Top 10 bucatarii traditionale

In calatoriile noastre exploram pe langa locuri noi si culturi interesante, diferite specialitati culinare mai mult sau mai putin exotice. Unele ne lasa gura apa, altele ne determina sa mai cerem o portie in timp ce cateva ne lasa un gust amar. Iar cand vine vorba despre un clasament global al bucatariilor care ne-au cucerit pe toti, alegerea nu este intotdeauna usoara pentru ca ne confruntam evident cu o chestiune de gust. Dar sunt anumite tari ale caror preparate specifice si-au castigat faima dincolo de granite si au intrat in “meniul” international.

Bucataria japoneza

Usor, simplu de preparat si renumit ca fiind cel mai sanatos meniu de pe toate continentele!  In plus, in urma unui sondaj al unei reviste americane, capitala Tokyo a fost desemnata in 2011 orasul unde se mananca cel mai bine din lume datorita numarului foarte mare de restaurante si a preparatelor delicioase.

Ingredientele principale ale bucatariei japoneze traditionale sunt: pestele si alte produse marine, zarzavaturile si orezul. Iar cel mai cunoscut si mai apreciat fel de mancare este sushi.

Bucataria frantuzeasca

Rafinamentul preparatelor frantuzesti este celebru in intreaga lume iar traditia culinara a tarii isi merita titlul magulitor de “arta”. Cat despre notiunea de bun-gust, aceasta primeste un alt sens in decorul chic al unui restaurant frantuzesc. Si pana la urma cine nu viseaza o cina romantica la Paris?

Cele mai iubite preparate ale francezilor sunt: escalopul, sufleurile, maioneza, savarinele, tartele, croissantele si sarlotele.

Bucataria italieneasca

Pizza si spaghetele italienesti au facut istorie. Dar bucataria Italiei are si alte motive de mandrie. Cu branzeturile rase, condimente naturale, nenumarate feluri de fructe de mare si preparate de panificatie delicioase, bucataria italiana este un adevarat festin pentru turistul gurmand. In plus, Italia este binecuvantata cu o clima mediteraneana si are o mare diversitate de combinatii de fructe si legume.

Printre preparatele italienesti care au cucerit lumea se numara: pizza, pastele, orezul cu ciuperci, galustele si napolitanele.

Bucataria mexicana

Bucataria mexicana este asemenea vietii locuitorilor sai: iute, condimentata, fara “jumatati” de masura si extrem de savuroasa. Cu gust intens, picante, acrisoare, sarate sau dulci, mancarurile mexicane sunt variate si originale.  Mexicanii folosesc toate felurile de carne comestibila si o multime de varietati de fructe de mare iar combinatiile lor culinare sunt pur si simplu irezistibile

Printre cele mai cunoscute bucate mexicane se numara: tacos, quesadillas, tortas si enchiladas.

Bucataria turceasca

Asezata la intalnirea dintre Europa, Asia si Orientul Apropiat, Turcia a combinat in mod original cele mai buna ingrediente de pe trei continente. Iar rezultatele nu pot fi decat bucate irezistibile. In plus, bucataria turceasca face exces de mirodenii si bine face. Ingredientele cele mai folosite sunt ceapa, usturoiul, carnea de pasare sau de berbec si orezul.

Cat despre preparatele orientale cele mai populare la noi sunt: pilaful, pastrama, kebab, halva, baklava, rahat si nuga.

Bucataria greceasca

Cand ma gandesc la bucataria greceasca imi vin in minte maslinele, rosii coapte, branza feta, pestele si un cuptor de paine proaspata. Bucataria acestei tari este sanatoasa, variata, se “inscrie” in dieta mediteraneana populara in intreaga lume si a adoptat si ce e mai bun din meniul balcanic si oriental.

Daca ajungi in Grecia incearca salata tzatziki, musacaua sau caracatita prajita.

Bucataria thailandeza

Situata la intersectia bucatariei indiene si chineze, bucataria thailandeza foloseste cele mai bune tehnici vechi si noi in preparararea mancarurilor si combina ingrediente exotice  in bucate sanatoase si savuroase. Rasfatul gurmanzilor din toata lumea, bucataria thai este simpla, cu imbinari originale de ingrediente. Orezul, legumele si fructe, pestele si fructe de mare asezonate cu condimente fac deliciul bucatelor thaillandeze.

Printre specialitatile thailandeze se numara: vita picanta cu busuioc, creveti „dezbracati” sau bananele in lapte de cocos indulcit.

Bucataria germana

Bucataria germana se bazeaza pe carnea de porc de vaca si de pasare, pestele, untura de porc , si cartof. Cele mai iubite preparate sunt carnatii, cu 1500 varietati si consumati alaturi de o bere germana rece. Bucataria germana face abuz de carne de porc de vacă si de pasare, pestele, untura de porc si cartof. Renumite sunt si retetele de preparare a verzii, supele, sosurile, salatele si compoturile.

Bucatariei germane trebuie sa ii multumim pentru carnaciorii bavarezi, snitele sau strudelul cu mere.

Bucataria indiana

Bucataria indiana isi are originile in antichitate si de-a lungul timpului a dezvoltat o mare diversitate de arome si combinatii. La baza bucatariei indiene sta orezul in combinatii cu peste sau carne precum si distributie bogata de condimente exotice care sa-ti incante papilele gustative.

Printre bucatele specifice care trebuie incercate in India se numara: puiul in sos cu piper negru, curry de peste sau pasta cu ceapa.

Bucataria spaniola

Bucataria spaniolilor este perfecta pentru cei care cauta un regim de viata echilibrat deoarece cuprinde o mare varietate de fructe si legume proaspete, cereale si fructe, carne rosie precum si peste provenit atat din Oceanul Atlantic cat si din Mediterana. Dar bucataria Spaniei nu ignora nici bucatele consistente, mai grase, picante si pline de mirodenii.

Printre preparate hispanice cunoscute se numara: sosurile, tortilla, burritos, omleta de cartofi sau tartele de fructe.

Sursa: www.gotravel.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s