Unul dintre cele mai importante orase ale lumii, Londra este in acelasi timp istoric si modern. Asezare celta la origini, fort roman, asezare dorita de vikingi si saxoni apoi, Londra s-a “nascut” de fapt in secolul XI, cand a devenit resedinta ultimului invadator de succes al Britaniei, ducele normand William I al Angliei. Capitala Imperiului Britanic s-a dezvoltat apoi rapid, devenind unul dintre cele mai puternice orase ale Europei. “Puternic” este cuvantul caracteristic al acestui oras care, dupa Marele Incendiu din 1666 cand a fost practic ars din temelii, s-a refacut in doar 10 ani. In perioada “refacerii” au fost construite multe dintre obiectivele turistice ale Londrei de azi.
Londra de azi este un oras cosmopolit, important centru financiar, cultural, artistic, capitala Angliei si a Regatului Unit. Se imparte in 5 zone mari: The city, West End, Vestul Londrei, Sudul Londrei si Nordul Londrei.
The city este centrul istoric al capitalei, fiind considerata inima financiara a orasului, dedicata aproape in intregime comertului. Aici puteti vedea un amalgam de arhitectura, de la cea georgiana si victoriana la cea moderna, futurista. O plimbare prin City of London va pune la dispozitie obiective turistice precum:
Bank of England – Infiintata in 1694, este a doua cea mai veche banca centrala din lume. Prima ei tranzactie a fost un imprumut oferit guvernului, in valoare de 1.200.000£. Puteti vizita aici Bank of England Museum unde veti afla mai multe despre istoria bancii. Muzeul este deschis zilnic, de luni pana vineri. Metrou: Statia Bank.
Catedrala St. Paul – Locasul unde slujeste Episcopul Londrei, catedrala in stil anglican, inconjurata de o gradina verde, gazduieste cel mai mare clopot din Anglia – „Marele Paul”, fabricat in anul 1882, care cantareste 17 tone. Cripta catedralei este cea mai mare din Europa, continand aproximativ 200 de morminte. Aici se afla si mormantul arhitectului care a proiectat catedrala, Sir Chirstopher Wren, precum si al lui Sir Alexander Fleming, cel care a descoperit penicilina. Deasupra mormantului lui Chirstopher Wren troneaza inscriptia: “Lector, si monumentum requiris, circumspice” (Cititorule, daca-i cauti monumentul, uita-te in jurul tau). Catedrala este deschisa de luni pana sambata de la 08.30-16.00 iar biletul de intrare costa 11£ (acces gratuit cu London Pass). Metrou: Statia St. Paul’s.
Tower Bridge – Podul de peste Tamisa a fost construit intre anii 1888-1894 de catre arhitectul Horace Jones. Podul este mobil, central deschizandu-se pentru a permite trecerea navelor mai mari. Pivotii pentru basculare si masinile necesare deschiderii podului sunt adapostite la baza fiecarui turn. Tower Bridge a fost construit pentru a lega partea de sud de partea de nord a Londrei, fiind util atat pietonilor cat si autoturismelor. Astazi pasajele pentru pietoni servesc drept galerii, de unde poate fi admirata o panorama peste Tamisa, in acelasi timp vizitatorii avand posibilitatea sa afle lucruri interesante despre istoria podului si despre felul in care a fost contruit, prin intermediul unor exponate interactive si al unor filme explicative. Vizitatorii au acces si la camera motoarelor cu aburi, care in era victoriana puneau in miscare podul. Pentru a se mentine integritatea structurii istorice, City of London Corporation a impus o limita de viteza de 32 km/h si o limita de masa de 18 t pentru vehiculele care circula pe pod. Pentru a vizita pasarelele de sus si exponatele, podul este deschis din 01.04-30.09 de la 10.00 la 18.30 si din 01.10-31.03 de la 09.30 la 18.00 iar pretul biletului de intrare este de 5.50£.
