Calatoria cu avionul in viitor

Industria aeriana s-a imbogatit in acest an cu noi tehnologii de varf, care ar putea parea rupte din filmele SF. De la imbarcare “do-it-yourself” la chipuri pe bagaje, scanarea iris sau folosirea smartphone-ului pe post de bilet, toate sunt inovatii puse deja in aplicare pentru imbunatatirea experientei de calatorie, a securitatii sau pur si simplu pentru economisirea timpului.

Sute de oficiali ai companiilor aeriene si aeroporturi din toata lumea se vor intalni, intre 5 si 7 septembrie, in Vancouver, pentru conferinta anuala ce prezinta ultimele tehnologii din industria aeriana.

Jurnalistii de la BBC au vrut sa anticipeze ceea ce se va discuta in cadrul evenimentului si au discutat cu reprezentanti ai principalelor aeroporturi si companii, pentru a afla detalii in legatura cu inovatiile tehnice testate de acestea in ultimul an.

Telefonul mobil, transformat in tichet de imbarcare

Circa 15% dintre telefoanele cu Android – cele mai noi, care se vand zilnic, in medie, in aproximativ 1 milion de exemplare, contin chipuri NFC (near-field communication), ce pot emite un semnal pe durata limitata. Acesta poate transmite date chiar daca telefonul este inchis.

Chipurile de acest tip transforma telefonul intr-un instrument de plata, dar permit si folosirea acestuia pe post de tichet de imbarcare, renuntandu-se astfel la biletul cu codul de bare aferent.

Telefoanele iPhone nu sunt inca dotate cu chipuri NFC, dar urmatoarea generatie, care urmeaza sa se lanseze in curand, va include probabil acest sistem.

In aceasta vara, Japan Airlines a inceput sa instaleze echipamente NFC in majoritatea bazelor, in Tokyo, Osaka, Nagoya si Okinawa, compania devenind astfel prima din lume care implementeaza aceasta modalitate de imbarcare, prin utilizarea exclusiva a smartphone-urilor pasagerilor. Metoda este aplicata, deocamdata, doar in cazul pasagerilor care calatoresc in interiorul tarii.

Tehnologia este luata in calcul si de alte companii aeriene, nerabdatoare sa poata inregistra clientii fideli, pentru a le usura acestora accesul la zonele premium.

Recunoasterea faciala

Aeroportul Heathrow din Londra avea nevoie de o solutie de securitate pentru zona de asteptare comuna in vederea imbarcarii, pentru curse interne si internationale. Oficialii aeroportului erau ingrijorati ca un pasager care calatoreste international ar putea schimba biletul cu cineva din salonul de asteptare si s-ar putea strecura intr-un avion cu o destinatie interna, sustragandu-se astfel de la controlul special pentru imigranti.

Astfel ca, incepand cu septembrie, pasagerii de la terminalele 1 si 5, care acopera o mare parte din zborurile internationale operate de pe Heathrow, vor fi scanati in vederea identificarii inainte de intrare in zona de plecare si dupa ce ies din aceasta.

Ca sa ajunga la poarta de imbarcare, pasagerul va trece de o poarta automata, dupa ce va scana tichetul de imbarcare. Apoi, o lumina infrarosie se va “plimba” pe chipul sau, timpul pana la identificare fiind de aproximativ 5 secunde.

Computerul va introduce imaginea cu chipul pasagerului in baza de date, acesta fiind deja inregistrat in urma setului anterior de porti automate, la intrarea in zona. Daca cele doua imagini se potrivesc, usile automate se vor deschide.

Scanarile faciale pot fi utilizare si in alte scopuri: Aeroporturile pot folosi acest tip de identificare pentru a suplimenta celelalte metode de verificare a pasagerilor. Spre exemplu, se pot “detecta” persoanele care au permisiunea de a intra intr-un spatiu din aeroport destinat pentru clasa intai.

Scanarea iris de ultima generatie

Aeroportul Gatwick din Londra a experimentat un software pentru scanarea iris, in incercarea de a rezolva aceeasi problema. Zona de plecare din cadrul terminalului sudic este impartita, la fel, intre pasageri interni si internationali, astfel ca a fost echipata la intrari si iesiri cu dispozitive de recunoastere a irisului 34 AOptix Insight VM. Datele inregistrate sunt stocate de aeroport temporar.

Pentru functionarea vechilor sistemele de scanare a irisului era necesar ca pasagerii sa stea nemiscati, ceea ce ducea, inevitabil, la intarzieri si erori. Se pare ca noua tehnologie, aplicata la Gatwick, permite identificarea mult mai rapida, chiar si a unei persoane agitate, de la o distanta de 1,8 metri. Scanarea, pentru ambii ochi ai pasagerului, dureaza cam 8 secunde. Inca 2 secunde va dura inregistrarea propriu-zisa, care va stoca datele pentru o identificare ulterioara.

Imbarcarea do-it-yourself 

Pe 27 iunie, aeroportul McCarran din Las Vegas a inaugurat un al treilea terminal pentru zboruri interne si internationale. In toate cele 14 porti de imbarcare din cadrul acestui terminal – unde JetBlue este principala companie – se afla puncte de auto-imbarcare, unde pasagerii isi scaneaza biletele pentru a deschide portile de imbacare automate.

Si alte companii au pus ochii pe aceasta tehnologie, ca alternativa la portile de imbarcare supervizate de personal. Anul trecut, Lufthansa a instalat porti similare la cele 3 baze ale sale – Frankfurt, Dusseldorf si Munchen.

Chipuri pe bagaje

Cel mai nou terminal al aeroportului McCarran a implementat un sistem de inalta tehnologie pentru managementul mai bun al bagajelor. Ingineria consta in atasarea pe bagaj a unui chip care poate fi identificat prin radiofrecventa. Acesta va transmite un semnal unic, similar cu cel al unui transmitator radio.

Acest tip de eticheta poate fi scanata mult mai usor si rapid decat cele obisnuite, cu coduri de bare, si scurteaza cu mult timpul de gasire a unui eventual bagaj pierdut.

Aeroportul din Las Vegas a instalat 55 de senzori pentru a urmari bagajele la fiecare pas.
Este primul aeroport din Statele Unite care adopta aceasta tehnologie, desi unele aeroporturi europene, precum cele din Lisabona si Milano, sau compania au testat deja metoda.

Upgradarea instanta in timpul asteptarii zborului

In aceasta toamna, operatorul aerian low-cost Easyjet va testa dispozitivele “Halo”, un fel de tablete care sunt conectate wireless de sistemul de rezervari al companiei.

Acestea vor permite echipajului sa se plimbe pur si simplu printre pasageri in interiorul terminalului si sa proceseze tranzactii fara a fi limitati de computerele “de podium” traditionale.

Tranzactiile realizate in acest mod pot include diverse upgradari, cum ar fi cereri din partea pasagerilor pentru prioritate la imbarcare, mai mult spatiu pentru picioare etc.

Compania testeaza aceasta tehnologie in aeroporturi din Amsterdam, Barcelona, Basel, Edinburgh si Geneva.

Etichetarea proprie a bagajului

In aceasta vara, Alaska Airlines a devenit prima companie americana care a instalat dispozitive care permit pasagerilor sa isi eticheteze singuri bagajele.

Dupa o perioada de testare care a avut succes la aeroportul Redmond din Oregon, dispozitivele au fost puse in functiune la baza companiei – aeroportul Seattle-Tacoma International – in Washington.

Sursa: www.dailybusiness.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s