participa la diverse festivaluri ale vinului organizate in satele si oraselele din jurul Romei. Va recomand Tuscolana si Frascati.

Pentru shopping, este bine de stiut ca principalele magazine din Roma sunt grupate pe strazile din jurul Via de Condotti, unde gasiti magazinele marilor designeri, Via del Corso, Via Nazionale si Via del Tritone. Magazine de antichitati si obiecte de arta se gasesc pe Via del Babuino, Via Margutta, Via Giulia, Via dei Coronari. Bacanii bune se gasesc pe Via Santa Croce si Via Cola di Rienzo.

Perioada cea mai buna pentru a calatori la Roma este primavara, cand cerul este albastru iar vremea calda. Perioada verii este deranjat de fierbinte, temperaturile depasind deseori 35° C la pranz, iar pe timpul iernii temperatura medie graviteaza in jurul valorii de 13° C.

Privitor la siguranta, atentie sporita sa aveti in zonele turistice, in mijloacele de transport in comun, dar mai ales in zona garii Termini.

Moneda folosita in Italia este Euro iar limba oficiala este italiana, engleza fiind destul de putin vorbita de catre italieni.

Buon viaggio!

2 Comments Add yours

  1. cris says:

    Foarte bun articolul, ne va fi cu siguranta de mare ajutor!

  2. Admin says:

    Multumesc! Te astept si cu pareri despre oras 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s