Catania este al doilea oras ca marime al insulei Sicilia, cea mai mare din Marea Mediterana. Sicilia este o insula muntoasa, arida, o extensie a muntilor Apenini separati de continent prin Stramtoarea Messina. Insula este una a contrastelor, plina de viata si luxurianta, mai ales pe coasta de est, si rustica, cu gradini de portocali si sate idilice in zona centrala.
Orasul Catania este capitala provinciei cu acelasi nume, fiind renumit in special datorita vulcanului activ Etna, situat in nord. Tocmai din cauza acestui vulcan, orasul a suferit multe schimbari de-a lungul timpului. Multiplele eruptii urmate de cutremure puternice au distrus de multe ori orasul care insa a fost insistent refacut de sicilieni.
Istoria Cataniei este vasta, plina de evenimente. Fondat in secolul al VIII-lea i.Hr., de catre greci, orasul a fost trecut mai tarziu sub dominatie romana, apoi araba iar in secolul al XV-lea d.Hr. a fost transformat intr-o provincie a Regatului de Aragon, devenind parte a Imperiului Spaniol. Eruptiile vulcanului Etna au impiedicat dezvoltarea solida a orasului. In anul 1669 a fost devastat de o eruptie puternica, iar in anul 1693 a fost complet distrus de un cutremur si replicile sale. A fost insa reconstruit, in stil baroc, iar in secolul al XIX-lea a inceput lupta pentru autonomia siciliana, devenind apoi parte din Republica Italiana. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial Catania a fost bombardata in mod repetat, ba chiar evacuata de nemti la 5 august 1943. Dupa adoptarea Constitutiei Republicii Italiene (1946), orasul a fost, precum alte oase din sudul Italiei, in incercari constante de a prinde din urma dezvoltarea economica si sociala a regiunilor nordice din tara. Motivele blocajului sunt diverse, de la distrugerile suferite din cauza vulcanului si a cutremurelor, la Marea epidemie de ciuma si atacurile mafiote. Mai tarziu insa, in cursul anilor 1990, Catania sa bucurat de o dezvoltare si o efervescenta economica, sociala si culturala care rezista pana in zilele noastre.
Tocmai din cauza istoriei plina de evenimente, Catania nu se caracterizeaza neaparat prin o multime de obiective turistice ci, mai degraba, prin o atmosfera ce pastreaza un iz de mister si aventura, culoare si modernitate.
Cele cateva obiective importante sunt:
Piazza del Duomo – Este piata principala a orasului, locul unde se afla Catedrala di Sant’Agata, patroana orasului, sarbatorita in data de 5 februarie. Catedrala a fost refacuta de nenumarate ori, din cauza curemurelor, constructia initiala datand din anii 1078-1093, cand la ordinul lui Roger I de Sicilia, s-a inceput constructia unui spatiu de ragaciune pe ruinele unor bai termale romane. Tot aici se afla Palazzo degli Elefanti, primaria orasului, impreuna cu La Fontana dell’Elefante, construita din roca vulcanica, dupa cutremurul de la 11 ianuarie 1693, de catre arhitectul Giovanni Battista Vaccarini. Fantana este simbolul Cataniei, care a fost numit Medinat el fil (orasul elefantului) in timpul dominatiei arabe. O alta fantana interesanta este Fontana dell’Amenano, care reprezinta un tanar ce tine in mana un corn al abundentei, din care curge apa, creeand un efect de cascada. Langa fantana se gaseste Palazzo dei Chierici, care gazduieste in mod regulat expozitii de arta. Palatul este conectat cu Catedrala di Sant’Agata prin intermediul unui pasaj ce trece peste Porta Uzeda, iesirea spre Via Etnea, in partea de sud a pietei del Duomo. Un alt obiectiv interesant situat in Piazza del Duomo sunt Baile Termale Achilliane, care dateaza din secolul al IV-lea. Piata impreuna cu stradutele din jurul ei, materializare a stilului baroc, fac parte din patrimoniu mondial UNESCO.
Palazzo Biscari – Intr-o plimbare din Piazza del Duomo pe Via Vittorio Emanuele, gasiti Palazzo Biscari, cel mai renumit palat privat din Catania. A fost construit la ordinul familiei Paterna Castello Principi di Biscari in secolul al XVII-lea, cutremurul din 11 ianuarie 1693 aducandu-i grave avarii, determinad si intarzierea lucrarilor de finalizare. Sectiunea cea mai veche a fost construita de Ignazio di Biscari, urmand ca ulterior fiul acestuia, Vicenzo, sa continue lucrarile, modificand planul initial prin plasarea celor sapte ferestre mari, cu vedere spre mare. Mai tarziu, palatul a fost modificat de catre printul Ignazio Paterno Castello si de catre Francesco Battaglia, constructia fiind terminata in 1763. Palatul are 700 de camere, majoritatea decorate in stil rococo. Aici se pot organiza diverse evenimente, converinte, putand fi vizitat insa si ca muzeu. Orar: zilnic intre 7.00 – 13.00 si intre 15.00 – 19.00.