London Tower – Turnul a fost construit la inceputul secolului al XI-lea de Wilhelm Cuceritorul, fiind apoi renovat si adus la forma de azi abia in secolul al XIII-lea de catre Henric al VIII-lea. Wilhelm a ordonat construirea turnului pentru a opri posibilele atacuri dinspre mare asupra teritoriului sau. In timp, turnul a servit ca fortareata, inchisoare si resedinta regala. Este format din mai multe cladiri asezate in mijlocul a doua inele concentrice formate din zidurile de aparare si un sant cu apa care il inconjura. In London Tower traiesc 9 corbi care sunt ingrijiti de unul din paznicii turnului, fiindu-le taiate constant aripile pentru a nu zbura foarte departe. Legenda spune ca in ziua in care acestia vor parasi turnul, monarhia precum si intregul regat se vor narui. Aici se pot admira si bijuteriile coroanei, inclusiv Coroana Imperiala ce este purtata la deschiderea sesiunilor Parlamentului sau cel mai mare si mai frumos diamant din lume aflat pe sceptrul Suveranei, numit Cullinan I. Turnul este deschis zilnic, de la 09.00 la 17.00 iar intarea costa 16£ (intrati gratuit cu London Pass). Metrou: Statia Tower Hill.
Gherkin Building – Zgarie-norul cilindric din centrul Londrei este una dintre cele mai interesante constructii din lume si un simbol al Londrei de azi. Masoara 180 de metri, echivalentul a 40 de etaje, si foloseste metode de economisire a energiei care ii permit sa utilizeze jumatate din puterea care ar fi consumata de un turn similar. După un pranz delicios la etajul 39, vizitatorii pot admira o priveliste asupra Londrei de la etajul 40.
West End este zona comerciala, turistica si de divertisment a Londrei. Se intinde pe malul vestic al Tamisei si principalele atractii de aici sunt:
Trafalgar Square – O piata care atrage zilnic mii de turisti! Numele acesteia celebrează victoria Marinei Regale Britanice in Batalia de la Trafalgar din timpul razboaielor napoleoniene. Este realizata in stil neoclasic iar in centru se afla Coloana lui Nelson. In partea de est se gaseste Casa Africii de Sud, unde functioneaza ambasada Africii de Sud, iar in partea de vest Casa Canadei, un obiectiv turistic deschis publicului care merita vizitat pentru interiorul clasic foarte original si pentru expozitiile interesante, acum si sediul ambasadei statului Canada. In partea nordica se afla National Gallery, iar pe latura de est se afla Biserica St Martin. In Trafalgar Square sunt prezente si alte statui ale unor oameni de vaza pentru poporul britanic precum: Charles I, George al IV-lea, Sir Henry Havelock si Sir Charles James Napier. Majoritatea evenimentelor importante din Londra se desfasoara aici. In luna decembrie se impodobeste bradul de Craciun, moment in care sub brad este asezat cadoul trimis anual de poporul norvegian catre Marea Britanie in semn de multumire pentru ajutorul acordat in al doilea Razboi Mondial.
Oxford Street – O strada cu adevarat inchinata shoppingului! Aici se gasesc numeroase magazine, de la cele care comercializeaza marci de lux, pana la cele cu produse accesibile. Este considerata a fi una din cele mai aglomerate strazi din Europa, numarand aproximativ 300 de magazine. In estul strazii Oxford Street se afla cartierul Soho sau Mecca petrecaretilor. Aici se gasesc o multime de restaurante, baruri, pub-uri, cluburi pentru toate varstele si gusturile. Va recomand restaurantele din Leicester Square sau Covent Garden. La sud-est de Soho Street se afla Chinatown – zona comunitatii chineze din capitala Angliei. Zona este demarcata clar in cele 4 puncte cardinale de 4 porti mari traditionale chinezesti. Aici se gasesc o multime restaurante chinezesti care servesc traditionala Peking Duck (rata la rotisor), patiserii cu diverse dulciuri chinezesti, piete in aer liber si alte magazine chinezesti unde se gasesc fel de fel de produse traditionale. Este un loc unde se poate manca ieftin, pana in 10 lire.
