Abu Dhabi

ADCapitala Emiratelor Arabe Unite este unul dintre cele mai bogate orase din lume, acest fapt datorandu-se rezervelor uriase de petrol pe care le detine. Abu Dhabi, in traducere “Tatal gazelei”, s-ar fi nascut, potrivit unor legende, datorita unui dhabi (vanator de gazele) care  a urmarit o tubi (gazela) pana in locul unde astazi se afla orasul. Ajuns aici, acesta a descoperit izvoare de apa si din acest motiv a hotarat sa fondeze o asezare. Prima mentionare cu privire la Abu Dhabi dateaza din anul 1761 insa pe teritoriul orasului au trait inainte triburi de beduini care se ocupau cu cresterea camilelor, pescuitul si colectarea perlelor.

Daca pana in anii 1950 oamenii din Abu Dhabi traiau in corturi realizate din frunze de palmier sau in case din chirpici, odata cu descoperirea petrolului lucrurile au luat o intorsatura brusca. Au inceput sa fie construite cladiri, sa se asfalteze drumurile si viata fiecarui locuitor sa se schimbe. In 1966 in emiratul Abu Dhabi, care gazduieste orasul cu acelasi nume, este numit un nou conducator, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, cel care avea sa schimbe in totalitate viata cetatenilor emiratezi devenind si presedintele Emiratelor Arabe Unite. Astazi statul emiratez si emiratul Abu Dhabi sunt conduse de fiul Sheikhului Zayed, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Orasul imbina perfect modernul cu traditionalul, fiind unul din orasele Emiratelor Arabe in care traditiile beduine si religia islamica sunt extrem de respectate, simbolul orasului, Moschea Sheikh Zayed, demonstrand acest lucru. Moschea este considerata cea de-a treia din lume ca marime si ii este inchinata celui ce a fondat Emiratele Arabe Unite, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. Realizata din marmura alba si ornata cu aur de 24k, aceasta este atat de vasta incat poate gazdui pana la 41.000 de credinciosi. Este alcatuita din 82 de domuri si peste 1.000 de coloane, interiorul adapostind cel mai mare candelabru cu cristale Swarowski din lume si cel mai mare covor, confectionat in Iran. Prima slujba din moschee a avut loc odata cu ceremonia de inmormantare a sheikhului Zayed. Moschea Sheikh Zayed este deschisa si vizitatorilor nemusulmani, cu conditia respectarii codului de imbracaminte impus – maneci lungi, fuste sau pantaloni lungi, capul acoperit la femei (se pot imprumuta la intrare si abayas si valuri). Moschea este deschisa zilnic, de la 10.00 la 20.00, cu exceptia diminetilor zilei de vineri (09.00-12.00).

Un alt punct de atractie reprezentativ pentru Abu Dhabi este Palatul Emiratelor, un hotel a carui constructie a insumat costuri totale de 3 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai scumpa constructie hoteliera din lume. Constructia respecta liniile arhitecturii islamice iar pentru decor s-a folosit aur, argint, marmura, vitralii si cristale Swarovski pentru cele 1002 candelabre. Hotelul are 394 camere, fiecare cu un design ce impina stilurile arabesti cu confortul oferit de modern, terenuri de fotbal, o plaja intinsa, gradini superbe, un elicopter si cateva piscine, dintre care una este o cascada care se continua sub forma unui rau. Palatul Emiratelor este detinut de grupul hotelier Kempinski Hotels & Resorts si a fost deschis in 2005.

The Heritage Village reconstituie cu succes stilul de viata al beduinilor din zona. Aici pot fi vazute aspecte ale modului de viata din desert: corturi din curmal si piei de camila, focuri de tabara, sisteme de irigare falaj si ateliere unde mestesugarii isi demonstreaza abilitatile confectionand obiecte traditionale. Muzeul este deschis zilnic, de la 09.00 la 17.00, cu exceptia zilei de vineri cand este deschis de la 15.30 la 21.00.

Al Maqtaa Fort, cu o vechime de peste 200 de ani, este zona care servea ca punct de observatie pentru beduini, pentru a preveni atacurile banditilor. Astazi langa fort s-a ridicat un pod, arhitectura acestuia reusind sa scoata si mai mult in evidenta vechimea fortului.

Ferrari World, cel mai mare parc tematic din lume, se intinde pe o suprafata de 86.000 de metri patrati, sub un imens dom rosu cu sigla “Ferarri”. Printre atractiile parcului se numara un montagne-russe, numit Formula Rossa, cel mai rapid din lume, cu viteze ce pot atinge 240 km/h in 4,9 secunde, care recreaza senzatiile din timpul unei curse de F1, un alt montagne-russe cu doua sine paralele, foarte apropiate, creeaza posibilitatea ca vizitatorii sa organizeze intreceri, o replica la mici dimensiuni a fabricii Ferrari, un motor V12 foarte mare, al carui interior poate fi vizitat, sate italiene recreate, dar si mici replici ale unor atractii turistice precum Turnul din Pisa sau Colosseum-ul din Roma. Punctul cel mai inalt al circuitului se afla la 52 de metri fata de nivelul solului iar pretului unui bilet de intrare este de 225AED. Parcul este situat pe insula Yas si este deschis publicului de marti pana duminica, intre orele 11.00-20.00.

Muzeul Palatului lui Sheikh Zayed, situat in orasul Al Ain din emiratul Abu Dhabi, este casa fostului conducator al UAE, Sheikh Zayed si a fost construit in anul 1937, devenind muzeu in anul 1998. Palatul gazduieste o colectie de materiale despre familia regala, vizitatorii fiind invitati sa faca un tur al camerelor private si al gradinii palatului. Muzeul este deschis de marti pana duminica de la 08.30 la 19.30, cu exceptia zilei de vineri cand este deschis de la 14.30 la 19.30. Intrarea este gratuita. Langa muzeu se afla oaze pline cu numeroase specii de palmieri.

