Orasul Miami este capitala statului american Florida si cel mai mare oras american de pe coasta sudica a oceanului Atlantic. „Casablanca americii”, asa cum mai este numit, este o metropola multiculturala, exotica si cosmopolita. O multime de vedete si-au stabilit aici domiciliul, la fel cum o multime de turisti isi petrec aici vacantele.
Zona in care este situat orasul de astazi s-a format in urma cu aproximativ o mie de ani, fiind cucerita mai apoi, in 1566 de catre spanioli. Orasul in sine a fost format de Julia Tuttle, o producatoare de citrice din Cleverland. Aceasta l-a convins pe Henry Flagler, un mangnat al cailor ferate, sa isi extinda reteaua din zona de est a Floridei in aceasta regiune, transformare ce a dus la formarea unui mic oras, declarat ca atare in 28 iulie 1896. Numele provine de la indienii Mayaimi care au locuit in trecut aici. Dupa anii 1900 orasul prospera, pana la izbucnirea celui de-al II-lea Razboi Mondial, cand a fost nevoit sa apere coastele Americii impotriva submarinelor nemtesti. Dupa razboi insa populatia orasului continua sa creasca, astfel incat la inceputul sec. XXI orasul a devenit un important centru financiar si cultural pe plan international.
Miami este impartit in 4 zone plus statiunea Miami Beach. In zona de nord se gasesc numeroase spitale, scoli, diverse banci, muzee, precum si Midtown, un district cu o mare diversitate de locuitori, cu multi vest indieni, hispanici, europeni, americani si artisti; in vest se afla aeroportul international din Miami si mai multe zone rezidentiale; in zona sudica se afla cartierele Coral Way, The Roads si Coconut Grove cu multe cluburi, restaurante si magazine iar partea estica gazduieste centrul, cu o multime de banci internationale, judecatoria, scoli, parcuri, muzee, precum si zone rezidentiale. Centru este situat in apropierea portului, locul unde ancoreaza vase de croaziera cunocute precum Carnival, Celebrity, Royal Caribbean International sau NLC. La est de centru se afla Miami Beach cu modernul cartier South Beach, unde se afla celebrul bulevard Ocean Drive si ale sale magazine luxoase, baruri si restaurante frecventate de celebritati. La sud-vest de South Beach se afla Star Island, insula unde isi au casa vedete precum Enrique Iglesias, Ricky Martin, Gloria Estefan, Jennifer Lopez, Oprah sau Shakira. Turistii pot inchiria barci din port pentru a vizita insula sau pentru a ajunge in Miami Beach. O alta cale de a trece din Miami in Miami Beach este McArthur Causeway.
Alte atractii de neratat in Miami sunt:
Muzeul Evreiesc din Florida – Muzeul este situat intr-o sinagoga ce a fost in trecut locul de rugaciune al primilor evrei din zona. Cladirea, construita in 1936, are aproape 80 de vitralii, un dom din cupru, marmura bimah si caracteristici ale stilului arhitectonic Art Deco. Astazi, muzeul prezinta modul in care imigrantii evrei au transformat zona, prin intermediul mai multor fotografii si artefacte.
Muzeul de arta Bass – In 1963 John si Johanna Bass au lasat mostenire orasului Miami impresionanta lor colectie de arta. Colectia cuprinde antichitati, piese renascentiste, baroce, fotografii, picturi si carti. Muzeul este situat in Miami Beach si poate fi vizitat de miercuri pana duminica intre orele 12.00-17.00. Pretul unui bilet de intrare este de $8.
Art Deco District – Cartierul din South Beach impanzit cu constructii ce imbraca stilul Art Deco este unul reprezentativ pentru Miami. Constructiile cu forme rotunjite, vopsite in culori pastel, ridicate la inceputul anilor 1900, reprezinta arhitectura tipica a orasului. In aceasta zona se afla si fostul birou al lui Al Capone.
Miami Seaquarium – Situat la sud de Miami Beach, pe insula Virginia Key, Miami Seaquarium este locul ideal pentru cei indragostiti de fauna marina. Delfinii si balenele ofera spectacole de neuitat iar o priveliste perfecta cu Miami Downtown si ai sai zgarie-nori poate fi surprinsa din acest loc.
Little Havana – Cartierul cu a sa Calle Ocho, numit si “Mica Cuba”, este casa miilor de cubanezi care s-au retras in Florida in perioada domniei lui Fidel Castro. Little Havana este situat la vest de centru iar daca doriti sa vedeti stilul de viata cubanez, cu mancare specifica, trabucuri si muzica la fiecare colt de strada nu ezitati sa il vizitati.
Parcul National Biscayne – Parcul protejeaza micile insule pitoresti din golf impreuna cu fauna si vegetatia acestora. Aici se gasesc numeroase recife de corali care impreuna cu padurea de mangrove si cu plaja Key Biscayne fac din zona una dintre cele mai populare destinatii din lume.