Casa Parlamentului (Palatul Westminster) – Construita in prima jumatate a secolului al XI-lea, principala resedinta pentru monarhii Angliei medievale a fost distrusa aproape in totalitate de un incendiu in anul 1834. Palatul a fost reconstruit intre anii 1840-1860, in stil gotic renascestist, de catre arhitectul Charles Barry si asistentul sau Augustus Welby Pugin care au proiectat cladirea astfel incat sa se potriveasca cu Westmister Abbey cu care se invecineaza. Viziunea celor doi arhitecti a fost aleasa dupa ce au fost studiate 97 de proiecte ale unor importanti arhitecti ai vremii. Constructia are doua turnuri, obiective turistice la randul lor, bine-cunoscutele Big Ben si turnul Victoria, in varful caruia steagul este arborat atunci cand Parlamentul se afla in sesiune. Are peste 1200 de incaperi, aproximativ 5 km de holuri si 100 de scari. Westminster gazduieste cele doua camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: Camera Lorzilor si Camera Comunelor. In Camera Lorzilor regina deschide sesiunea parlamentara in luna noiembrie a fiecarui an. Regina sta in tronul auriu, situat in centrul incaperii decorate cu rosu si auriu, iar in partea opusa sta lordul cancelar, pe o perna din lana, respectandu-se astfel perioada medievala cand lana era produsul cel mai important pe care Anglia il exporta. Aceasta camera este in sesiune de luni pana miercuri de la 14.30 si joi de la 15.00. Camera comunelor este amenajata strategic. Distanta dintre bancile pe care se aseaza membrii este de doua lungimi de sabie si un picior, masura marcata pe podea cu dungi rosii. Membrii acestei camere nu au voie sa treaca aceste linii, astfel dezbaterile se pot desfasura intr-un mod civilizat. In Camera Comunelor membrii partidului aflat la guvernare stau in bancile din fata, in timp ce opozitia si ceilalti membrii stau in partea opusa. Aceasta camera gazduieste dezbaterile membrilor de luni, marti si joi de la 14.30 si miercuri si vineri de la 09.30. Costul biletului de intrare pentru un tur complet al palatului costa 12£. Metrou: Statia Westminster.
Big Ban – Big Ban este de fapt porecla data clopotului de 13 tone pe care il are ceasul situat pe unul din turnurile Palatului Westminster. Numele vine de la unul dintre constructori, Benjamin Hall. Big Ban in afara de faptul ca e unul dintre cele mai exacte ceasuri din lume, este si unul dintre cele mai mari cu 4 cadrane. Fiecare cadran are o suprafata de 2 metri patrati, orarul are 2,7 metri lungime iar minutarul are 4,3 metri lungime. Pe fiecare fatada este inscriptionat mesajul: “Domine salvam fac reginam nostram victoriam primam” (Doamne apara pe a noastra regina Victoria Intaia). Turnul nu este deschis spre vizitare publicului larg, doar cetatenii Marii Britanii pot obtine permisiunea, prin intermediul Parlamentului. Pentru a ajunge in varf, ei trebuie sa urce cele 334 de scari.
Westminster Abbey – Catedrala cu arhitectura gotica este locul unde reginele si regii au fost incoronati, casatoriti si apoi ingropati, de mai bine de 1000 de ani incoace. Si astazi este locul de rugaciune al familiei regale. Mare parte din catedrala dateaza din 1272, cand regele Henry al III-lea a hotarat sa reconstruiasca catedrala intemeiata in anii 960 si renovata ulterior in 1050, de regele Eduard Confesorul. Westminster Abbey a beneficiat de ultimele retusuri in secolul XIX. Pe interior, impresioneaza prin inaltimea si ingustimea ei, luminata spectaculos de candelabre imense. Altarul este de asemenea impresionant, diversele mozaicuri si picturi, capelele in care se odihnesc monarhii, tronul incoronarii lui Edward I si nu in ultimul rand corul, locul de unde 22 de baieti si 12 vicari canta in timpul slujbei zilnice. Imnul “Zadok the Priest” a fost scris de Handel pentru incoronarea lui George al II-lea si inca mai este inclus si astazi in ceremoniile de incoronare. Aici s-a oficiat casatoria lui Charles cu Diana in 1981 si a lui Kate Middleton cu William in 2011. Catedrala este inclusa in patrimoniul mondial al UNESCO. Poate fi vizitata de luni pana sambata de la 09.30-15.30 (miercuri pana la 18.00 si sambata pana la 13.30) iar pretul biletului de intrare este de 12£.
