Stadionul futurist din Beijing

beijing-olimpic-stadium“Cuibul de pasare”, asa cum este numit Stadionul National din Beijing, reprezinta viziunea arhitectilor Jacques Herzog si Pierre de Meuron din cadrul firmei “Herzog & de Meuron” din Elvetia. Proiectul a fost conceput pentru a gazdui Jocurile Olimpice din anul 2008 si a fost ales castigator in cadrul unei selectii finale la care au participat 13 ofertanti. Designul e inspirat de ceramica chineza, arhitectii primind ajutor in acest sens de la un artist localnic, Ai Weiwei, care a asigurat consultanta artistica pentru design. La realizarea proiectului au participat si arhitectii Stefan Marbach si Li Xinggang.

Proiectul inglobeaza structura de rezistenta a constructiei in insasi fatada acesteia. Elementele structurale se impletesc intre ele astfel incat creeaza o formatiune asemenatoare unui grilaj, care include fatadele si acoperisul. Initial, in proiect era inclus un acoperis mobil, translucid, insa in timpul constructiei s-a renuntat la acest element in urma prabusirii acoperisului Aeroportului International Charles de Gaulle. Municipalitatea chineza a revizuit proiectul si a considerat ca greutatea acestuia ar pune in pericol intreaga constructie, mai ales in cazul unui seism. Odata cu renuntarea la acoperisul retractabil s-au eliminat si 9.000 de scaune iar costul constructiei a scazut de la 500 milioane USD la 290 milioane USD. Dealtfel, barele de otel, care ii confera stadionului aspectul de cuib, au fost implementate pentru a ascunde suportii acoperisului mobil.

Constructia ofera inovatie si in ceea ce priveste partea ecologica. Drept urmare, stadionul are inglobat un sistem de colectare, purificare si folosire a apei de ploaie, sub gazon sunt amplasate conducte care iarna incalzesc terenul iar vara il racesc iar deoarece toate facilitatile – restaurante, magazine si toalete – sunt elemente de sine statatoare, a fost posibila realizarea stadionului fara o fatada solida, inchisa, fapt ce permite ventilarea naturala.

Initial, proiectul prevedea o capacitate de 100.000 de spectatori insa capacitatea curenta este de 80.000 de spectatori, asezati in tribune mai inalte in partea de est si vest si mai joase in partea de nord si sud, pentru o vizibilitate perfecta.

Costurile anuale de intretinere se ridica la suma de 9 milioane USD iar un bilet de intrare pentru o vizita turistica costa 50 de yuan. In 2015 Stadionul National Beijing va gazdui Campionatul Mondial de Atletism.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s