Se poate spune despre Budapesta ca este un oras 2 in 1! Cea care marcheaza granita dintre Buda si Pesta este Dunarea, fluviul care ii da o nota de unicitate acestui oras. Budapesta poate fi integrata, fara retineri, in categoria celor mai frumoase capitale europene. Capitala maghiara se bucura de o bogatie arhitecturala si de o frumusete naturala fara cusur.
Budapesta de azi a fost initial locuita de celti, orasul acestora, situat pe malul drept al Dunarii, numindu-se Ak-Ink. In scurt timp insa, acest orasel a devenit parte a Imperiului Roman, reprezentand Panonia de Jos si primind numele de Aquincum. Pe malul stang al Dunarii este construit un alt oras, Trans-Aquincum, care va fi legat de primul printr-un pod. In anul 375 d.Hr. in aceasta zona s-au asezat hunii, ei redenumind zonele, astfel ca orasul situat in stanga Dunarii a fost numit Buda, dupa numele conducatorului sau, fratele lui Attila, ultimul rege al hunilor. Intre anii 493-560, dupa caderea Imperiului Hunic, orasul a fost dominat de goti, apoi de longobarzi si avari intre 560-800, iar din sec. al-VIII-lea teritoriul este locuit de slavi, vasali ai francilor. Maghiarii au ajuns in aceasta zona abia in sec. al IX-lea. Acestia au dezvoltat cele doua orase intalnite aici, cel de pe malul drept al Dunarii primind numele de Pesta. Din nefericire insa, maghiarii asezati aici au trebuit sa faca fata mai multor invazii. Intre anii 1241-1242 au fost atacati de mongoli, perioada in care au fost incendiate cele doua orase. Mai tarziu, dupa ce conducatori precum Matei Corvin le-au readus in randul celor mai importante din zona, au fost invadati de turci. Stapanirea turca a durat 145 de ani, incepand cu anul 1526. Teritoriul a fost eliberat la data de 2 septembrie 1686, de catre armatele crestine. In sec. al XIX-lea, orasele au fost integrate aceleiasi unitati administrative: Budapesta si orasul nou infiintat a devenit capitala Imperiului Austro-Ungar, perioada prielnica pentru economia ungara. Dar urmeaza o noua perioada dificila pentru oras, perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand o mare parte din mostenirea istorica si arhitecturala a fost distrusa. Aceasta perioada dificila a fost urmata de comunism, cand practic orasului i s-a anihilat pozitia, devenit doar unul dintre cele 20 de judete ale Ungariei. Au urmat incercari nereusite de indepartare a comunismului, pana la sfarsitul anilor 80, cand Ungaria a devenit o tara cu o guvernare democratica.
Astazi Ungaria este una dintre cele mai dezvoltate tari din Europa de Est, iar capitala, Budapesta, aduce venituri considerabile economiei din turism. Cu multitudinea de bogatii arhitecturale care expun diverse stiluri, precum cel baroc, neoclasic, eclectic sau art nouveau, cu izvoarele termale care i-au adus denumirea de oras spa, cu Dunarea si dealurile ce o inconjoara si cu bucataria arhicunoscuta, Budapesta este vizitata anual de milioane de turisti din intreaga lume.
Cei care viziteaza orasul trebuie sa isi organizeze foarte bine itinerariul intrucat, pentru a bifa toate obiectivele semnificative ale orasului nu este simplu, avand in vedere multitudinea acestora.
Va sfatuiesc sa va cazati in Pesta, pentru ca aici este centrul administrativ, comercial si industrial al orasului, dar sa incepeti itinerariul cu vizitarea Budei.
