Petra este comoara pe care Iordanul o tine ascunsa intre muntii ruginii si una din cele 7 minuni ale lumii. Orasul mai este numit si “Orasul rosu” din cauza culorii rosiatice a solului de aici, ”Orasul de piatra” pentru ca este construit in stanca sau “Orasul pierdut”, pentru ca a fost descoperit de occidentali abia in anul 1812. Datorita frumusetii sale, Petra a devenit in anul 1985 Patrimoniu UNESCO, fiind descris drept “una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii”.
Orasul a fost sculptat in desert de catre nebateeni, un popor de origine semita, una dintre cele mai importante civilizatii din Orientul Apropiat. Din alfabetul nabateenilor s-a creat alfabetul arab in care a fost scris Coranul. Teritoriul Regatului Nabateean se intindea de la Marea Moarta pana la Marea Rosie, iar Petra era un oras fortareata si un important centru comercial, fiind situat la intersectia rutelor caravanelor care se indreptau spre Gaza, spre Bosra si Damasc spre Aqaba si Leuce Come sau care traversau desertul catre Golful Persic. Numele initial al orasului era Rekem, nume care apare in Manuscrisele de la Marea Moarta si se pare ca dateaza din sec. al VI-lea I.Hr. Petra a fost fiind capitala nabateenilor pana in 106 cand a fost cucerit de catre romani, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.
Mai multe schimbari au intervenit in aceasta perioada, rutele comerciale s-au mutat pe mare si, mai mult, in anul 363 un cutremur a distrus multe cladiri din oras, in urma acestuia fiind afectat si sistemul de colectare a apei care asigura viata in Petra, ajungandu-se astfel la ruinarea orasului, ruine care s-au mentinut pana astazi.
Petra se intinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu si intinzandu-se apoi pe laterala estica a vaii Arabah, cunoscuta sub denumirea de “Wadi Araba”. Este situat la 262 de km sud de Amman, capitala Iordaniei, si la 133 km nord de Aqaba, statiunea superba de la Marea Rosie. Orasul nu permite accesul cu autovehicule decat pana la intrarea in oras, de aici putand fi vizitat ori cu ajutorul vreunui magarus, camila sau cal ori pe jos. Costul inchirierii unui animal este de aproximativ 10$.
Daca calatoriti spre Petra dinspre Amman, in drum puteti contempla:
Jerash – sau “regiunea Gerasenes”, asa cum apare in biblie, este unul dintre orasele romane care s-a pastrat foarte bine pana in zilele noastre. Jerash se mandreste cu strazi largi, in stil roman, piete spatioase, fantani, un urias amfiteatru si Templul Dianei. Cei care calatoresc in luna iulie pot participa la Festivalul din Jerash care transforma oraselul vechi intr-un tinut plin de viata, cu o sumedenie de evenimente culturale.
Se va traversa si desertul Wadi Rum numit si desertul rosu, patrimoniu UNESCO, unde se estimeaza ca inca mai traiesc aproximativ 40 de familii de beduini. Pentru a descoperi desertul se pot inchiria Jeep-uri, agentiile de turism organizand chiar si mese in corturile beduinilor.
Canionul Siq – peretii colorati prin care se ajunge in Petra ofera lumii un curcubeu pictat pe piatra. Datorita mineralelor din stanci totul este colorat in rosu, galben, alb, negru, verde si roz.
Odata ajuns in Petra, ti se infatiseaza celebra cladire sculptata in piatra Al Khazneh (Tezaurul). Monumentul imbina elemente cu specific oriental cu elemente cu specific roman si dateaza din sec. I I.Hr. Edificiul a servit drept mausoleu pentru regele nabateean Aretas al IV-lea iar ulterior a fost numit “tezaur” din cauza legendelor care spun ca aici isi ascundeau piratii comorile. Localnicii mai vorbesc si de alte legende conform carora urna din piatra din partea superioara contine o comoara si alta spune ca in timpul lui Moise aici s-ar fi aflat trezoreria unui faraon.
De la Tezaur pentru a ajunge la Ad-Deir (Manastire), se va traversa “strada fatadelor” cu numeroasele morminte sapate in stanca. Tot pe acest traseu se poate vedea Teatrul, sapat in gresie, unde se mai pot observa randurile de scaune ale celor 3000 de vizitatori pe care ii putea gazdui. Mai incolo, se poate observa fantana Nymphaeum, strada comerciala a beduinilor numita strada Colonadelor, Marele Templul, constructie cunoscuta ca templu insa exista pareri conform carora ar fi fost sediu guvernamental al nabateenilor si nu templu si Qasr Al Bint, un important templu al Petrei. Continuand urcarea din acest punct, dupa escaladarea a aproximativ 800 de trepte taiate in piatra, abrupte, inguste, tocite si foarte periculoase, dupa multiple intalniri cu localnici, extrem de amabili, care comercializeaza diverse suveniruri si care ofera tuturor turistilor ceai din partea casei, ca semn de ospitalitate al beduinilor, ajungeti la Ad-Deir. Odata ajunsi o sa uitati de tot efortul depus deoarece constructia este
impresionanta. Este cel mai mare templu din Petra, sculptat in piatra si cu o fatada ce masoara 40 m inaltime. A fost sapat de sus in jos, la fel ca restul cladirilor, iar intrarea in interiorul spatios se face printr-o usa inalta de 8m. Este alcatuit din doua etaje, acoperite de o urna. Manastirea a fost construita prin sec. I I.Hr. pentru regele Obodas I.
