Orasul Luxemburg este capitala statului Luxemburg (Marele Ducat de Luxemburg), unul dintre cele mai mici state din Europa. Luxemburgul este unul dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene, fapt ce ii confera o pozitie fruntasa in economia Europei, fiind considerat cel mai bogat stat de pe continent. Capitala este un important centru bancar si administrativ, gazduind institutii importante precum: Curtea Europeana de Justitie, Curtea Europena de Audit si Banca Europeana de Investitii.
Orasul Luxemburg s-a „nascut” prin anul 963, atunci cand contele Sigefroi a obtinut in zona o bucata de teren, in urma unor schimburi de imobile cu calugarii abatiei Sf. Maximin din Trier, teren pe care a inceput constructia unui mic castel (Letzebuerg in luxemburgheza). Treptat, in jurul masivului Bock, stanca ce se ridica deasupra vaii raului Alzette unde a fost construit castelul, s-a format orasul. Initial in jurul castelului isi aveau casele servitorii si soldatii iar apoi alti locuitori ai zonei, printre care nemti si francezi s-au stabilit aici, extinzand zona, motiv pentru care in sec. al XII-lea s-a construit un nou zid de aparare in jurul orasului, fiind urmat in sec. al XV-lea de inca o fortificatie.
Fortificatiile au fost insa distruse in 1867, ca urmare a Tratatului de la Londra, unde s-a decis ca pentru asigurarea neutralitatii Luxemburgului, in urma obtinerii independentei fata de Olanda, fortificatiile trebuie distruse. Distrugerea a generat un cost imens, peste 1,5 milioane de franci de aur si a durat 16 ani. Chiar si in aceste conditii, sistemul de aparare luxemburghez nu a putit fi distrus in totalitate deoarece galeriile sapate la peste 40 de metri adancime in stanca sustin structura orasului astfel ca, distrugerea acestora insemna si distrugerea orasului. In anul 1994 aceste fortificatii si centrul istoric al orasului au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Insa datorita acestor fortificatii si a pozitiei strategice, Luxemburgul a fost mereu vanat de puterile vremurilor: Imperiul Roman, burgunzi, habsburgi, francezi, prusi si spanioli, toti acestia lasand o amprenta asupra orasului de azi.
Capitala micutului stat este divizata in 24 districte insa cele mai importante sunt: Ville Haute (zona istorica), Ville Base (defileul din zona centrala), Gare (zona garii) si Kirchberg (centrul financiar).
Luxemburg City adaposteste un numar important de obiective istorice dintre care:
Catedrala Notre Dame din Luxemburg – Constructia in stil gotic a fost ridicata intre anii 1613 si 1621 si adaposteste cavoul familiei regale. Tot aici se afla si un sarcofag al lui John cel Orb, insa acesta poate fi vazut numai cu aprobare. In duminica de dupa Pasti aici vin mii de pelerini sa se roage la statuia Sfintei Fecioare, intr-o ceremonie numita “Octava Doamnei noastre de Luxemburg”.
Podul Adolphe – Superbul pod ce strabate Valea Petrusse masoara 153 m si a fost construit intre anii 1900-1903, pentru a face mai accesibila legatura dintre principalele puncte de interes ale orasului. De proiectarea acestuia s-au ocupat arhitectii Paul Sejourne din Franta si Paul Rodange, un luxemburghez, avand ca punct de reper Podul Walnut Lane Bridge din Philadelphia, SUA.
Abatia Neumünster – Constructia care a suferit numeroase modificari de-a lungul vremii este si locul unde Romania si Bulgaria au semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana in 2005. Astazi serveste ca centru cultural si pentru intalniri insa in trecut cladirea a fost manastire, sectie de politie si penitenciar, dupa Revolutia franceza, si mai apoi, dupa infrangerea lui Napoleon, cazarma pentru prusaci. Din 1867 a devenit din nou inchsoare, urmand ca in 2004 sa devina un centru cultural care gazduieste concerte, expozitii, seminarii sau diverse intalniri.
Fortificatiile – Imensele ziduri construite pentru a proteja micul oras fac astazi parte din patrimoniul universal UNESCO. Aici se afla si Catacombele, incaperile subterane menite sa protejeze natiunea pe timpul razboiului. In apropiere acestora curge linistit raul Alzette, impreuna formand una dintre cele mai vizitate zone ale orasului.
Marele Palat Ducal – Palatul este actuala resedinta oficiala a Marelui Duce de Luxemburg insa initial, intre anii 1572 – 1795, cladirea a fost sediul Primariei din Luxemburg. Mai apoi, din 1795 a fost sediul prefecturii, urmand ca din anul 1817 sa devina sediul guvernului luxemburghez si resedinta guvernatorului. In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial palatul a fost folosit de nazisti ca sala de concerte si taverna, suferind importante pagube. A fost insa restaurat in totalitate intre anii 1991-1996 iar acum atat Marele Duce cat si Marea Ducesa isi au birourile aici.
Piata Wilhem cu Primaria si Statuia lui Wilhelm II al Olandei, mare Duce de Luxemburg, cel care a fost rege pentru Olanda si Luxemburg timp de 75 de ani. Dupa moartea acestuia, tronul Olandei i-a revenit fiicei sale Wilhelmina. In Luxemburg insa, Legea Salica interzicea succesiunea la tron a femeilor astfel ca uniunea personala dintre cele doua state a luat sfartsit, cel care a preluat tronul luxemburghez fiind Nassau, mostenitorul agnatic al dinastiei.