Buda este situata pe malul drept al Dunarii, este partea istorica a orasului, si azi este in mare parte o zona rezidentiala. Must-see-urile de aici sunt:
Citadela si dealul Gellert – Dealul Gellert este cel mai inalt deal al orasului si ofera o panorama inimitabila asupra acestuia. De aici se poate vedea cel mai bine cat de frumos leaga Dunarea cele doua foste orase. Dealul poarta numele unui fost preot, care a fost aruncat de pe deal in Dunare, intr-un butoi, deoarece dorea sa ii converteasca pe maghiarii pagani la crestinism. Statuia de aici comemoreaza moartea episcopului. Citadela a fost construita pe dealul Gellert de catre habsburgi, cu scopul de a se apara de diversele atacuri. In timp, Citadela a fost inchisoare, adapost temporar pentru cei fara casa si locul unei baterii anti aeriene. Statuia Libertatii din fata Citadelei comemoreaza eliberea Ungariei de sub opresiunea nazista. Pentru a vizita Citadela va trebui sa platiti o taxa de intrare in valoare de 300 Ft., iar orarul de vizite este de luni pana vineri de la 07.00-18.00 iar sambata si duminica de la 07.00-16.00. Tramvai: 18, 19, 47 sau 49. Autobuz: 27 de la statia Móricz Zsigmond. Tot aici puteti vizita si Biserica din pestera, deschisa zilnic de la 08.00 la 19.00.
Castelul Buda sau Palatul Regal – Castelul este una dintre cele mai vechi constructii din Budapesta. A fost construit de regele Bela al IV-lea dupa invazia mongolilor, in sec. al XIII-lea, si refacut de-a longul anilor de Stefan, Duce de Slavonia, Sigismund, Matei Corvin si alti conducatori. Astfel ca azi castelul nu pastreaza foarte multe elemente din cladirea initiala. Castelul Buda gazduieste Muzeul de Istorie al Budapestei, Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Arta Contemporana. Muzeul de Istorie este deschis zilnic, cu exceptia zilei de marti, de la 10.00 la 18.00 iar costul intrarii este de 700 Ft. Galeria Nationala si Muzeul de Arta sunt deschise zilnic, de la 10.00 la 18.00, cu exceptia zilei de luni, iar costul intrarii este 1000 Ft., pentru Galeria Nationala, si 600 Ft. pentru Muzeul de Arta. Tramvai: 18.
Bastionul Pescarilor – A fost construit intre anii 1890 si 1905, cu ocazia unor lucrari de renovare ale cartierului ce adaposteste Palatul Regal. Legendele spun ca a fost construit in semn de multumire pentru pescarii care au aparat Palatul Regal in timpul atacurilor. De asemenea, se spune ca in Evul Mediu in aceasta zona se afla o piata de peste, iar Bastionul a fost construit pentru a marca acele vremuri. Constructia se evidentiaza prin cele 7 turnuri ale sale, in stil oriental, despre care se spune ca simbolizeaza liderii a sapte triburi maghiare. Bastionul Pescarilor este deschis nonstop, iar costul intrarii este de 200 Ft. Tramvai: 18.
Biserica Matthias – Numita si Biserica Maicii Domnului, cladirea a fost construita de Bela al IV-lea in urma cu mai bine de 700 de ani. De-a lungul vremii i s-au adus diverse modificari, iar in timpul domniei lui Matthias i s-a adaugat un nou turn, in partea de sud, capele laterale si un oratoriu, special conceput pentru familia regala. In vremea dominatiei otomane biserica a fost transformata in moschee, dupa alungarea turcilor a fost reconstruita in stil baroc iar apoi, in anii 1874 si 1896 a fost refacuta in stil gotic, stilul pe care il imbraca si azi. Biserica este locul unde regii natiunii au fost incoronati si unde s-a casatorit regele Matthias. Orar: zilnic, de la 09.00 la 18.00, pretul biletului de intrare fiind de 400 Ft.
Tot in Buda se poate vizita Labirintul Castelului Buda, un conglomerat ce insumeaza peste 200 de pesteri de 1200 de metri lungime. Astazi in pesteri au loc diverse expozitii pe care vizitatorii le pot admira, in afara tururilor tematice care se organizeaza. Aici au fost descoperite si ramasite ale unor animale preistorice si urme ale unei culturi umane antice. Accesul se face din Uri utca si din Lovas utca iar costul biletului de intrare este de 1400 Ft. Nu uitati nici de Muzeul Castelului Nagyteteny, care prezinta o expozitie de mobila, sau de Galeria Nationala Ungara, care prezinta evolutia artei unguresti.