Palatul Buckingham – Resedinta oficiala a suveranului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, palatul este folosit azi pentru evenimente de stat si pentru gazduirea invitatilor regali. Casa originala Buckingham a fost construita in 1703 pentru ducele de Buckingham devenind oficial Palat Regal la urcarea pe tron a Reginei Victoria in 1837, fiind ales in detrimentul St. James Palace. Din cele 661 de camere 19 sunt deschise publicului larg, pe timpul verii, incepand cu anul 1993. A fost luata aceasta masura pentru ca din banii biletelor sa se sustina reparatiile de la Castelul Windsor dupa incendiul din 1992. Intrarea la Palatul Buckingham se face prin Curtea Ambasadorilor de pe strada Buckingham Palace. Prima sala ce se viziteaza este Grand Hall, decorata in rosu si auriu, cu scarile curbate, aceasta este vechea sala de primire la Palatul Buckingham. Puteti vedea apoi Camera tronului decorata in aceleasi culori, somptuoasa State Dinning Room ai carei pereti sunt decorati cu matase de damasc rosie, Camera de Bal care are aproape 40 de metri lungime si a fost inaugurata pentru a celebra sfarsitul razboiului din Crimeea, Camera Garzilor, Picture Gallery cu arcadele sale unde se afla o colectie de arta a marilor maestrii precum Rembrandt, Canaletto, Vermeer, Rubens si multi altii. Vizita la Buckingham Palace nu trebuie ratata, mai ales atunci cand are loc ceremonia de schimbare a garzilor, cand gardienii imbracati in uniforme rosii, cu caciuli negre inalte, marsaluiesc prin fata palatului. Aceasta are loc la ora 11:30 in fiecare zi din aprilie pana la sfarsitul lui iulie si in restul anului atunci cand vremea permite. Camerele de Stat sunt deschise publicului zilnic, pe timp de vara, intre orele 09.45-15.45 iar pretul biletului de intrare este de 16£. Daca vreti un bilet care sa includa Camerele de Stat, Galeria Reginei si Grajdurile Regale pretul este de 29£. Pentru a vedea orarul de vizita exact, consultati site-ul oficial. Metrou: Statiile Victoria, St.James’s Park sau Green Park.
British Museum – Unul dintre cele mai mari muzee din lume, British Museum, a fost fondat in 1753, cand guvernul britanic a platit 20.000£ pentru nationalizarea celor 79.000 de obiecte de arta aflate in posesia lui Sir Hans Sloane, medicul Casei Regale. In timp, i-au fost donate diverse alte valori precum Biblioteca Regala plus multe alte manuscrise si carti, au fost cumparate diverse antichitati, artefacte, monezi si descoperiri din intreaga lume, devenind astazi unul dintre cele mai importante muzee din lume cu peste 6 milioane de obiecte de arta. Muzeul este deschis zilnic intre 10.00-17.30 iar intrarea este libera. Metrou: Statiile Holborn, Tottenham Court Road, Russell Square sau Goodge St. Autobuze: din New Oxford Street – 7, 8, 19, 22b, 25, 38, 55, 98, din Tottenham Court Road – 10, 24, 29, 73, 134 si din Southampton Row – 68, 91, 188.
London eye – Situata pe malul sudic al Tamisei, intre podurile Westminster si Hungerford, structura are 135 de metri inaltime si a fost construita pentru a sarbatori intrarea in noul mileniu. Roata are 32 de capsule a cate 10 tone, fiecare pentru cate un tinut reprezentat in Parlament. Intr-o capsula incap aproximativ 25 de persoane si fiecare poate vedea pana la 30 de km departare in toate directiile. London Eye reprezinta viziunea lui David Marks si Julia Barfield, o echipa de arhitecti sot si sotie. Durata unei “calatorii” este de 30 min. si se poate realiza zilnic, din octombrie pana in mai intre 10:00-20:00, in iunie si in septembrie intre 10:00-21:00, in iulie si august intre 10:00-21:30. Costul biletului este de 16£. Metrou: Statiile Westminster, Waterloo si Embankment.
