Imbracamintea in statele arabe

Imbracamintea araba, in special cea feminina, a starnit multe controverse de-a lungul timpului in Occident. Franta este tara care a si initiat un proiect de lege care sa interzica purtarea celebrului val de catre femei. Ceea ce occidentalii nu inteleg insa, este faptul ca oamenii crescuti in religia islamica nu privesc acest mod de a te imbraca la fel de tragic. Femeile nu sunt deranjate nici de vesmantul lung, care le acopera intreg corpul, si nici de valul care trebuie sa le acopere parul. Potrivit Coranului frumusetea femeii trebuie sa vina din interior, smerenia, credinta si politetea fiind calitati mai importante decat cele fizice. Dealtfel, femeia musulmana trebuie sa poarte acoperamant doar cand iese in public, pentru a nu ii fi vazute formele si parul de catre straini, in familie neexistand obligatia de a purta aceste piese vestimentare.

Imbracamintea araba, atat cea feminina cat si cea masculina, difera de la stat la stat. E important de precizat ca exista state arabe mai moderne si mai permisive si state extrem de ancorate in religie, unde femeia in afara de val si abaya mai poarta si un acoperamant al fetei in intregime, confectionat din material textil sau chiar metalic, pentru a nu-i fi cunoscute deloc trasaturile fizice. Un astfel de stat, extrem de conservator, este Arabia Saudita. Astazi totusi femeile tinere au modernizat putin imbracamintea, materialul din care sunt confectionate vesmintele nefiind doar bumbacul sau inul ci si diverse matasuri, brocarturi sau alte materiale fine impodobite cu diverse pietre scumpe. Acelasi lucru se intampla si cu vestimentatia masculina, usor modificata, cu broderii, pietre sau alte artificii moderne.

Imaginea de mai jos prezinta imbracamintea barbateasca specifica tarilor arabe din Golf. De precizat aici ca la ocazii speciale barbatii imbraca, peste kandoora, o manta fabricata din lana de oaie sau de camila impodobita cu broderii aurite numita mishlah sau bisht. Alte elemente prezente la imbracamintea arabilor sunt taqiyah sau kufeya, “caciulita” din bumbac, de regula tricotata, care are ca scop fixarea ghutrahului sau shumaghului pe cap. In unele tari precum Egipt sau Sudan este purtata fara ghutrah peste. Ghutrah, in unele zone numita si shumagh, este un val patrat din bumbac alb sau in carouri, in functie de tara, purtat de barbati pe cap. Pentru a fixa ghutrah se utilizeaza un snur gros negru numit Igal. Legendele spun ca beduinii foloseau igal-ul pentru a tine pe timp de noapte camilele langa ei. Legau un capat al snurului de piciorul camilei iar “cercul” il puneau pe piciorul lor. In picioare barbatii poarta na’al sau madas, sandale din piele confectionate in diferite modele.

Imbracamintea femeilor este si ea diferita in functie de nationalitate. In tarile din Golf femeile poarta abaya si shayla negre. In alte tari precum Egipt, Maroc, Liban sau Iordania hainele sunt mai colorate si cu broderii. Valul este de mai multe feluri si de asemenea, poate fi prins in mai multe feluri. Astfel, Shayla este valul negru, dreptunghiular, de lungime medie, ce acopera parul si gatul. Este purtat de femeile din majoritatea tarilor din Golful Persic. Hijab este valul simplu, patrat, lung pana la umeri, care acopera parul si gatul. Khimar este valul lung care acopera parul, gatul si umerii si care poate ajunge pana in talie sau genunchi. Al-amira este compus din doua bucati, respectiv o boneta pentru cap si o esarfa care se pune peste boneta cu rolul de a acoperi nu doar capul ci si gatul. Acest tip de val este purtat mai ales in Syria. Chador este un val lung care acopera tot corpul, nu doar capul. Este purtat in special de femeile din Iran. Niqab-ul este purtat de femeile conservatoare, fiind un val care acopera tot chipul, lasand la vedere doar ochii. Unele femei isi acopera chiar si zona ochilor cu un material transparent. Cel mai conservator si contestat val insa este cu siguranta Burqa. Acesta este o bucata mare de panza ce acopera femeia din cap pana in picioare, inclusiv fata si ochii. In zona ochilor panza este putin perforata astfel incat femeia sa poata vedea insa sa nu fie vazuta. Atat niqab-ul cat si burqa sunt des intalnite in vestimentatia femeilor din Arabia Saudita, tara cea mai puternic ancorata in cutumele islamice, eronat intelese, sau Afganistan.

Pe de alta parte, femeile care isi lasa ochii si mainile la vedere simt nevoia de a scoate aceste parti ale corpului in evidenta cat mai mult. Astfel, ochii sunt infrumusetati prin machiaj strident cu kajal iar mainile sunt decorate cu tatuaje henna. Tatuajul cu henna a devenit un trend in tarile arabe, tatuajul simplu fiind inlocuit cu tatuaj plus diverse cristale aplicate sau tatuaj cu foita din aur. Dealtfel, sunt diverse evenimente in care hennei i se acorda mare importanta precum “Noaptea Henna”, seara dinaintea casatoriei cand fetele impreuna cu mireasa se tatueaza, acest ritual presupunandu-se ca e aducator de noroc. La ocazii speciale femeile renunta la vesmintele de zi cu zi si imbraca jalabiya, o rochie croita din materiale alese, in diverse culori, cu aplicatii din pietre si broderii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s