Tiramisu

Desertul italian, atat de popular in intreaga lume, a fost inventat in secolul al XVI-lea in regiunea Toscana, mai exact in Siena, cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo III de Medici. Raspandirea retetei ii este datorata in mare parte si lui, intrucat fiind impresionat de gustul desertului a tinut ca acesta sa fie preparat pentru el si in Florenta. Alte voci sustin ca de fapt desertul ar fi fost inventat la Venetia, de catre curtezanele care aveau nevoie de un tonic pentru a-si recapata fortele inainte de urmatoarea intalnire amoroasa. De aceea, in compozitie se foloseste cafea si branza Mascarpone, care ar avea puteri afrodisiace. Exista si a 3-a versiune, care vine din Lombardia, si sustine ca Tiramisu a aparut din grija unui patiser zgarcit, care a combinat niste resturi de biscuit cu niste resturi de crema, doar ca sa nu le arunce la gunoi.

Indiferent care ar fi zona unde a fost inventat, Tiramisu este un dulce delicios si usor de preparat care a facut inconjurul lumii. Pentru prepararea lui intr-un mod cat mai apropiat de cel original, aveti nevoie de urmatoarele:

Ingrediente:

  • 450 g piscoturi
  • 500 g crema de branza Mascarpone
  • 4 oua
  • 125 g zahar
  • 125 ml vin Marsala
  • 200 ml smantana dulce
  • 50 g cafea
  • pudra de cacao

Preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri iar cele din urma se amesteca cu zaharul la bain-marie pana se obtine o pasta. Se scot apoi de la bain-marie si se amesteca cu branza Mascarpone. Albusurile se bat spuma, smantana la fel, cu o lingura de zahar, iar cand a crescut suficient se omogenizeaza cu spuma de albusuri si se toarna apoi peste compozitia de galbenusuri cu Mascarpone. Cafeaua preparata se amesteca cu vinul Marsala iar in acest sirop se inmoaie fiecare piscot, care ulterior se aseaza pe o tava astfel incat se formeze un blat. Pe acest blat se adauga un strat din crema anterior obtinuta, se adauga apoi un nou blat format din piscoturi, peste care se adauga restul de crema si deasupra se presara pudra de cacao. Prajitura obtinuta se tine la rece aproximativ 2 ore dupa care poate fi servita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s