In zona noua a orasului, asa cum este considerata de catre localnici si vizitatori Pesta, pe langa obiective importante o sa intalniti, la tot pasul, hoteluri luxuriante, restaurante si magazine de tot felul. In Pesta trebuie sa vedeti:
Parlamentul din Budapesta – Situat chiar pe malul drept al Dunarii, Parlamentul se remarca prin grandoare si prin superba arhitectura gotica renascentista. Constructia a fost proiectata de arhitectul Imre Steindl si a inceput in anul 1885, fiind inaugurata in 1896, pentru a marca o mie de ani de la cucerirea Bazinului Carpatic de catre maghiari, finalizarea propriu-zisa realizandu-se abia in anul 1904. Cladirea Parlamentului maghiar masoara 268 m in lungime, 123 m in latime, 96 m in inaltime, aceasta dimenisune facand referire la anul 896, cand maghiarii s-au instalat pe acest teritoriu, si insumeaza un numar de 691 de camere. Cladirea ce gazduieste Parlamentul ungar este a treia cea mai mare cladire parlamentara din lume. Accesul vizitatorilor in cladire, precum si costul intrarii, depind de cetatenia vizitatorilor, perioadele de sesiuni parlamentare, si de maniera de vizita-individuala sau in grup. Astfel, cetatenii Uniunii Europene au acces gratuit, in timp ce restul vizitatorilor sunt nevoiti sa plateasca o taxa de 2600 Ft. In timpul sesiunilor parlamentare nu se fac vizite. In restul timpului, cladirea parlamentului este deschisa zilnic, de luni pana sambata de la 08.00 la 16.00 iar duminica de la 08.00 la 14.00 (1 oct. – 30 apr.) si de la 08 la 18.00, respectiv 08.00-14.00 duminica (1 mai-30 sept.).
Marea Sinagoga – Sinagoga a fost construita in cartierul evreiesc intre anii 1844 si 1859, sub supravegherea lui Ludwig Forster, un arhitect austriac. Stilul arhitectonic pe care il imbraca constructia este cel bizantin, cu elemente de tip gotic si maur, iar capacitatea acesteia este de aproximativ 3000 de persoane. In vremea nazistilor Sinagoga a fost transformata in grajd, apoi in centru de comunicatii si apoi in lagar de concentrare pentru evrei. Frumoasa constructie are o insemnatate aparte la nivel mondial, fiind a doua ca marime din lume, dupa sinagoga din New York. Astazi aici au loc numeroase concerte de muzica, datorita acusticii deosebite. Langa Sinagoga se afla Muzeul Evreiesc. Orar: zilnic, cu exceptia zilei de sambata, de la 10.00 la 18.00, vineri de la 10.00 la 14.00 iar costul biletului de intrare este de 1200 Ft. Va sfatuiesc sa va achizitionati Budapesta Card-intrarea va fi gratuita. La intrare fiecare vizitator va primi un kippah (palarioara evreiasca). Metrou: Statia Astoria-M2. Tramvai: 47, 49.
