Calatoria intr-o tara exotica ne ofera pe langa ape turcoaz si bai de soare si arome, texturi si culori noi gata de a fi descoperite și gustate. Chiar daca in zilele noastre importul si exportul de fructe se realizeaza la scara larga, astfel ca in fiecare colt al lumii se gasesc o multime de soiuri ce isi au originile la capatul opus al planetei, exista si fructe nu atat de cunoscute pe intreg globul. O selectie de 10 astfel de fructe gasiti mai jos:
1. Rambutan
Acest fruct este originar din arhipelagul Malay, din sud-estul Asiei, insa astazi este cultivat si in India, Thailanda, Indonezia, Costa Rica, Ecuador si Australia. Cele trei soiuri care se comercializeaza sunt: See Matjan, See Konto si Seelengkeng. Arborele care produce aceste fructe este verde pe tot parcursul anului iar fructele se aseamana foarte mult cu Lichi, fructul fiind cunoscut si sub numele de Lichi paros. In Malaezia, “rambut” inseamna par, ceea ce ne face sa intelegem ca acest fruct isi datoreaza numele firelor de par care ii acopera coaja. Fructul are un gust dulce, foarte placut, si o consistenta similara cu cea a strugurilor, fiind insa foarte sensibil, de aceea se recomanda a fi pastrat tot timpul in frigider.
Informatii nutritionale:
Are un continut bogat in calciu, magneziu, potasiu, sodiu, vitamina C si A si zahar.
2. Jaca
Acest fruct este originar din sud-vestul Indiei, Bangladesh, Filipine si Sri Lanka. Jaca este un fruct destul de comun in Asia si Australia, fiind fructul unuia dintre cei mai mari arbori de pe Pamant. Pulpa este zemoasa iar in jurul semintelor are un gust similar cu al ananasului dar putin mai fin. Exteriorul fructului este verde, devenind galben la maturitate, iar un singur fruct poate avea pana la 500 de seminte. Lemnul arborelui ce produce acest fruct este folosit pentru confectionarea de instrumente muzicale.
Informatii nutritionale:
Are un continut bogat in calciu, potasiu, sodiu, zinc, vitamina C si A. Fructul este de asemenea folosit in curele de slabire, 100 de grame de fruct continand doar 94 de calorii.
3. Fructul pasiunii sau Maracuya
Fructul pasiunii este intalnit in America de Sud, India, Australia si Africa. Acest fruct are o forma ovala si este acoperit de o coaja galbena, portocalie sau violet, in functie de maturitatea lui si de soi. Interiorul este moale si suculent, plin de seminte, care se folosesc de regula pentru a imbunatati gustul diverselor sucuri. Exista doua tipuri de fructul pasiunii: Maracuya, sau fructul de aur, de dimensiunea unei portocale, si fructul Dark Passion, purpuriu, comparabil la marime cu o lamaie. Acesta din urma a fost insa declarat usor toxic. Sucul rezultat prin presarea pulpei este adesea prea concentrat pentru a fi consumat ca atare, astfel ca de cele mai multe ori este amestecat cu apa, alte sucuri sau lapte.
Informatii nutritionale:
Este bogat in beta caroten, potasiu si fibre. Sucul lui este o sursa excelenta de acid ascorbic – vitamina C. Este recomandat celor care sufera de hipertensiune.
4. Lychee
Acest fruct este originar din sudul Chinei, India si Taiwan. Astazi exista plantatii mari si in Pakistan, Brazilia, Australia, Madagascar, Africa de Sud, Birmania si Filipine. Lychee sau Litchi sunt niste fructe mici, acoperite cu o coaja roz-rosie, cu o textura poroasa si aspra. Miezul este translucid, aproape alb, dulce, un amestec de banana cu para, cu o textura asemanatoare strugurelui. Copacul care produce aceste fructe este verde pe tot parcursul anului insa, in luna februarie este ceva mai aspectuos, datorita faptului ca infloreste.