Teatro Romano – Teatrul din Catania dateaza din secolul al II-lea d.Hr., fiind construit pe un edificiu care data din secolul I. Constructia din roca vulcanica are un diametru de 80 m, presupunandu-se ca in trecut putea gazdui aproximativ 5000 de spectatori. Astazi mai pastreaza, pe langa tribune, si zona orchestrei si cateva parti din scena. Foarte aproape de Teatru se gasesc resturile cladirii Odeon, construita tot in epoca romana, unde se organizau spectacole muzicale si de dans. Odeon avea o capacitate de 1500 de spectatori si se presupune ca deseori aici aveau loc repetitiile spectacolelor ce ulterior se tineau la teatrul din apropiere.
Casa memoriala Giovanni Verga – Giovanni Verga a fost un scriitor sicilian care si-a trait copilaria in Catania, casa memoriala de pe Via Sant’Anna 8, foarte aproape de Via Vittorio Emanuele gazduind, pe langa alte amintiri, carti si manuscrise care i-au apartinut autorului.
Castello Ursino – Castelul a fost construit de Frederick al II-lea de Bavaria, in secolul al XIII-lea, pentru a apara coasta de est a Siciliei. Mai tarziu a devenit sediul Parlamentului ca mai apoi, sa devina resedinta regilor din Aragon. Astazi gazduieste Muzeul orasului Catania. Castelul este situat in Piazza Federico II di Svevia si este deschis de luni pana sambata, de la 09.00 la 13.00 si de la 14.30 la 19.00.
Palazzo dell’Universita – Palatul este azi sediul Universitatii din Catana, sediul Rectoratului si al Bibliotecii. Este situat pe Via Etnea, aproape de centrul istoric al orasului. Universitatea din Catania a fost fondata pe 19 octombrie 1434 de Alfonso il Magnanimo, fiind prima universitate din Sicilia.
Villa Cerami – Situata pe Via dei Crociferi, vila a fost resedinta familiei Rosso di Cerami iar astazi este sediul Facultatii de Drept, Universitatea din Catania. A fost construita la cativa ani dupa cutremurul din 11 ianuarie 1693, care a distrus orasul, locul ales pentru constructie fiind situat intr-o pozitie privilegiata din punct de vedere istoric si pitoresc.
Collegio dei gesuiti – Tot pe Via dei Crociferi se afla si acest palat, construit in stil baroc sicilian, care adaposteste acum Institutul Statal de Arte. Palatul este inclus in patrimoniul UNESCO insa chiar si asa, este aproape o ruina, municipalitatea neavand fonduri necesare pentru o renovare corespunzatoare.
Piazza Stesicoro – Piata extrem de renumita in Catania se intinde de-a lungul strazii Etnea, fiind delimitata la nord de Palazzo Tezzano si de Palazzo del Toscano, la est de Palazzo Beneventano si de cladirea ce gazduieste Banco di Sicilia, iar la vest de Biserica Sant ‘Agata si de Palazzo della Borsa. Foate aproape se afla Teatrul Roman.
Gradinile Vincenzo Bellini – Parcul principal al orasului, este si cel mai vechi din cele patru existente, datand din secolul al XVIII-lea. Gradina pe care s-a construit parcul i-a apartinut printului Ignazio Paterno Castello, fiind cumparata de municipalitate in anul 1854, cand au fost cumparate si gradini adiacente pentru a fi creat parcul de azi.
Gradina Botanica din Catania – Gradina are o suprafata de 16,000 m² si azi ii apartine Universitatii din Catania. Realizarea ei a inceput in anul 1847 cu o achizitie de teren la marginea orasului. Astazi, gradina este impartita in doua mari sectiuni: Hortus Generalis (13,000 m²) care detine in mare parte specii exotice, si Hortus Siculus (3000 m²) cu specii siciliene. Gradina este membra al BGCI, avand cod de identificare internationala CAT.
