Fetele lumii

Rasa umana difera, in fiecare parte a lumii observandu-se trasaturi specifice, determinate in general de asezarea geografica, respectiv clima, relief sau hrana. Calatoria este o oportunitate de a invata lumea, cu oamenii fiecarei zone si cu obiceiurile lor culturale sau religioase. Generic, rasele lumii sunt impartite in cinci mari categorii: rasa mongoloida, rasa ecuatoriala, rasa australoida, rasa amerindiana, rasa europeoida.

Rasa mongoloida este destul de numeroasa, dominand in special jumatatea estica a Asiei. Este reprezentata prin: japonezi, chinezi, mongoli, coreeni sau popoare mai mici din Siberia (iakuti, ingusi). Indivizii au pielea galbena, capul rotund (brahicefal), fata lata, pometii obrajilor proeminenti, prezenta unei cute a pleoapei superioare da impresia ca ochii sunt asezati oblic, parul negru si drept (calvitia este rara) si pilozitate slab dezvoltata pe corp.

Rasa ecuatoriala domina Africa, la sud de Desertul Sahara, si zonele impadurite de la Ecuador. Indivizii au pielea neagra (melanoderma), pentru a-i proteja de radiatiile ultraviolete, mai puternice in aceste zone, craniu alungit, nasul foarte lat, ochii negrii, buze groase, par negru, scurt si cret, pilozitate slab dezvoltata pe fata si corp si statura atletica insa nu si in zona ecuatoriala, unde indivizii nu depasesc 1,40 m in inaltime. La nivel global, numarul negrilor depaseste astazi 520 milioane.

Rasa australoida este reprezentata de locuitorii Asiei de Sud si zona insulelor din Oceania, inclusiv Australia. Reprezentantii rasei au pielea inchisa, fruntea piezisa, arcadele cu sprancene proeminente, nasul retras la baza, larg si carnos la extremiati, barba stufoasa si parul lung.

Rasa amerindiana domina in zona Americii de Nord si Sud. Cand a descoperit aceasta zona, Cristofor Columb a fost convins ca a descoperit India, spre care pornise, numindu-i indieni pe locuitorii zonei. Indivizii au pielea creola, capul rotund si fata lata, ochii mici, asezati usor oblic si par negru drept.

Rasa europeoida este impartita in doua categorii: sud-europeoida si nord-europeoida. Sud-europeoizii au pielea inchisa, fruntea dreapta si putin inalta, ochi inchisi la culoare, nas ingust, puternic, cu radacina inalta, maxilar proeminent, buze de grosime medie, par moale, inchis la culoare, ondulat sau drept si pilozitate dezvoltata pe fata si corp. Aceasta rasa este reprezentata de: indieni, armeni, arabi, greci, italieni, spanioli, portughezi, francezi, romani. Nord-europeoizii au pielea deschisa, fruntea usor lata, ochi deschisi la culoare, buze subtiri, par moale, deschis la culoare si de obicei drept. Reprezentantii rasei sunt: rusii, bielorusii, polonezii, norvegienii, suedezii, germanii, englezii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s