Muzeul National Al Ain este cel mai vechi muzeu din oras si a fost fondat de Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan. Muzeul infatiseaza o ampla imagine asupra traditiilor si culturii din Emiratele Arabe Unite. Este impartit in trei sectiuni principale: arheologie, etnografie si daruri, incluzand o colectie impresionanta de bijuterii beduine, arme si instrumente muzicale. Este deschis publicului de sambata pana joi de la 08.00 la 19.30, cu exceptia zilei de luni,  iar vinerea de la 15.00 la 19.30. Pretul unui bilet de intrare este de 3AED.

al jahiliFortul Al Jahili, cel mai mare fort din Al Ain, a fost construit in anul 1891 pentru a apara orasul si pentru a proteja pretioasele plantatii de palmieri. A fost totodata sediul cercetasilor din Oman, grupare care pazea trecatorile montane si care a mentinut pacea in tinut, iar apoi resedinta guvernatorului local. Astazi fortul gazduieste o expozitie permanenta care infatiseaza munca exploratorului englez Sir Wilfred Thesiger, numit de localnici Mubarak Bin London. Celelalte forturi ale orasului sunt: Al Murabaa, construit in 1948 de fostul conducator al Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan; Al Murayjib, cel mai vechi, construit in jurul anului 1816; Al Mezyad, unul dintre cele mai mari forturi din emiratul Abu Dhabi, construit in sec. al XIX-lea si Fortul Sheikh Sultan bin Zayed Al Nahyan, construit in urma cu aproximativ 100 de ani de emirul Abu Dhabi-ului.

In Abu Dhabi se mai pot vizita: Khalifa Park, un parc care in afara vegetatiei superbe mai detine muzee, un acvariu si spatii de joaca diverse; zona pitoreasca Corniche, marginita de gradini cu palmieri, extrem de frumoase, de unde se ajunge pe insula artificiala Lulu; Miraj Islamic Centre, muzeul cu piese unice de arta islamica; Qasr Al Hosn, cea mai veche constructie din piatra a orasului; situl arheologic de pe insula Sir Bani Yas din Golful Arab, unde s-au gasit ramasite ale unei manastiri crestine, veche de peste 1.400 de ani; hotelul Yas Viceroy, care imbraca un stil arhitectural deosebit sau centrul cultural Manarat al Saadiyat de pe insula Saadiyat.

In Al Ain sau “Orasul gradina”, asa cum mai este numit datorita numeroaselor spatii verzi, nu pierdeti ocazia de a vizita si Al Ain Paradise Park, o superba gradina cu numeroase aranjamente florale; muntele Jebel Hafeet, situat la granita cu Oman, la baza caruia se afla Al Ain Zoo, care se intinde pe o suprafata de 400 de hectare si numara peste 4.000 de animale si Green Mubazzarah, o zona verde cu bai termale si izvoare cu apa calda; situl arheologic Hili, care dateaza din epoca bronzului, azi parte din patrimoniul UNESCO si Camel Souq, un loc ideal pentru a observa importantul rol pe care il au camilele in viata unui arab. Piata de camile din Al Ain este deschisa zilnic si este foarte cunoscuta in zona.

Numeroase alte activitati pot fi incercate in cel mai bogat emirat. De la shopping in modernele centre comerciale sau in pietele traditionale, la activitati sportive precum golf, tenis, calarit, diving, pescuit sau safari in desert. Daca doriti sa petreceti mai multa vreme in mijlocul desertului si in acelasi timp doriti si conditii luxoase, va puteti caza la Qasr Al Sarab Desert Resort, un complex situat in mijlocul desertului ce pune la dispozitia oaspetilor 206 camere, piscine, centre spa, restaurante, spatii de joaca pentru copii, plimbari cu camila prin desert sau lectii de soimarit. Dealtfel in emiratul Abu Dhabi are loc cel mai mare festival international de soimarit, Festivalul din Al Ain.

Bucataria araba, cafeaua si mirodeniile arabesti pot fi incercate in majoritatea localurilor din intreg emiratul. AgadirAl Badiya, ArabesqueHubbly BubblyMezlai (Emirates Palace), Nawafeer ContinentalRimal Bar si The Beach Restaurant sunt doar cateva dintre cele mai bune locatii cu specific arabesc.

Viata de noapte din Abu Dhabi nu este una activa, limitandu-se in general la viata de noapte din hoteluri unde se poate consuma si alcool. Atentie insa cu consumul de alcool in emirat deoarece persoanele surprinse in stare de ebrietate pot fi incarcerate si apoi deportate. Deasemenea, atentie sporita la imbracaminte si la gesturile facute in public, avand in vedere ca vorbim de o tara islamica.

Pentru a vizita emiratul, perioada ideala este octombrie-noiembrie si februarie-aprilie. In lunile de vara caldura este prea mare iar in perioada decembrie-ianuarie temperaturile sunt usor scazute, mai ales pe timp de noapte. A se evita si perioada Ramadanului, luna sfanta a musulmanilor, cand activitatile sunt mai restranse si alimentarea cu apa sau hrana pe timpul zilei este interzisa in spatiile publice.

Moneda folosita in UAE este Dirhamul (1USD = 3.65 AED), diferenta de fus orar este de +4 GMT iar limba oficiala este araba, majoritatea locuitorilor vorbind insa foarte bine engleza.

Pentru cetatenii romani este necesara viza pentru a intra in UAE, detalii referitoare la obtinerea acesteia gasiti aici.

Nivelul de siguranta din intreg emiratul este foarte crescut, fiind o zona destul de linistita, in ciuda exploziei economice din ultimii ani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s