Criza economica din Spania se rasfrange si asupra taxelor aeroportuare

Compania Wizz Air va reduce numarul de zboruri din orarul de iarna pe 8 rute spaniole, iar Blue Air colecteaza deja de la clienti diferentele de taxe aeroportuale pentru aceasta destinatie. Acestea sunt cateva dintre reactiile care au venit in urma deciziei autoritatilor spaniole de a mari semnificativ taxele pentru turistii care vor sa viziteze tara, in scopul de a atrage mai multi bani la buget.

Rutele Wizz Air ale caror frecvente se vor reduce sunt Barcelona-Bucuresti, Barcelona-Cluj, Barcelona-Targu Mures, Bracelona-Timisoara, Madrid-Bucuresti, Madrid-Targu Mures, Valencia-Bucuresti, Valencia-Timisoara.

Hotararea a fost luata dupa ce Guvernul spaniol a impus, incepand cu 1 iulie, taxe de aeroport semnificativ mai mari, in special in Barcelona El Prat si Madrid Barajas.

„Aceasta crestere a taxelor vine dupa ce AENA a cheltuit miloane de euro in modernizarile inutile si constructii de noi terminale. Guvernul Spaniol va forta acum pasagerii liniilor aeriene sa plateasca pentru noile terminale extravagante sub forma taxelor excesive de aeroport”, se arata in comunicatul Wizz Air.

“Wizz Air regreta faptul ca este nevoita sa-si reduca investitiile in Spania, ceea ce va conduce la reducerea unor zboruri din orarul de iarna pe rutele disponibile din Romania, catre Barcelona, Madrid si Valencia. Este regretabil ca Guvernul Spaniol a impus o crestere a taxelor intr-un moment in care traficul de pasageri trebuie stimulat, iar locurile de munca in industria turismului sunt necesare”, a declarat Daniel de Carvalho, corporate communications manager la Wizz Air.

Pierderea din Spania, compensata cu noi destinatii din Romania

„In 2012, Wizz Air estimeaza o crestere in continuare de doua cifre si ne vom muta capacitatea din Spania in alte tari, unde turismul si liniile aeriene sunt binevenite, prin taxe de aeroport scazute. In timp ce Spania va pierde mii de pasageri, Wizz Air va continua sa-si extinda reteaua cu noi destinatii din Romania”, a mentionat Daniel de Carvalho.

Anul acesta Wizz Air a lansat rute noi din Bucuresti spre Budapesta, Verona, Palma de Mallorca si Milano Malpensa si din Arad au fost inaugurate zboruri spre Milano Bergamo.

Viitoarele rute noi vor fi anuntate ulterior, potrivit oficialilor companiei.

Blue Air solicita clientilor diferentele de taxe aeroportuale

Si compania Blue Air a fost afectata de “decizia fara precedent si fara informare prealabila a autoritatilor spaniole publicata in data de 30 iunie 2012 in ‘Boletin Oficial del Estado’, de a mari taxele de aeroport pentru fiecare pasager imbarcat pe oricare aeroport din Spania incepand cu data de 1 iulie 2012”, au declarat oficialii companiei.

“Blue Air este nevoita sa colecteze diferentele de taxe aeroportuale de la pasagerii care calatoresc incepand cu data de 2 iulie 2012, care si-au cumparat biletele pana la data de 1 iulie 2012”, informeaza site-ul companiei.

Diferentele de taxe care se vor achita in aeroport, in cadrul formalitatilor de check-in si imbarcare, sunt:
Madrid : 9,5 euro
Barcelona : 9 euro
Malaga : 2 euro
Valencia : 2 euro

Tarom adauga diferenta de bani doar in cazul biletelor cumparate dupa 1 iulie

La solicitarea DailyBusiness.ro, reprezentantii companiei Tarom au declarat ca pentru Madrid si Barcelona, pana la data de 30 iunie 2012, ca nu se vor incasa retroactiv aceste majorari.

“Noile taxe majorate se vor incasa doar pentru biletele achizitionate incepand cu data de 1 iulie 2012”, au spus acestia.

Spania vrea sa pompeze bani la buget

Autoritatile spaniole au impus o taxa guvernamentala turistilor, in incercarea de a face rost de bani la buget. Statul aplica masuri drastice, prin care vrea sa suplimenteze veniturile la bugetul de stat, in conditiile in care vrea sa reduca deficitul de la 8,5%, in 2011, la 5,3%, in acest an.

Taxa se aplica si celor care si-au rezervat biletele cu mai multe luni in avans.

Unii pasageri au primit mailuri prin care li s-a cerut sa plateasca o extra-taxa de 7 euro de persoana sau sa-si anuleze rezervarile.

Asociatia europeana a agentiilor de turism ECTAA a precizat ca taxa variaza in functie de aeroportul de pe care are loc imbarcarea, de la 6,95 de euro, la peste 14 euro.

O parte din companiile aeriene au decis, insa, sa plateasca in locul pasagerilor taxa impusa de stat, pentru a nu-si pierde clientii.

“Cosmar” tehnic si financiar

Si compania irlandeza Ryanair lider pe segmentul low-cost, paseaza costurile catre pasageri, pentru ca taxa se aplica retrospectiv clientilor care si-au rezervat zboruri inainte de 2 iulie, urmand ca dupa aceasta data, taxa marita sa fie inclusa in pretul biletelor de avion.

In aceeasi directie a mers si Vueling, linia aeriana low-cost din Spania, care a trimis e-mailuri pasagerilor, oferindu-le un termen de 7 zile pentru a-si anula zborul, alternativa fiind perceperea automata a banilor in plus din conturile cu care au cumparat anterior zborul.

British Airways si Iberia au declarat pentru BBC ca inca nu au luat o hotarare in privinta aceasta, daca sa absoarba costurile sau sa le puna in plus in carca pasagerilor.

ECTAA a declarat ca a fost “ingrozita” de aceasta crestere de taxe, care a fost impusa fara o consultare prealabila a clientilor aeroporturilor si fara un interval de timp corespunzator pentru implementare.

Oficialii asociatiei au mai spus ca agentii de turism se confrunta cu un cosmar tehnic si financiar, in procesul de recuperare dupa aceste extra-costuri.

Sursa: www.dailybusiness.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s