Inainte de nunta, la fel ca in Occident, se organizeaza logodna. Familiile tinerilor se intalnesc in cadrul unei ceremonii numite yui-no unde discuta despre data nuntii si alte detalii referitoare la aceasta. La acest ceremonial se face schimbul de cadouri, mireasa primeste braul ce se leaga peste kimono numit obi, iar mirele o hakama (pantaloni largi ce sunt purtati pe sub kimono), obiect vestimentar ce simbolizeaza fidelitatea.
Cu o zi inaintea nuntii mireasa se roaga la templu, iar seara tine o petrecere impreuna cu membrii familiei si cei apropiati.
Nunta propriu-zisa, organizata in stilul Shinto, presupune un ritual care se desfasoara intr-un templu, deseori amenajat in natura, la izvoarele Shinto, unde sunt amenajate porti Tori sub care realizeaza uniunea mirilor. La o astfel de ceremonia pot lua parte doar membrii familiei si prietenii foarte apropiati. Mireasa poarta traditionalul kimono alb, numit shiromuku, deseori brodat cu flori de cires, si o palarie imensa alba. Miresele mai traditionaliste isi vopsesc si fata in alb, in timp ce ochii sunt puternic conturati cu negru iar buzele cu rosu. Mirele poarta un kimono negru, numit montsuki, haori (o geaca) si hakama (pantaloni specifici). Miresele care aleg sa se casatoreasca in acest mod nu au domnisoare de onoare, insa in preajma lor de-a lungul ceremoniei va sta un cuplu casatorit, numit nakoudo, care va flutura deasupra capului miresei si mirelui niste fasii din hartie in semn de purificare si pentru a indeparta spiritele rele. Intrarea mirelui si miresei la altar se face pe usi diferite iar pe fundal se canta la toba si la flaut. Ajunsi in fata altarului acestia isi rostesc juramintele, se face schimbul de inele, iar apoi se bea celebrul vin din orez numit sake, schimbandu-si intre ei cupele de 9 ori pentru a accentua uniunea lor. La incheierea ceremoniei religioase se aduc multumiri spiritelor Kami, care simbolizeaza casnicia si fertilitatea.
Dupa casatoria religioasa are loc o receptie numita kekkon hiroen. Acum mireasa se va schimba intr-un kimono rosu, din matase, numit furisode. Dealtfel mireasa va putea schimba de-a lungul petrecerii mai multe kimonouri.
Pe parcursul receptiei mirii vor sta asezati pe o scena, vor tine diverse discursuri, se vor bucura de spectacol, de cadourile primite, vor dansa, iar la final vor tine un discurs prin care vor multumi invitatilor.
In general nunta incepe la 10.00 dimineata si se finalizeaza in jurul orei 22.00.