Top 5 Targuri de Craciun din Europa

Inceputul lunii decembrie inseamna mai mult decat o explozie de luminite colorate, atmosfera festiva si cumparaturi facute in ritm ametitor. Inseamna emotie, daruri si vise implinite. Si poate ca printre cele mai frumoase momente se numara cel in care alergi cu plasele incarcate de cumparaturi in cautarea cadourilor perfecte. Atunci, in febra lunii decembrie, te provoc sa te opresti o clipa… priveste cu atentie frumusetea din jur si bucura-te de emotia acestor momente speciale. Dar nu oriunde, ci intr-unul din targurile de Craciun atat de populare din Europa.

1. Paris 

Traditia pietelor de Craciun de la Paris, dateaza din secolul 14 si de atunci au facut istorie. Orasul luminilor este presarat la sfarsit de an, de la un capat la altul cu targuri de Craciun, din Saint-Germain-des-Pres pana in Satul Disney. Organizate in locuri iconice, deosebit de populare, acestea aduna cele mai frumoase articole de sezon de la preparate culinare traditionale, la ornamente, accesorii si tot felul de alte lucruri care sa iti umple ciorapeii de Craciun.

Cea mai mare si mai cunoscuta Piata de Craciun se intinde de pe celebrul Bulevard Champs-Elysées pana in sensul giratoriu de la Place de la Concorde si este deschisa pana la data de 28 decembrie 2011. Piata numara mai bine de 300 de standuri din lemn sculptat cu ornamente de sezon. Daca ai venit cu copii sau pur si simplu spiritul Craciunului a trezit copilul din tine atunci iti recomand sa vizitezi Piata de Craciun de la Disney Village, care e deschisa pana pe 3 ianuarie 2012.

2. Praga 

In perioada sarbatorilor de iarna, Praga isi scalda cladirile gotice in lumini scliptoare cu ocazia targului de sezon, numit sugestiv “Winter Wonderland”. In Praga, pietele de Craciun sunt formate din mici cabane din lemn decorate splendid, care adapostesc produse traditionale cehe de la mancare calda (carnati, porumb pe stiulete, produse de patiserie si specialitati locale) pana la obiecte de artizanat, accesorii hand-made, ornamente de sezon, bere Ceha si alta bauturi calde.

Cele mai frumoase si mai populare piete de Craciun din oras sunt organizate in Piata Orasului Vechi si in Piata Wenceslas. Piata de Craciun din inima orasului este intesata de comercianti si turisti curiosi, inclusiv in ziua de Craciun si Anul Nou. Aici este amenajata o iesle de lemn ce imortalizeaza scena nasterii Domnului. Dar de departe cel mai impresionant element din Piata este Bradul de Craciun. Acesta este ridicat in fiecare an in Piata Orasului Vechi si este drapat intr-o valvataie de lumini sclipitoare, pornite in fiecare seara in jurul orei 17 ce lumineaza incantatorul orizont sobru, gotic si ofera o priveliste spectaculoasa. In plus, un program de concerte de colinde si dansuri populare ruleaza zilnic pe o scena ridicata in Piata Orasului Vechi. Iar daca insotesti cumparaturile de Craciun cu o cana de vin fiert care sa te incalzeasca si sa te inveseleasca atunci o sa ai parte de o experienta de neuitat.

3. Bruxelles 

Targurile de iarna de la Bruxelles fac parte din seria de evenimente “Les plaisirs d’hiver” (Placerile Iernii), ce includ si animatii stradale, concerte, patinoare in aer liber si degustari de preparate in braseriile din oras. Targurile de Craciun sunt situate langa sediul Bursei, in Piata St. Chaterine si in Marche aux Poissons. Acesta din urma este deschis de pe 2 decembrie pana pe 1 ianuarie si se intinde pe mai bine de doi kilometri.

Aproximativ 240 de standuri propun vizitatorilor cadouri de sarbatori, preparatele traditionale, dar si faimoasa ciocolata belgiana, care de Craciun vine cu noi arome. Produsele de artizanat sunt creatii provenite din Provence, Elvetia, Irlanda si Austria. In plus, in timpul weekendurilor aici au loc reprezentatii folclorice, dar si numeroase concerte si spectacole de teatru in strada.

4. Viena 

Sofisticata Viena se imbraca in haine pretentioase de sarbatoare si isi intampina milioanele de turisti din intreaga lume, cu lumini electrizante si piete ofertante de sezon. Capitala Austriei gazduieste noua piete de Craciun, dintre care cea mai cunoscuta si mai impresionanta este Rathausplatz. Targul se desfasoara in zona Palatului Schonbrunn si a Primariei din oras, cladirile iconice ale Vienei.

Targurile de Craciun din Viena au o traditie bogata. Primele au fost organizate cu secole in urma si erau numite initial piete de decembrie, apoi pietele lui Thomas, iar abia din secoulul al XVIII- lea poarta numele piete de Craciun. De atunci si pana astazi doar aroma de castane prajite, alunele caramelizate, bomboanele de ciocolata si vinul fiert (Gluhwein) s-au pastrat. Altfel, fastul secolului XXI nu poate fi comparat cu nimic. In aproape 130 de casute din lemn se vand decoratiuni, jucarii si obiecte de artizanat, haine si accesorii.

5. Sibiu 

Daca atmosfera feerica din Viena nu iti este accesibila, anul acesta viziteaza cea de-a cincea editie a targului de Craciun de la Sibiu. Organizata in Piata Mare a orasului, targul de Craciun invie ceva din atmosfera capitalei Austriece. Printre atractiile cele mai speciale se numara ieslea, o reproducere exceptionala, de dimensiuni reale, din lemn, a scenei Nasterii Domnului. Cateva mii de sibieni si de turisti s-au perindat inca din prima zi a targului, pe 26 noiembrie, prin Piata Mare privind cu pofta la bunatatile cu care au fost ispititi de comerciantii din toate colturile tarii.

Pana pe data de 3 ianuarie ai timp sa iti programezi si tu o mica escapada in fosta capitala europeana ca sa te bucuri de spiritul unic al sarbatorilor, de ritmurile de colinde si de cadouri deosebite de Craciun.

Sursa: www.gotravel.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s