Cand sa calatoresti in lume

In organizarea unei excursii un aspect ce trebuie luat in considerare este climatul locului ce urmeaza a fi vizitat si temperatura in perioada aleasa. Pentru a nu gafa in alegerea datelor, mai jos sunt prezentate perioadele ideale pentru a vizita tarile lumii.

Statele Unite ale Americii si Canada

America de Nord e atat de intinsa incat e greu sa spui cu exactitate cand e mai bine de mers, din punct de vedere meteorologic. Pentru nord-estul Americii si pentru Quebec, sezonul perfect e toamna, apoi, pentru aproape jumatate de SUA si toata Canada, e bine sa mergi iarna: macar stii o treaba. Vara in sud-estul Americii e groaznica. Luna mai poate fi, de asemenea, frumoasa oriunde pe coasta de Vest. La fel si luna septembrie.

America Centrala si Mexic

Climatul general pentru aceste zone este cald si umed, in special cel din apropierea coastelor. Pentru a scapa de caldura, e recomandabil sa urci in munti. Perioada uscata dintre decembrie si aprilie e cea mai buna pentru calatorii. Pentru restul anului, asteapta-te la furtuni tropicale si ploi la greu.

Caraibe

O destinatie exotica foarte la moda, care-i atrage ca un magnet si pe romani. Perioada perfecta de calatorie in Caraibe este noiembrie-aprilie, cu toate ca in unele insule sezonul e un pic mai scurt. In restul anului, ploua mai tot timpul, cu o nota speciala pentru lunile septembrie-octombrie, cand sunt uragane si cand ar fi bine sa stai acasa!

America de Sud si Amazon

America de Sud are un climat extrem de divers, iar Ecuatorul taie continentul si-l cam zapaceste din punct de vedere meteorologic. Oricum, ia intotdeauna in calcul ca atunci cand la noi e vara, in emisfera sudica e iarna. Si invers. In nord, pentru Columbia si Venezuela cele mai bune luni de vizitat sunt cele de iarna, intre Craciun si Paste. Daca vrei sa vizitezi Ecuadorul, fa-o intre iunie si august. In Amazon, umiditatea e undeva in jur de 100% aproape tot timpul anului, cu furtuni violente dupa-amiaza, fulgerele incluse. Cea mai buna perioada pentru a merge in Amazon este din iunie in octombrie. Daca ai in plan Rio de Janeiro, programeaza-l intre iunie si septembrie. De-a lungul coastei vestice a continentului, sezonul uscat e intre iunie si octombrie. Pentru a vizita Machu Picchu mergi iarna, intre lunile mai si septembrie. Chile e o tara care se intinde pe 4000 de km si are tipuri variate de clima, precum Argentina: de la clima desertica la cea aproape polara.

Orientul Mijlociu si Nordul Africii

Climatul pentru aceste zone este torid, mai putin pentru zona Saharei, unde e desertic. Vara e cam greu de ”supravietuit”, dar nu imposibil. Daca nu suporti caldura, indreapta-te catre zonele muntoase, acolo unde altitudinea poate face iernile de-a dreptul friguroase. La fel cum sunt si noptile in desert.

Africa Occidentala

Climatul pentru vestul Africii merge de la fierbinte si uscat in Sahel pana la fierbinte si umed de-a lungul coastei tropicale. Cu cat esti mai aproape de coasta, cu cat sunt mai multe ploi. Verile sunt umede si toride, iernile sunt uscate si mai reci. Ca mai peste tot in Africa, evita sezonul ploios: ploaia face drumurile aproape impracticabile si vei calatori cu dificultate. In plus, tantarii sunt enervanti si aducatori de malarie.

Africa Orientala si Centrala

Este, practic, Africa tropicala, cu ploi si o umiditate care te poate taia ca un cutit. In cea mai nordica parte a zonei, vremea e fierbinte ba chiar, in zone aflate sub nivelul marii, precum depresiunea Danakil din Eritrea, se inregistreaza printre cele mai mari temperaturi de pe planeta. Regiunea are, de asemenea, cateva dintre orasele lumii situate la cea mai mare altitudine, asta presupunand nopti si ierni reci.

Sudul Africii

Nu uita ca pe masura ce cobori spre sudul Africii, iernile sunt din ce in ce mai reci. Din aprilie in octombrie climatul e bun in sensul ca e uscat, nu sunt ploi si zilele sunt senine. Dar reci, mai ales dimineata si seara. Ploua mult din noiembrie in martie. Madagascarul e o insula mare din Oceanul Indian, cu clima variata – pentru cea mai buna experienta acolo, mergi in septembrie-octombrie.

Europa

Aici stii foarte bine la ce sa te astepti: cald vara, rece iarna. Cu cat te duci mai spre nord, cu atat va fi mai frig. Cu cat cobori mai spre sud, cu atat vei avea clima mai blanda. Nu exista sezoane ploioase toamna, cu toate ca, uneori, coastele Atlanticului sunt brazdate de ploi serioase.

Asia Centrala si de Sud

Iernile in Asia centrala sunt foarte reci iar zapada e frecventa. Prin urmare cel mai bun sezon de vizitare este primavara. Prin contrast, in sudul Asiei climatul e mai cald si mai umed, cu ierni reci dar si cu musoni care-si fac de cap jumatate din an. Intr-o tara ca India, de pilda, e foarte cald in sud, dar foarte rece in partea de nord, spre Himalaya. O expeditie prin Nepal e de facut inainte de musoni, din februarie in mai sau dupa, din octombrie incolo.

Asia de Est si Sud-Est

Si in aceste zone climatul variaza, de la temperata Japonie la tropicala insula Borneo din sud. Asia de sud-est e o regiune foarte colindata de catre turisti care ar trebui sa stie ca sezonul ploios e destul de neprietenos. Thailanda, de exemplu, e bine de vizitat intre lunile decembrie si martie. Cat despre Bali, planifica-ti vacanta intre iunie si septembrie.

Oceania

Mai precis regiunea care grupeaza Australia, Noua Zeelanda si insulele din Pacific. Primele doua au un climat favorabil vizitelor cam in orice perioada a anului, daca nu ne gandim la deserturile australiene. Vara australiana (decembrie-februarie) e destul de fierbinte dar… ce si-ar putea dori mai mult amatoarele de plaja? Vremea in insule difera de la una la alta, cu toate ca vanturile tropicale si ciclonii sunt comuni.

Sursa: www.feminis.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s