Informatii nutritionale:
Contine fosfor, potasiu si o cantitate mare de vitamina C – un singur furct contine necesarul zilnic de vitamina C al unui om. Nu contine colesterol!
5. Carambola
Carambola este un fruct exotic foarte apreciat pe piețele internationale, cunoscut si sub numele de “fructul stea”. Acest fruct este originar din Indonezia, India si Sri Lanka, fiind rodul Arborelui Carambola, un copac cu flori roz. Fructele, de culoare galben-auriu au un gust dulce, aromat, asemanandu-se cu un amestec de mar, para si citrice. In functie de origine, fructul mai e numit si “Five Fingers” in Republica Dominicana, “Tiriguro” in Costa Rica, “Caramboleiro” in Brazilia sau “Tamarind Chino” in Venezuela.
Informatii nutritionale:
Este bogat in antioxidanti si vitamina C si contine foarte putin zahar. Se lupta cu microbi periculosi precum E.coli sau Salmonella.
6. Mangosteen
Acest fruct exotic este originar din Insulele Sunda si Insulele Moluce. Mangosteen este un copac vesnic verde, care da roade neregulat. Fructele sunt mici, de culoare mov, asemanatoare cu citricele si cu piersica. Fructul este foarte aromat si bogat in vitamine, fibre si antioxidanti.
Informatii nutritionale:
Este bogat in antioxidanti, fibre si vitamina C si A. Este utilizat pentru a reduce febra si in tratamentul diferitelor infectii.
7. Kumquat
Portocala pitica isi are originea in China, fiind fructul unor arbusti din familia Rutaceae. Dimensiunea este comparabila cu cea a unei masline, cu o forma ovala, cu coaja subtire si portocalie, fina. Fructul kumquat este consumat proaspat sau in gemuri, lichioruri si salate. In Taiwan se foloseste la prepararea ceaiului iar unii barmani il folosesc pentru a orna paharul de Martini, in locul maslinii.
Informatii nutritionale:
Fructul de kumquat nu contine colesterol, grasimi si nici sodiu. Este o sursa excelenta de fibre, vitamina A si vitamina C, calciu si fier. 8 fructe contin 100 de calorii. Este folosit pentru durerile de gat.
8. Durian
Durian este originar din Brunei, Malaezia si Indonezia, fiind cunoscut si sub numele de “Regele fructelor”. Durian are un miros foarte special si nu tocmai placut. Miroase mai degraba a gunoi sau animal mort. In ciuda mirosului insa, gustul sau este dulce si foarte placut. Fructul este rotund, acoperit cu spini si destul de mare (pana la 30 cm.). Culoarea variaza, poate fi maro, verde sau galben.
Informatii nutritionale:
Durianul contine fibre, vitamina C, vitamina B6, potasiu, carbohidrati si magneziu.
9. Pitaya sau Fructul dragonului
Pitaya se aseamana cu o flacara din exterior. Este originar din Mexic, astazi fiind insa popular in intreaga lume. Fructul este rodul unui cactus, iar aroma sa este asemanatoare cu cea a pepenelui verde cu vanilie. Pulpa are un aspect asemanator cu fructul de kiwi, cu un continut alb sau gri, cremos, cu seminte negre.
Informatii nutritionale:
Este o sursa bogata de vitamina C, fibre si minerale, mai ales fosfor si calciu. Semintele contin grasimi nesaturate. Scade colesterolul si tensiunea arteriala.
10. Kiwano sau Castravete African
Kiwano apartine familiei Cucurbitaceae, care include fructe numeroase si variate, in general de dimensiuni mari si foarte grele, precum pepenele verde sau cel galben. Deși originar din Africa, unde se cultiva in principal in sudul si centrul continentului, astazi se gaseste si in Noua Zeelanda, Australia, Israel, Chile si Statele Unite ale Americii. Fructul are un gust exotic, intre kiwi si banane, fiind si foarte suculent.
Informatii nutritionale:
Nu contine colesterol si grasimi, are un continut bogat in vitamina C, vitamina A, fier si calciu.