Piata Eroilor – Hősök tere a luat fiinta cu ocazia aniversarii a o mie de ani de cand maghiarii s-au instalat in Bazinul Carpatic. Monumentul instalat in piata este compus din doua semicercuri si o coloana. Pe cele doua semicercuri sunt asezate statui reprezentand pacea si razboiul, munca si bunastarea, cunoasterea si gloria. Busturile reprezinta personalitati importante din istoria Ungariei. Coloana centrala il adapostezte in varf pe Arhanghelul Gavril, simbolul religiei romano-catolice, tinand coroana sfanta si crucea dubla a crestinatatii. Pe piedestal sunt prezente statui ale celor sapte capetenii care au condus triburile maghiare in Ungaria. Piata Eroilor este inclusa in patrimoniul universal UNESCO incepand cu anul 2002. Metrou: Statia Millenium. In dreapta pietei se afla Sala de Arta iar in stanga Muzeul de Arte Frumoase. In spatele ei gasiti Parcul orasului, construit in sec. al XVIII-lea. In parc va puteti plimba cu barca pe lac, daca vizitati orasul vara, sau puteti patina, daca il vizitati iarna. Tot aici puteti vizita Gradina zoologica si Botanica, una dintre cele mai vechi din Europa (intrarea costa 2400 Ft.), sau puteti incerca Baile termale din zona. Baile prezinta un interes si mai mare pe timp de iarna cand, in ciuda frigului, zona unde sunt amplasate creeaza un nor de aburi, demonstrand ca temperatura apei este ideala pentru o baie. Tot in aceasta zona se afla Parcul de distractii, Circul sau Castelul Vajdahunyad, construit dupa o macheta de carton, realizata pentru Expozitia Mondiala din 1896.
Vaci Utca – Probabil cea mai cunoscuta strada din Budapesta, Vaci Utca a fost de-a lungul timpului si este si azi locul unde cei cu bani ies sa ii cheltuie :). Este impanzita de magazine exclusiviste, restaurante fine si magazine de suveniruri. In jurul strazii se gasesc numeroase hoteluri de lux, sedii de banci si cladiri de birouri. Majoritatea cladirilor din zona dateaza din sec. al XVIII-lea, perioada in care a luat nastere si strada. Vaci Utca leaga Piata Vorosmarty de Nagycsamok (Piata Centrala).
Insula Margareta – Insula se vrea a fi una neatinsa de elementele lumii moderne. Este interzisa circulatia cu mijloace motorizate aici, fiind un loc plin de verdeata, cu bai termale in aer liber, cu o gradina japoneza superba, o mica gradina zoologica, o pista de alergare si o piscina unde echipa de polo isi desfasoara antrenamentele. Pe insula sunt si cateva restaurante si doua hoteluri. Insula este legata de oras prin Podul Margareta si Podul Arpad.
Asa cum povesteam, Dunarea leaga cele doua foste orase, Buda si Pesta. Primul pod construit peste fluviu a fost Podul cu Lanturi, proiectat de englezul William Tierney Clark. A fost inaugurat in anul 1849 fiind considerat in acea vreme o minune a ingineriei.
Podul Margareta a fost proiectat de compania D-lui Alexandre Gustave Eiffel din Paris, nota de unicitate fiind data de faptul ca are o forma curbata la mijloc.
Podul Libertatii este construit de arhitecti si constructori maghiari, find singurul construit in intregime de localnici. Se afla situat la finalul Váci Utca.
Podul Elisabeta a fost finalizat in 1903, fiind la vremea respectiva cel mai mare pod suspendat din lume.
Podul Petofi, numit si Podul Miklós Horthy, a fost construit la scurt timp dupa Podul Elisabeta, numele provenindu-i de la poetul ungur Sándor Petöfi.
Podul Arpad a fost finalizat abia in 1950, chiar daca proiectarea acestuia a inceput in timpul constructiei Podului Petofi. Lucrarile au fost suspendate din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Podul Lagymanyosi este ultimul pod construit de maghiari peste Dunare, constructia realizandu-se in anul 1995. Podul nou ofera un sistem special de lumini care il fac de netrecut cu vederea.
Budapesta gazduieste mai bine de 70 de muzee, galerii si sali de spectacol. Asadar, in afara de cele prezentate, mai puteti vizita si: Muzeul Bibliei, Muzeul Crimei, Muzeul Memorial Liszt, Centrul Memorial al Holocaustului, Galeria de Arta din Budapesta, Muzeul de Arte Frumoase, Teatrul National, Opera, Muzeul Terorii, Statia de tren Nyugati, construita de Compania Eiffel din Paris in anul 1877, sau Bazilica Sf. Stefan care adaposteste mana dreapta a Sf. Stefan, primul rege al Ungariei.
Cei pasionati de astrologie pot face o vizita la Planetariu. Acesta este situat in Parcul Nepliget.