Vulcanul Etna – Vechimea vulcanul Etna se estimeaza ca este de 500.000 de ani, fiind cel mai inalt (3.340 m) si cel mai activ vulcan din Europa. Din 1981 este declarat parc national, fiind dotat cu un teleferic care urca pana la altitudinea de 2600 m. Ideal ar fi insa ca urcarea sa se faca la pas, pentru a putea observa de aproape minunatiile naturii. Arbori de fistic, gradini de portocali, vita-de-vie, meri si ciresi se lasa abandonati pentru a face loc spre varf padurilor de stejar si mesteacan iar mai sus, zonelor cu pete de zapada care intregesc un tablou perfect. Ultima eruptie a vulcanului Etna a avut loc in anul 2007. La Etna se poate ajunge cu un autobuz special, care se poate lua din zona garii, calatoria fiind de aproximativ o ora. Ajunsi la destinatie, puteti urca la pas muntele sau puteti alege telefericul, in acest caz calatoria costand 20€. O alta posibilitate este inchirierea de jeepuri, in acest caz pretul fiind de 30€.
Piata de peste din zona centrala este si ea, un adevarat obiectiv turistic. Pe langa faptul ca se poate observa adevaratul spirit al sicilienilor, de aici se pot cumpara o multime de alimente proaspete, de la peste si fructe de mare la branzeturi si fructe. Dealtfel mancarea din Sicilia reprezinta o adevarata aventura, asta deoarece bucataria siciliana a fost puternic influentata de cei care au stapanit insula in secolele trecute. Aperitivele cele mai populare sunt “Arancini”, niste chiftele din orez, carne si branza si “Caponata”, un amestec de vinete cu mirodenii mediteraneene, servite cu paine crocanta. La primul fel se servesc de regula paste cu sardine (Pasta con le Sarde) si apoi preparate din peste sau fructe de mare cu legume, parfumate cu chimen, condiment des folosit in bucataria siciliana. In unele meniuri poate fi prezenta si carnea de cal. Deserturile sunt, la randul lor, unice. Celebrul Cannolo alla Ricotta, presarat cu putin fistic, Cassatella di Sant’Agata, Pasta di Mandorla, Granita con brioscia, servit la micul dejun, sau celebra inghetata italieneasca sunt doar cateva delicii, servite bineinteles langa o ceasca de capuccino sau langa un pahar de vin, facut din strugurii din zona Marsala, o bautura de care sicilienii sunt tare mandri. Un restaurant dragut, cu produse proaspete si unde se servesc deliciile prezentate mai sus este Trattoria del Cavaliere, situat in centrul istoric al orasului, pe Via Paterno 11.
Viata de noapte in Catania este extrem de intensa. Aici se gasesc o multime de baruri si cluburi deschise in fiecare zi a saptamanii. In centrul istoric gasiti Discoteca MA, care gazduieste destul de des concerte live, si I4 Venti Club. La moda este insa, mai ales in perioada verii, Discoteca Pegaso, situata in zona marii.
Pentru shopping, Catania dispune de cateva centre comerciale, dintre care cele mai importante sunt: Etnapolis, I Portali, Porte di Catania sau poate fi colindata Via Etnea din centrul istoric, care e intesata de magazine. De retinut ca duminica centrele comerciale si majoritatea magazinelor sunt inchise.
Clima in Insula Sicilia este una blanda, cu veri calde si uscate si ierni umede, temperaturile osciland intre 25-35°C vara, in lunile mai-septembrie, si intre 15-20°C in perioada toamna-iarna. Sezonul ploios tine din octombrie pana in mai, noiembrie fiind cea mai ploioasa luna. “Primăvara Siciliană” este renumita in special datorita florilor luxuriante si a coloritul lor divers, o adevarata simfonie a culorilor, fiind cel mai placut anotimp. Si vara are farmecul ei, plajele cu apa turcoaz si nisip fin ale Cataniei fiind considerate destinatii de lux.
Limba vorbita in insula este siciliana, un dialect al limbii italiene. Siciliana este un dialect foarte eterogen, insumand mai multe subdialecte precum: siciliana occidentala (Palermo, Trapani, Marsala, Agrigento), siciliana centrala, siciliana sud-orientala (Sicilia sud-estica, provincia Ragusa), siciliana orientala (Catania, Siracusa), siciliana messineza (Messina) si siciliana insulara (Eolie). Chiar si asa limba italiana este vorbita si inteleasa in majoritatea zonelor insa nu si limba engleza.
Aeroportul Catania Fontanarossa asigura prezenta turistilor in oras, avand si privilegiul de a fi situat la o distanta de doar 5 km (20 min) fata de centrul orasului. Legatura cu centrul este asigurata de autobuze care circula din jumatate in jumatate de ora, de la 05.00 la 24.00. Transportul in interiorul orasului este asigurat de autobuze si de o linie de metrou (Metropolitana), care leaga portul cu statia de tren Circumetnea, de unde se poate ajunge la Etna. In toate mediile de transport in comun acordati mare atentie hotilor de buzunare, Catania fiind un oras destul de periculos, in special datorita clanurilor mafiote care chiar si azi executa crime la comanda.
You should participate in a contest for probably the greatest blogs on the web. I will recommend this internet web site!