Coral Gables’ Venetian Pool – Centrul acvatic care gazduieste piscina se bucura de un decor de vis. Palmieri, cascade, imensa piscina construita din bucati de corali in 1923 si privelistea asupra orasului ii confera unicitate acestui loc. Piscina si constructiile adiacente au fost construite de catre George Edgar Merrick, care a dorit sa intemeieze un mic oras mediteranean in zona. A reusit insa sa creeze un paradis, un loc unde numeroase vedete veneau sa se relaxeze si sa participe la diverse evenimente. Programul de vizita este de marti pana vineri intre orele 11.00-17.30 iar sambata si duminica intre orele 10.00-16.30.
Castelul de coral – Castelul realizat din bucati mari de corali este situat in Homestead, fiind una dintre cele mai interesante structuri realizate de om. A fost realizat de imigrantul lituanian Edward Leedskalnin, pe parcursul a 20 de ani. Legendele spun ca el a ridicat constructia pentru logodnica sa Agues Skuvst, femeia care l-a parasit cu o zi inaintea nunti, considerandu-l sarac si batran. Esecul l-a transformat pe lituanian intr-un individ retras, care si-a dedicat restul vietii pentru a crea ceva material care sa ii intruchipeze dragostea.
Design District – Cartierul este situat in Midtown si gazduieste numeroase spatii comerciale, galerii de arta, cafenele si restaurante. In trecut zona era una industriala, cu depozite si spatii joase, transformate azi in magazine de lux.
Cei pasionati de istorie sau arta mai pot vizita Historical Museum of Southern Florida, Miami Science Museum, Miami Art Museum, Muzeul de arta contemporana, unde numerosi artisti tineri isi prezinta lucrarile sau Vizcaya Museum and Gardens, casa unui fost om de afaceri care a fost deschisa publicului dupa moartea acestuia.
Iubitorii de natura pot vizita Jungle Island, gradina zoologica a orasului care insumeaza numeroase specii, inclusiv cea mai mare felina din lume, Liger, o incrucisare intre leu si tigru creata aici. Monkey Jungle este un alt loc interesant. Spatiul care gazduieste peste 400 de maimute din 30 de specii diferite masoara peste 12 ha. si a fost construit in 1933, pentru a studia comportamentul maimutelor intr-un habitat semi-natural. Parcurile precum South Pointe Park din Miami Beach, Bayfront, situat intre golful Biscayne si zgarie-norii din centrul orasului, Matheson Hammock Park, situat la sud de centru si inconjurat de Gradina Botanica Fairchild Tropical, Parcul National Everglades situat la sud de centru sau Haulover Beach Park din nordul centrului sunt alte locuri unde exoticul specific orasului poate fi admirat. Bineinteles ca pentru cei ce doresc sa isi petreaca timpul in aer liber plajele din Miami sunt alte locatii potrivite. Cele mai bune plaje sunt: Crandon Park (Key Biscayne), cu diverse spatii de joaca pentru copii, Bill Baggs State Park (Key Biscayne), locul unde se afla si cea mai veche constructie din Florida – Farul Cape Florida, linistita plaja Virginia Key (Key Biscayne), Lummus Park (Miami Beach), care se afla peste drum de Ocean Drive si unde este permis topless-ul sau Haulover (Bal Harbor) plaja pentru nudisti.
La capitolul shopping Miami ofera mai mult decat ti-ai putea dori. Mall-uri precum Aventura Mall, Dadeland Mall, Dolphin Mall, Lincoln Road Mall, The Shops at Sunset Place, Bal Harbour Shops, Sawgrass Mills sau mall-ul in aer liber CocoWalk, potolesc setea de cumparaturi oricarui turist. Daca totusi vreti sa vedeti si altceva incercati boutiq-urile din Design District sau magazinele de pe Washington Avenue.
Moneda folosita aici este Dolarul american iar limba oficiala este engleza insa cea mai vorbita limba din oras este spaniola. Diferenta de fus orar este de – 5GMT iarna si -4GMT vara.
Miami are un climat subtropical, respectiv doua anotimpuri – unul uscat (iarna) si unul ploios (vara). Perioada cea mai buna pentru a vizita orasul este noiembrie – mai, cand temperaturile ajung pana la 25-28°C. In lunile de vara temperaturile depasesc 30°C, umiditatea este crescuta iar uraganele sunt frecvente.
Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Statele Unite ale Americii iar informatii detaliate gasiti aici si aici.
Legaturile principale dintre Miami si restul lumii sunt Port of Miami, unul dintre cele mai mari porturi din lume, si Miami International Airport (MIA sau KMIA). Aeroportul este unul dintre cele mai aglomerate din lume si cel de-al doilea punct de intrare pentru straini in SUA, dupa aeroportul John F. Kennedy din New York.