The Shard, Londra

the shardCea mai inalta cladire din Europa se afla in Londra, Marea Britanie, si a fost inaugurata in data de 5 iulie 2012, in prezenta Printului Andrew, Duce de York, si a Sheikh-ului Hamad bin Jassen bin Jabor al-Thani, premier si ministru de externe al Qatarului. The Shard, numit si Shard London Bridge, London Bridge Tower sau Shard of Glass, este situat la sud de Tamisa si masoara 310 m in inaltime, are  95 de etaje iar observatorul sau ofera publicului o vedere de 360 de grade asupra centrului comercial al Londrei.

Turnul, care imita un iceberg ce se inalta din raul Tamisa, este creatia arhitectului italian Renzo Piano, autorul contestatului Centru Pompidou din Paris. Proiectul a fost realizat in anul 2000 iar pentru materializarea acestuia Piano a colaborat cu arhitectul englez Richard Rogers. Startul propriu-zis al constructiei a inceput in anul 2008, dupa demolarea Southwark Towers, constructiile existente pe locul unde se afla The Shard, finalizat in aprilie 2012. Dezvoltatorii initiali au fost CLS Holdings plc, Sellar Property Group si CN Ltd insa din cauza crizei financiare proiectul a fost finalizat de un consortiu de investitori din Qatar, care a platit 150.000.000£ pentru 80% din actiuni. Consortiul include Banca Nationala din Qatar, QInvest, Qatari Islamic Bank si Qatari developer Barwa Real Estate. In aceste conditii, proiectul este guvernat aproape in totalitate de legea sharia care interzice castigul de foloase materiale din dobanzi sau consumul de alcool si tutun, deci cel mai probabil vor fi interzise afacerile de acest gen in cladire.

The Shard gazduieste spatii de birouri (etajele 2-28), restaurante (etajele 31-33), Shangri-La Hotel de 5* (etajele 34-52), apartamente (etajele 53-65), un spa cu piscina (etajul 52) si un observator intins pe 4 nivele (etajele 68-72). Fiecare etaj are “gradini de iarna” ventilate natural, cu ajutorul ferestrelor louvre, iar excesul de caldura generat de motoarele ce alimenteaza cladirea cu energie este folosit pentru a furniza apa calda.

Publicul va putea vizita turnul incepand cu februarie 2013 iar pretul unui bilet de intrare pentru adulti va fi de 24,95£. Costurile pentru materializarea proiectului sunt estimate la aproximativ 450.000.000£.

In ciuda grandorii insa, proiectul a primit si numeroase critici, printre care faptul ca turnul Shard nu este compatibil urbanistic cu imprejurimile imediate sau cu profilul Londrei sau faptul ca obstructioneaza vederea spre catedrala Saint Paul si Palatul Parlamentului.

Cu toate acestea, investitorii sunt optimisti si sunt de parere ca incepand cu anul viitor gradul de ocupare ar turnului va fi de aproximativ 80%.

Pentru o panorama de 360° asupra Londrei, vazuta din The Shard, click aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s