Ungaria este cunoscuta insa si datorita bucatariei unice. Localnicii sunt constienti de acest lucru si tocmai de aceea, te imbie la fiecare pas cu pancarde unde se prezinta un meniu caruia nu-i poti rezista. Nu puteti vizita Ungaria fara sa incercati celebrul Gulas sau Paprikas de pui, condimentat cu celebra lor paprika. Nu excludeti nici deserturile unguresti… Somloi galuska, Szilva gomboc sau diverse torturi. Restaurantele in Ungaria sunt supuse unor clasificari. Drept urmare, puteti alege sa mergeti la: Vendéglő, un restaurant tip han, Csárda, restaurant rural, Cukrászda=Cofetarie, Kávéház, local unde se serveste cafea si eventual cateva produse de patiserie, Borozó=Vinarie sau Sörözo=Berarie. Majoritatea restaurantelor sunt numite Étterem. Pentru o mancare delicioasa si preparata cu suflet va recomand un restaurant mic si simplu din zona Vaci Utca, vis-a-vis de McDonalds. Pentru ceva mai pompos, puteti merge la Abszint sau la Vogue. O multime de restaurante si cafenele gasiti insa pe Vaci Utca sau pe Bulevardul Andrássy. Incercati, pe langa mancaruri, si vinurile unguresti, sunt destul de bune.
Daca vreti sa petreceti toata noaptea in oras o puteti face in orice zi a saptamanii, cluburile fiind deschise si in cursul saptamanii nu doar in weekend. Zona cea mai animata pe timp de noapte este Bulevardul Andrássy. Aici se gasesc numeroase restaurante, cafenele si cluburi pretentioase.
Pentru relaxare, in afara de balaceala in baile termale, puteti face o plimbare pe Dunare cu un vaporas. O croaziera costa aproximativ 15€/pers si include sampania.
Daca sunteti prezenti in capitala Ungariei pe timpul verii, puteti participa si la numeroasele festivaluri sau evenimente ce au loc aici. Dintre acestea amintesc: Festivalul Primaverii, Festivalul Verii, Festivalul Toamnei, Festivalul de Film “Titanic”, Carnavalul Dunarii sau Competitia de Formula 1 din Budapesta.
Un alt loc ideal atat pentru distractie cat si pentru relaxare este Parcul acvatic Aquaworld, unul dintre cele mai mari din Europa. Beneficiaza de 17 piscine, inclusiv piscina cu valuri sau pentru surf, tobogane, un rau montan si ale locuri de joaca. Parcul este deschis zilnic intre 06:00 si 22:00 iar costul biletului este de 4900Ft. pentru o zi intreaga-adulti sau 1900 Ft. pentru copiii pana in 14 ani. In weekend preturile cresc.
Pentru shopping puteti alege unul dintre zecile de mall-uri sau puteti face o plimbare pe Bulevardul Andrássy, Bulevardul Nagykörút sau Vaci Utca.
Pentru vizite recomand perioada primaverii sau a toamnei, climatul orasului fiind unul temperat-continental, cu luni de vara cand temperatura atinge si 35°C si luni de iarna, in special ianuarie, cand temperaturile pot cobori pana la -25°C.
Limba oficiala este maghiara, insa in majoritatea locurilor cu destinatie turistica se vorbeste engleza sau germana. Moneda oficiala a Ungariei este Forintul. Va sugerez sa evitati casele de schimb valutar si sa alegeti in schimb bancile, care sunt peste tot. Un alt lucru de care sa tineti cont este TVA-ul. In majoritatea restaurantelor TVA-ul nu este afisat in pret ci adaugat langa, de multe ori cu cifre mai mici. Orice produs doriti sa cumparati mai intai verificati daca include si TVA-ul.
In final, va sfatuiesc sa va cumparati Budapesta Card daca aveti in plan sa vizitati acest oras. Cu ajutorul acestui card beneficiati de transport gratuit, de intrari gratuite la peste 40 de muzee si de reduceri la o paleta larga de restaurante si pub-uri.