Sindromul ‘jet lag’ se manifesta prin acele tulburari provocate de diferentele de fus orar. Acest proces se poate observa atunci cand o persoana trece rapid peste trei zone de timp diferite, o trecere peste meridiane, de la est la vest, sau invers. De cele mai multe ori se cauzeaza o intrerupere a ceasului intern, manifestata in special prin dereglarea ritmului cardiac si al ciclului de somn.
Printre simptomele de ‘jet lag’ se numara: oboseala, atat fizica cat si psihica, probleme de concentrare, insomnie si/sau dificultatee in a dormi, tulburari digestive, dureri de cap, diverse alte dureri.
In majoritatea cazurilor organismul raspunde mai bine atunci cand calatoria se face inspre vest, fata de calatoriile spre est (cand timpul este inainte).
Reguli inainte de calatorie
1. Inainte de orice calatorie, pasagerul trebuie sa fie odihnit. Odihna si un stil de viata sanatos determina o mai buna rezistenta la schimbarile de fus orar.
2. In cazul in care pasagerul sufera de anumite afectiuni este recomandabil ca inainte de zbor sa efectueze un consult medical, pentru a planifica o strategie in cazul in care se necesita monitorizare sau administrare de medicamente pe timpul zborului si dupa.
3. Adaptarea din timp la fusul orar din destinatie, cu cel putin 3-4 zile inainte de plecare, va determina, de asemenea, o conditie fizica si psihica mai buna in destinatie.
In timpul zborului
Pentru a evita deshidratarea este recomandat sa se evite bauturile alcoolice si cofeina. Ultima substanta nu numai ca provoaca deshidratarea ci perturba si orarele de somn. Se recomanda o buna hidratare cu apa, pentru a ajuta la contracararea efectelor de atmosfera uscata din interiorul avionului si pentru a mentine corpul perfect hidratat. Pentru ca zborul sa nu fie extenuant, sunt indicate exercitii fizice ale capului, mainilor si picioarelor, in pozitia sezand sau prin deplasari pe culoar, atunci cand semnul centurii de siguranta este oprit, la fiecare ora. O alta optiune, pentru a contracara efectul de ‘jet lag’, este de a face o escala, in cazul in care zborul este prea lung.
La destinatie
Cel mai important este ca in orasul de destinatie sa se respecte fusul orar, respectiv sa se doarma noaptea si activitatile sa aiba loc in timpul zilei. De asemenea, este important sa fie respectate orele meselor in functie de ora locala. Lumina este o parte importanta in resincronizarea corpului uman.