Hyde Park – Cel mai mare parc central din Londra, Hyde Park are o suprafata de 142 de hectare, numarand o multime de specii de plante si animale. In partea de sud a parcului se gaseste districtul Knightsbridge, unul dintre cele mai elegante zone ale Londrei. Aici se afla magazine celebre precum Harrods sau Harvey Nichols.
Muzeul de ceara Madame Tussauds – Unul dintre cele mai vizitate muzee cu figuri din ceara din lume, Madame Tussauds, a fost infiintat de celebra artista sculptor in ceara, Marie Tussaud. Muzeul din Londra gazduieste statui ale multor celebritati din lumea politica, casa regala, showbiz, sport, arta si religie. Pe langa expozitia de statuete, in interiorul muzeului va puteti delecta cu o plimbare prin istoria Londrei intr-un carusel din lemn sau, va puteti plimba prin Casa groazei unde va vor iesi in cale vampiri, muribunzi si diverse animale. La ora actuala muzeul se afla in posesia Fondului de investitii Dubai International Capital, organizatie ce a cumparat muzeul in 2007 pentru suma de 800 de milioane de lire. Muzeul este deschis de luni pana vineri intre orele 09.00-18.00 iar pretul biletului cu totul inclus este de 25£. Va sfatuiesc sa cumparati bilete direct de pe pagina web a muzeului pentru a beneficia de diverse reduceri. Metrou: Statia Baker Street.
Vestul Londrei este impanzit de cartiere rezidentiale de lux, numeroase parcuri si importante arene sportive precum Twickenham sau stadionul de acasa al echipei nationale engleze de rugby. Aici se afla:
Notting Hill – Celebrul cartier de lux unde se tine Carnavalul Notting Hill.
Kensington – Cartierul regal unde se afla si Palatul Kesington, resedinta familiei regale britanice incepand cu secolul al XVII-lea si fosta resedinta oficiala a printesei Diana. Astazi apartamentul 10 din Palatul Kensington este locuit de Printul si Printesa de Kent, in schimbul unei chirii lunare de 10.000 £. In trecut aceasta chirie era platita pentru ei de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii insa, de la moartea Printesei Margareta (2002), s-a trasat un plan conform caruia membri seniori ai Familiei Regale nu vor mai locui in acest Palat, el urmand a fi retras complet din folosinta Familiei Regale intr-o generatie. Printul William si Printesa Catherine au anuntat insa ca vor folosi un apartament din palat ca si resedinta oficiala incepand cu 2013, dupa ce se vor termina lucrarile de reabilitare ale apartamentului ales de ei. Palatul gazduieste si diverse expozitii, cateva incaperi fiind deschise publicului. Programul de vizita este zilnic, de la 10.00 la 18.00 pe timpul verii si de la 10.00 la 17.00 pe timpul iernii. Biletul costa 12,50£. Metrou: Queensway, High Street Kensington, Notting Hill Gate.
Chelsea – Cartierul care gazduieste anual celebra expozitie florala, de unde se pot afla cele mai noi trenduri in materie de gradinarit. Este un eveniment important, printre vizitatori numarandu-se celebritati, chiar si din familia regala britanica. BBC realizeaza reportaje de la fata locului si toate ziarele mari din Londra aloca spatii importante stirilor legate de lumea florilor. Expozitia este organizata de Societatea Regala de Horticultura, iar evenimentul se tine la Spitalul Regal din Chelsea. Cea mai simpla metoda de a ajunge acolo este metroul, cea mai apropiata statie fiind Sloane Square, iar de acolo mai sunt 10 minute de mers pe jos.
Parcul Richmond – Cel mai mare parc din Londra, masurand 955 hectare. Parcul este inconjurat un zid care are cateva porti, dar exista si drumuri deschise traficului rutier (cu viteza maxima de 20 de mile pe ora, doar in timpul zilei). In parc exista spatii dedicate bicicletelor, piste de calarit, teren de golf, spatii de joaca pentru copii, iazuri, locuri de pescuit, acestea pe langa vegetatia si fauna diversificata. In Richmond Park isi au domiciliul peste 600 de caprioare, alte cateva sute de cerbi plus alte animale si specii de plante. Tot in zona vestica puteti vizita si alte parcuri, mai mici, precum Ravenscourt Park, Holland Park, Westbourne Park, Kilburn Park sau chiar frumoasa gradina a palatului Kensington.