De aici se poate cobori la Amfiteatru, sapat in piatra, pe margini cu niste turnuri de observatie, iar ulterior se va face o ultima urcare pentru a vedea Locul inalt de sacrificiu. Aici se desfasurau ceremonii religioase in onoarea zeilor nabateeni precum si ritualuri funerare.
Nu trebuie pierdut momentul „Petra by night” cand, in piata din fata Tezaurului se aprind sute de lumanari, au loc spectacole de muzica traditionala, totul la un paharel de ceai sau o cafea servita in cesti minuscule ce trebuie bauta din 3 inghitituri „one for the soul, one for the guest and one for the big knife” :).
Conform traditiei arabe, Moise pe teritoriul orasului Petra a lovit cu toiagul stanca din care a iesit apa pentru poporul insetat.
Pentru a vizita Petra sunt necesare minim 2 zile. Puteti sa va cazati peste noapte la unul din campingurile din Wadi Rum, astfel o sa simtiti mai intens savoarea vietii de beduin sau, puteti alege unul din hotelurile din Wadi Musa, oras situat inainte de poarta de intrare in Petra.
Daca tot ati ajuns in Iordania, pe langa Petra si Amman va sfatuiesc sa ajungeti si la Marea Moarta si Marea Rosie. La Marea Rosie puteti merge dupa ce parasiti Petra, in directia sudica. Statiunea Al’Aqabah va asteapta cu hoteluri de lux, centre comerciale si posibilitatea de a face scufundari printre recifele de corali considerate unele dintre cele mai spectaculoase din lume.
Marea Moarta este situata destul de aproape de Amman astfel incat, daca va permite timpul, puteti merge macar o zi sa descoperiti o mare cu o salinitate atat de ridicata incat sa va poata mentine corpul la suprafata. Datorita salinitatii in Marea Moarta nu exista viata, doar cateva bacterii anaerobe.
In statiunile din Iordania puteti sa va cazati la unul din numeroasele hoteluri de lux care ofera servicii all inclusive. Chiar si asa, recomand sa iesiti la o masa traditionala, mai ales ca bucatele servite aici sunt delicioase. Felul de mancare traditional este Mansaf, berbec cu verdeturi pus la copt in iaurt :). Se serveste cu orez si se mananca, conform traditiei, cu mana si cu pita.
O masa pentru doua persoane variaza intre 20-30 dinari insa exista si restaurante cu autoservire unde se poate manca cu doar 10 dinari. Pentru a va face o idee, preturile sunt urmatoarele: o bere costa aproximativ 3$, o sticla de vin 14$, o sticla cu apa 0,5$, o cafea 3-5$, un km de taxi 0,4$, o vizita la Petra 30-50$, turul capitalei Amman 5-15$, safari in desertul Wadi Rum 25-50$. Sunt si restaurante care ofera desertul, ceaiul sau cafeaua din partea casei.
Temperatura in Iordania este mai tot timpul ridicata. Pe timp de vara, in timpul zilei, se depasesc 40°C, luna cea mai calduroasa fiind august. Exista insa o diferenta de aproximativ 10°C intre nord si sud, nordul fiind mai racoros. Drept urmare, perioada ideala pentru a vizita aceasta tara este octombrie-mai.
Iordania este o tara musulmana, 90% din populatie este formata din musulmani, astfel incat va trebui sa aveti grija la imbracaminte si la gesturi. Limba oficiala este araba dar se vorbeste in majoritatea locurilor limba engleza sau franceza. Moneda folosita de iordanieni este Dinarul iordanian (1€ = 0.9156 JOD) iar fusul orar este GMT+3 ore.
Pentru a intra in tara, cetatenii romani au nevoie de viza. Viza costa aproximativ 20€ si poate fi obtinuta direct in aeroport, la intrarea in Iordania.
Chiar daca Iordania nu reprezinta o destinatie foarte solicitata, probabil de teama unor posibile atacuri, este cu siguranta o tara ce merita vazuta. O multime de obiective aflate aici sunt incluse in patrimoniul UNESCO, cei pasionati de cultura orientala au libertatea de a petrece timp cu beduinii, de a manca mancaruri orientale si de a simti atmosfera specifica. Pe de alta parte, politia prezenta pe toate strazile si religia islamica a 90% din populatie ar trebui sa fie motive suficiente pentru a te simti in siguranta aici.
1 Djin Blocks | 10 Corinthian Tomb | 19 Qasr Al-Bint | 28 High Palace of Sacrifice |
2 Obelisk Tomb | 11 Palace Tomb | 20 Unfinished Tomb | 29 Lion Monument |
3 Al-Siq | 12 Sextus Florentinus Tomb | 21 Al-Habees Museum | 30 Garden Temple Complex |
4 The Treasury | 13 House of Dorotheos | 22 Petra Archeological Museum | 31 Triclinium |
5 Street of Facades | 14 The Nymphaeum | 23 Lion Triclinium | 32 Renaissance Tomb |
6 The Theater | 15 Colonnaded Street | 24 Al-Deir | 33 Broken Pediment Tomb |
7 Aneisho Tomb | 16 Byzantine Church | 25 Turkmanian Tomb | 34 Roman Soldier Tomb |
8 Urn Tomb | 17 Winged Lion Temple | 26 Conway Tower | 35 Snake Monument |
9 Silk Tomb | 18 The Arched Gate | 27 Moghar Annassara |