Peste tot in lume se stie ca arabii sunt extrem de pasionati de echitatie, fiind prezenti la cele mai importante curse de cai de talie mondiala. Fie ca vorbim de Cupa Melbourne (Australia), de Derby-ul Kentucky (SUA), The Royal Ascot (Marea Britanie) sau de Dubai World Cup, vorbim si de prezenta mai multor cai arabi pentru care proprietarii au platit o avere.
Calul arab este considerat stramosul tuturor raselor cabaline din lume. O legenda araba spune ca atunci cand lumea a fost creata, divinitatea i-a spus vantului de sud: “Vreau sa creez un animal pentru tine. Condensat.” Si vantul s-a condensat. Apoi divinitatea a rostit catre materia rezultata: “Pe tine te numesc Cal, te fac arab si-ti dau culoarea castanie a furnicii; am pus fericire in zulufii care-ti atarna intre ochi; tu vei fi stapanul celorlalte animale; omul te va urma oriunde te vei duce; tu vei fi la fel de bun pentru tractiune cat si pentru fuga; bogatiile vor fi pe spatele tau iar norocul va veni prin meditatia ta.” A pus apoi pe cal semnul gloriei si al fericirii, un semn alb, in mijlocul fruntii.
Primele documente scrise referitoare la calul arab dateaza din anul 786 d.Hr., unul dintre ele fiind scris de istoricul arab, El Kelbi, care a incercat sa faca o analiza asupra descendentei si istoriei acestei rase incepand cu anul 3000 i.Hr. Alte documente care atesta interesul arabilor asupra descendentei rasei sunt si corespondentele emirului Abd-el-Kader si ale generalul francez Daumas. In acestea, emirul vorbeste despre patru etape in care caii le-au fost alaturi locuitorilor din Arabia. Etapa de la Adam la Ismail, cand Ismail, fiul izgonit al lui Abraham si primul stramos al triburilor beduine din desert, s-a folosit de cai; Etapa de la Ismail la Solomon, regele care a incurajat cresterea cailor, in ciuda legii isdraelite care interzicea cresterea acestora pe pamantul sfant. Solomon practica calaria, avand peste 1200 de cai in acest scop; Etapa de la Solomon la Profetul Mahomed, cand practic s-a raspandit rasa in intreaga lume si Etapa de la Profetul Mahomed pana in zilele noastre, cand se dezvolta herghelii in toate partile lumii, calul arab fiind sursa formarii a noi rase. Toti caii din rasa pursange poarta mostenirea a trei armasari arabi, Byerly Turk, Darley Arabian si Godolphin Barb, oferiti ca daruri in vremurile coloniale.
Trasaturile specifice ale acestei rase sunt: constitutie fina, structura osoasa puternica, in ciuda inaltimii de aproximativ 145-155 cm, gat arcuit, care ii da o tinuta rafinata si o mare flexibilitate in frau, frunte lata cu o usoara umflatura intre ochi, numita jibbah, formata din cauza climatului desertic care a determinat marirea sinusului frontal, bot mic, nari largi si frematatoare, ceea ce indica o mare capacitatea de efort, si ochi mari, intunecati, intensi si expresivi care afiseaza o demnitatea sfidatoare, dupa cum spunea R.S. Summerhays. Calul arab are 17 coaste, 5 vertebre lombare si 16 oase in coada in comparatie cu alte rase ce au 18 coaste, 6 vertebre lombare si 18 coaste in coada. Aceasta conformatie osoasa ii confera o forma aparte corpului.
Astazi, cel mai renumit crescator de cai din tarile arabe este sheikh-ul Dubaiului, Mohammed bin Rashid al Maktoum. El impreuna cu familia sa detine herghelii de aproape 3.800 de cai pursange, raspanditi pe patru continente, cai de care se ocupa aproximariv de 1.400 de angajati ai familiei. Sheikh-ul Mohammed transporta caii pentru concursuri sau imperechere cu un avion 747 facut la comanda, singurul avion de acest gen din lume. Cele mai importante herghelii pe care le detine sunt Darley Racing (SUA), una dintre cele mai cunoscute crescatorii la nivel mondial si Godolphin (Dubai si Marea Britanie). El este si cel care gazduieste cea mai bogata cursa din lume, Dubai World Cup, cu premii totale de peste sase milioane de dolari. Licitatiile la care participa sheikh-ul Mohammed pentru achizitionarea cailor ii gazduiesc pe cei mai bogati oameni ai planetei, sumele la care se liciteaza fiind de ordinul zecilor de milioane de dolari. Principalul adversar al sheikh-ului in cadrul licitatiilor este miliardarul John Magnier, ceo-ul companiei irlandeze Coolmore.