Mai spre vest, in White City, se afla cartierul general al BBC, iar mult mai spre vest, in burgul Hillingdon, se afla aeroportul Heathrow, Chiswick Park si Park Royal.
Sudul Londrei gazduieste stadionul de tenis Wimbledon, Parcul Wimbledon, Parcul Greenwich si Observatorul Regal din Greenwich, care marchează meridianul zero al lumii, Arena O2, cartierele Peckham si Camberwell, aici aflandu-se si Clubul Electric Brixton. In sudul Londrei locuiesc comunitati importante de afro-americani.
Nordul Londrei este o zona preponderent deluroasa, unde se gasesc cartiere precum Highgate, unul din cele mai scumpe cartiere din Londra, cei care locuiesc aici avand o panorama superba asupra orasului. In mare parte cartierul este locuit de vedete precum: Sting, Rod Steward, Kate Moss, George Michael, Sienna Miller etc. Tot aici se afla Cartierul Hampstead, si acesta locuit in mare parte de milionari, Tottenham, casa clubului de fotbal Tottenham Hotspur, cartierul Islington, unde se afla teatrul Pleasance, cartierele Camden si Harringay. In nordul Londrei puteti vedea o multime de strazi private si case extrem de scumpe. Aici se afla si celebra strada Bishops Avenue, cunoscuta drept strada miliardarilor.
Cu siguranta atractiile turistice prezentate mai sus nu sunt singurele, puteti vizita multe alte muzee, parcuri si alte obiective, in functie de durata sederii in capitala Regatului Unit.
Pentru a avea suficienta energie incat sa vizitati sumedenia de atractii, va recomand sa va incepeti ziua cu celebrul English Breakfast! Numai aici puteti manca fasole, ou, sunca, ciuperci, carnaciori plus cafea cu lapte la micul dejun. Alte preparate cautate de turisti sunt fish&chips, mancarea celebra de la McDonalds sau alte fast food-uri prezente la fiecare colt de strada. Alta posibilitate de a manca ieftin si rapid este sa mergeti in China Town. In apropiere, in Soho, puteti incerca mancarea mexicana de la restaurantul Wahaca. In Brixton (sudul Londrei) puteti gusta din preparatele africane sau caraibiene gatite de afro-americanii care traiesc acolo. Pentru o cina regala in oras, recomand Mayfair, Covent Garden, Soho sau Chelsea doar ca aici preturile sunt destul de ridicate.
Pentru cluburi de noapte si relaxare in baruri puteti alege West End si Soho, locul cel mai populat de tineri. Daca vreti sa va indepartati de centru puteti incerca zonele Notting Hill si Portobello Road, permanent la moda, Camden si Angel in nord sau Clapham si Brixton in sud.
Daca aveti chef de un spectacol de teatru, de balet sau de opera alegeti tot zona West End cu ale sale centre precum: Teatrul Lyceum sau Teatrul Reginei, Sala Albert, Teatrul Global sau Teatrul National.
Va recomand sa vizitati Londra pe timpul verii, clima orasului fiind foarte pretentioasa, ploaia este ceva obisnuit, de cele mai multe ori prezentandu-se sub forma de burnita. Temperaturile maxime diurne din timpul verii sunt modeste (in afara ciudatului val de caldura) si scazute in timpul iernii, cand deseori scad sub nivelul inghetului. Zapada cade uneori iarna, dar rareori se asaza mai mult de cativa centimetrii.
Moneda folosita in Marea Britanie este lira sterlina (1£ =1,20€) iar limba vorbita este engleza (british english). Circulatia se realizeaza pe partea stanga, toate masinile inmatriculate in Regatul Unit avand volanul pe partea dreapta.
In vara 2012 Londra gazduieste Jocurile Olimpice, acest eveniment avand un impact pozitiv asupra turismului londonez si inclusiv asupra economiei, proaspat iesita din recesiune.
Daca aveti in plan o excursie la Londra, Have a nice trip!