Nunta regala din Luxemburg

Am avut onoarea ca in marea zi de sarbatoare a luxemburghezilor sa fiu prin capitala micului stat. Bineinteles ca celebrarea casatoriei printului mostenitor a inceput cu cel putin o saptamana inainte de eveniment. Astfel ca, in afara de miile de poze cu cei doi tineri, vizibile in toate magazinele, restaurantele si instutitiile din oras, puteai observa steaguri fluturand in majoritaeta punctelor de interes. Pana si autobuzele se plimbau cu tricolorul luxemburghez fluturand in stanga si in dreapta oglinzilor retrovizoare. Ce sa mai spun de forfota total contrara linistii care domneste in mod normal in Luxembourg City.

Debutul propriu-zis al marelui eveniment a avut loc vineri, 19 octombrie, la ora 11.00, cand la Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg a avut loc o receptie organizata de Guvern in onoarea Printului Mostenitor si al viitoarei sale sotii. Mai tarziu, la ora 15.30, primarul orasului Luxemburg, Xavier Bettel, a oficializat cununia civila dintre Printul Guillaume si Contesa Stephanie De Lannoy. Ceremonia a avut loc la Primaria orasului si a fost un eveniment mai mult privat. Chiar si asa insa, o multime de oameni s-au adunat in Piata Wilhem pentru a ii vedea si pentru a ii felicita pe cei doi tineri. Pentru acest eveniment mireasa a ales un costum ivory Chanel. In aceeasi seara, la ora 20.00, la Palatul Marelui Duce a avut loc un dineu oficial unde au participat o multime de capete incoronate din Belgia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Lichtenstein, Olanda, Marea Britanie, Romania, Maroc, Japonia si Iordania. Acest eveniment a fost un prilej unic de vedea, in acelas loc, o mare parte din aristocratia mondiala. Mai mult, majoritatea barbatilor au purtat uniforma militara iar doamnele au purtat tiare.

Sambata, 20 octombrie, la ora 11.00 a fost oficializata cununia religioasa, intreaga ceremonie desfasurandu-se la Catedrala Notre Dame din oras. Piata Constitutiei din fata catedralei era invadata de oameni, o multime de autocare aduceau noi turisti in timp ce motocicletele politiei stateau aliniate pentru a putea interveni in orice situatie. Catedrala a fost decorata cu superbe aranjamente florale din orhidee si trandafiri albi iar celebrul covor rosu ii astepta pe oaspeti. Odata ajunsi la biserica, miri au mers spre altar, mireasa fiind condusa de catre fratele sau, contele Jehan de Lannoy. Printesa a purtat o rochie cu o trena lunga, de culoarea fildesului, din dantela cu broderii din fire de argint si un voal din matase, decorat cu o broderie asemanatoare, creatie Elie Saab. Pe cap a purtat o tiara batuta in diamante iar bucheul a fost unul curgator, din orhidee si trandafiri. Mirele a purtat o uniforma militara. Pentru ca evenimentul sa fie vizionat cu usurinta, un ecran imens a fost amplasat si in Piata Wilhem, acolo unde se formase un soi de petrecere cu bere, hotdog si cartofi prajiti.

Dupa incheierea ceremoniei religioase toata multimea, impreuna cu oaspetii regali, pe care ii putea distinge datorita palariilor trendy purtate de doamne, s-a mutat in zona Palatului Marelui Duce pentru a participa la celebra scena a balconului, unde si cuplul luxemburghez a iesit sa salute multimea.

Ziua a fost incheiata cu un frumos foc de artificii la care au participat si mirii. Ei au iesit din palat sub escorta si s-au pierdut in multimea care ii astepta la portile cladirii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s