Place d’Armes – Piata din zona Ville Haute s-a “nascut” dupa ce in anul 1554 un incendiu a nimicit aproape in totalitate zona. Dupa aceasta intamplare, autoritatile au decis sa proiecteze un spatiu deschis in interiorul orasului. Initial de proiect s-a ocupat Sebastian van Noyen insa, in 1671 proiectul i-a fost inmanat spaniolului Jean Charles de Landas iar rezultatul muncii sale poate fi vazut si azi. Piata a primit numele de Place d’Armes deoarece zona era folosita ca spatiu de parada pentru garnizoana. In timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, zona a fost pavata cu piatra si marginita cu tei iar astazi piata este impanzita de cafenele si restaurante, fiind si locul unde se organizeaza un mic targ de Craciun. Tot aici se afla si Palatul Municipal, construit la inceputul sec. al XX-lea, cu scop administrativ, avand mai multe camere de receptie. Palatul este folosit si azi pentru diverse intalniri, ceremonii sau evenimente culturale. Fatada constructiei este imbodobita cu o sculptura a artistului luxemburghez P. Federspiel care o infatiseaza pe contesa Ermesinde in 1244, tinand in mana „Charter of Emancipation”, documentul care garanta libertatea poporului fata de nobilime.
Casino Luxemburg este o cladire construita in stil neo-baroc, unde au loc expozitii de arta contemporana.
In capitala Ducatului se mai pot vizita: Cladirea Consiliului de la Corniche, Muzeul National de Istorie Naturala, Muzeul National de Arta si Istorie unde sunt expuse lucrari din sec. XV-XVIII ce apartin unor artisti precum Rubens, van Dyck, Rembrandt sau Breughe, Cimitirul si Memorialul American, sau se pot face vizite prin imprejurimi, un loc ce merita vazut este Vianden, cu celebrul castel feudal de pe stanci si cu Biserica Trinitrilor.
Pentru shopping recomand zona centrala, in special Grand Rue, unde pot fi gasite atat magazine de lux cat si magazine cu marci accesibile, zona situata aproape de gara, Avenue de la Gare și Avenue de la Liberte, precum si centrul comercial Auchan la care se poate ajunge foarte usor cu autobuzul nr. 16. In plus, tot a 3-a duminica intre lunile iunie-octombrie in centrul orasului se organizeaza o piata de antichitati. Atentie insa la programul de lucru al magazinelor! Majoritatea, inclusiv cele alimentare, se deschid la 08.00 si se inchid la 18.00, cu unele exceptii, unele fiind deschise pana la 20.00. Sambata majoritatea au program de lucru pana la 13.00 iar duminica sunt inchise.
Pentru a lua masa in oras, puteti alege dintre o sumedenie de restaurante si bucatarii. Un numar mare de restaurante din Luxemburg sunt detinatoare de stele Michelin, cele mai multe dintre acestea fiind situate in zona centrala. Preparatele traditionale sunt destul de consistente, marea lor majoritate avand influente nemtesti si frantuzesti. “Judd mat Gaardebounen” este un fel preparat din gat afumat de porc si fasole, combinat cu un sos cremos, “Kachkeis” este o branza moale, servita cu paine, “Quetschentaart” poate fi considerata o tarta cu prune iar “Gromperekichelcher” este un soi de clatita cu cartofi. Nu treceti peste delicioasele specialitati de ciocolata pe care le gasiti aproape in toate magazinele din oras. Va recomand insa dulciurile de la Oberweis, gasiti magazine in centrul comercial Auchan si in zona Palatului Ducal.
Bautura des intalnita in restaurantele cu specific local e berea, iar marcile cunoscute sunt Bofferding, Diekirch, Mousel și Simon Pils. Nu sunt excluse din meniuri nici vinurile, in special cele albe precum: Elbling, Rivaner, Pinot Blanc sau Riesling.
Pentru distractie puteti iesi in cartierele Grund si Clausen, situate central, langa raul Alzette, aici insa majoritatea barurilor au o nuanta mai traditionala. Un numar important de baruri pot fi gasite si in zona din jurul Marelui Palat Ducal sau in Rue de Hollerich, zona situata in apropiere de gara. Evitati totusi zona garii deoarece este destul de periculoasa, chiar si in Luxemburg, un oras linistit si sigur.
Tineti cont si de faptul ca orasul este destul de scump, o masa in oras de cele mai multe ori depaseste 30 Euro iar o seara petrecuta intr-un club poate fi extrem de costisitoare, mai ales in situatia in care sunteti nevoiti sa calatoriti cu taxi-ul, pretul pe km fiind de 2-2,5 Euro.
Pentru a vizita orasul recomand perioada verii, cand temperaturile sunt mai ridicate si ploaia nu este atat de frecventa. In restul anului ploaia si umiditatea pot creea o stare de disconfort.
In Marele Ducat al Luxemburgului se vorbesc, in mod oficial, 3 limbi: luxemburgheza, germana si franceza. In orasul Luxemburg limba franceza este cel mai des intalnita, engleza nefiind inteleasa de marea majoritate a localnicilor. Asadar sa nu va mirati daca in magazine sau pe strada va adresati cuiva in engleza si nu veti fi inteles.
Moneda folosita in Luxemburg este Euro iar diferenta de fus orar este de +1 GMT.
Aeroportul din capitala este situat destul de aproape de oras, avand legaturi multiple cu acesta. Cel mai usor mod de a ajunge din oras la aeroport este cu ajutorul autobuzelor nr. 16, 9, 114, 117. Acestea circula zilnic de la 5.30 la 23.00. Evitati taxi-urile iar in cazul in care conduceti in Luxemburg tineti cont de faptul ca centura este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii asezati pe bancheta din spate, iar concentratia de alcool din sange trebuie sa fie sub 0,05%.