Stabilirea celor mai bune 10 regiuni viticole din lume este o sarcina la fel de dificila precum alegerea celor mai bune opere de arta din muzeele lumii. Lista include zone ce au stabilit standardele pentru categoriile de vinuri si au creat variatii in aroma si tehnica de realizare a vinurilor:
Barossa Valley, Australia
Vinurile din Australia sunt foarte performante si surprinzatoare cand vine vorba de cantitatea de aroma care poate fi continuta intr-o sticla. Desi fructate, vinurile sunt bine echilibrate. Climatul calduros determina o coacere facila a boabelor, cu un nivel ridicat de zaharuri si un nivel scazut de acizi, fapt care determina utilizarea mai multor proceduri de acidifiere pentru a aduce echilibru vinului. Barossa insumeaza un total de 13256 de hectare de vie, majoritatea plantatiilor fiind Shiraz cu alte soiuri precum fi Grenache, Cabernet Sauvignon, Mataro sau Riesling Semillon.
Recomandari:
Barossa 2007 Standish Wine Company Shiraz Borne Bollene Single Vineyard
Ribera Del Duero, Spania
Situat pe platourile din nordul Spaniei, de-a lungul raului Duero, terenul pietrios al podgoriei Ribera Del Duero da nastere celui mai scump vin din lume – Vega Sicilia. Tot de aici vin un Cabernet-Sauvignon de clasa mondiala si strugurii Tempranillo. Tehnica imbunatatita in timp, pe parcursul a aproximativ 2000 de ani, tehnologia moderna precum si respectul pentru traditie au condus la o calitate deosebita a vinurilor de Ribera del Duero. Vinurile Ribera au primit recunoastere internationala si se bucura de distributie pe scara larga. In anul 2012 regiunea Ribera del Duero a fost numita “Regiunea viticola a anului” de catre prestigioasa revista Wine Enthusiast Magazine.
Recomandari:
Ribera del Duero 2004 Pago de los Capellanes Finca Picon
Piedmont, Italia
Adapostite la poalele Alpilor, la granita cu Franta si Elvetia, vinurile de aici inglobeaza parca ceata si climatul racaros. Soiul de struguri celebru aici este Nebbiolo, din care se produc vinurile Barolo, Barbaresco, Roero si Gattinara. Numele provine de la cuvantul “nebbia” (ceata), care se depune pe boabe, coferindu-le umiditate. Vinurile mai dulci, Moscato d’Asti si Asti Spumante sunt facute din soiul Moscat Alb. Popularitatea vinurilor piemonteze a crescut in timp si datorita preparatelor culinare ale zonei. Aciditatea naturala are un efect revigorat, dupa mancarea consistenta pe baza de carne din regiune, iar aroma florala se imbina perfect cu aroma trufelor, foarte populare in Piemont.
Recomandari:
2005 Giacomo Conterno Barolo Cascina Francia
Napa Valley, California
Este prima din regiunile viticole ale Statelor Unite care a primit atentie si laude la nivel international si are o traditie care se continua inca de pe vremea prohibitiei. Diversitatea climatica din Napa Valley este ideala pentru cultivarea strugurilor. Climatul mediteranean, fosilele marine si cenusa vulcanica dau soiurilor Robert Mondavi, Chateau Montelena si Harlan Estate o aroma eleganta si indrazneata. Cabernet si Chardonnay sunt soiurile cel mai des plantate in Napa Valley.
Recomandari:
Napa Valley 1999 Hartwell-Grace Vineyards
Mosel, Germany
Malurile abrupte ale raului Mosel dau gustul inconfundabil al vinurilor de aici, datorita combinatiei unice dintre pantele abrupte, cu expunere spre rau, care permit razelor de soare sa coaca intr-un anumit fel boabele. O veche legenda care circula prin tinut spune ca localnicii au ca particularitate faptul ca s-au nascut cu un picior mai scurt, ca sa poata culege mai bine viile! Aici e locul in care Riesling-ul e rege, iar vinurile sunt light, fructate, usor acide.
Recomandari:
Markus Molitor 2005 Riesling Trockenbeerenauslese Mosel-Saar-Ruwer Wehlener Klosterberg
Bordeaux, Franta
Este regiunea care a influentat cel mai mult secolul trecut, dand nastere unei adevarate culturi a vinului si unor soiuri de legenda mai cunoscute pe plan mondial decat multe celebritati. Regiunea din sudul Frantei este celebra nu doar pentru vinurile sale ci si datorita celor 7000 de castele, pe ale caror domenii intinse erau cultivate mai multe soiuri de struguri, printre care la loc de cinste Merlot, Sauvignon sau Cabernet Sauvignon. O sticla de vin de Bordeaux de colectie poate depasi lejer suma de 1000 de euro. Suma-record la care a fost achizitionata o sticla de vin de Bordeaux, veche de 200 de ani, este de 80800 euro. Vanzarea s-a realizat in iulie 2011 in Marea Britanie, catre un colectionar privat, pentru noul sau restaurant din Bali.
Recomandari:
2000 Chateau Kirwan Margaux
Toscana, Italia
Aici sunt produse cele mai cunoscute vinuri din lume, precum Chianti Classico, Brunello, Carmigiano si Super Tuscans. Emblema vinurilor de Chianti este cocosul negru (gallo nero). Initial, Chianti a fost o bautura ieftina si extrem de populara, care acompania excelent preparatele tipic italiene pe baza de sos de tomate, parmiggiano si spaghetti, fiind comercializata intr-o sticla bombata, cu invelis de paie, numita fiasco. In zilele noastre, astfel de sticle pot fi gasite doar in magazinele de suveniruri.
Recomandari:
1999 Tignanello
Champagne, Franta
Este o regiune din nord-estul Frantei, cunoscuta atat pentru calitatea, cat si pentru consistenta vinurilor, un loc de unde ies Perrier Jouët, Dom Perignon si Moet & Chandon. Cele mai cunoscute soiuri de struguri utilizate in productie sunt Pinot noir, Chardonnay and Pinot Meunier.
Recomandari:
1997 Salon
Burgundia, Franta
Cele mai cunoscute vinuri ale acestei zone sunt Pinot Noir, Chardonay sau cele provenite de pe Cote d’Or, Domaine Romanee-Conti, Vosne-Romanee si Chassagne-Montrachet. Aceste vinuri imbatranesc perfect daca sunt pastrate intr-un sistem aclimatizat, iar nuantele subtile ale Pinot-Noir-ului evolueaza si se maturizeaza, devenind catifelate.
Recomandari:
2006 Vosne-Romanee
Sursa: www.euforia.tv