Cardul european de sanatate

Cardul european de sanatate de care pot beneficia cetatenii romani este un card gratuit, cu ajutorul caruia, la nevoie, fiecare roman poate beneficia de serviciile acordate de unitati medicale de stat, in timpul unei sederi temporare pe teritoriul oricarui stat membru al UE, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei si Elvetiei.

Cardul de sanatate este pentru medici, spitale si farmacii dovada ca titularul are dreptul de a fi tratat ca si cum ar fi cetatean al tarii respective. In anumite tari, ingrijirile medicale sunt gratuite. In altele, pacientul trebuie sa achite facturile, insa suma ii va fi rambursata, partial sau integral. In acest scop, este important ca pacientul sa pastreze toate facturile, chitantele si retetele emise in statul unde acesta a primit ingriiri medicale. Cardul acopera si asistenta acordata femeilor insarcinate si asigura continuitatea tratamentului in cazul bolnavilor cronici (ex. pacienţii care suferă de astm, diabet sau cancer). Este important de retinut ca unele tratamente (ex. dializa), necesita o instiintare in prealabil a unitatii medicale.

Acest card nu este o alternativa la asigurarea de calatorie. El nu acopera costurile asistentei medicale furnizate de unitati private, costurile de calatorie cu avionul inapoi in tara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate. Cardul nu va acoperi nici costurile tratamentelor in cazul in care scopul calatoriei este de a obtine tratament medical.

Cardul european de sanatate se elibereaza gratuit cetatenilor asigurati in cadrul sistemului national de sanatate, de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Chiar daca persoana nu are asupra sa cardul, poate beneficia de tratament in baza unei adeverinte provizorii trimise prin fax sau e-mail de catre asigurator. Pentru obtinerea cardului cetatenii romani vor depune la Casa de Asigurari de Sanatate urmatoarele documente: cerere tip, copie dupa C.I. si adeverinta de asigurat sau adeverinta de salariat, acesteia din urma fiindu-i anexat un document din care sa rezulte ca au fost platite contributiile in ultimii 5 ani. In cazul in care exista intervale neacoperite de asigurare in ultimii 5 ani, se plateste contributia aferenta celor mai recente 6 luni din intervalul neacoperit de asigurare. Copii in varsta de pana la 18 ani vor prezenta doar cererea si copie dupa Certificatul de nastere sau C.I., dupa caz. Cardul va fi eliberat in termen de 7 zile lucratoare de la data depunerii documentelor si va avea o valabilitate de 6 luni, cu posibilitatea de reinnoire.

Informatii detaliate cu privire la card, numere de telefon de urgenta, tratamente acoperite de asigurare si costuri, modalitati de solicitare a rambursarii costurilor si contacte in cazul pierderii cardului gasiti in “Ghidul de utilizare a cardului european de asigurari sociale de sanatate” ce poate fi descarcat, sub forma unei aplicatii, pe orice smartphone. Ghidul este disponibil in 24 de limbi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s