Cele 7 minuni ale lumii antice si moderne

Ideea de a cunoaste lumea inconjuratoare vine inca din Antichitate cand, elenii din Grecia Antica chiar intocmeau ghiduri de calatorie pentru a face cunoscute destinatiile turistice din acea perioada. Dupa cuceririle lui Alexandru cel Mare, grecii au avut posibilitatea de a cunoaste civilizatiile egiptene, persane si babiloniene si de a transforma constructiile vazute in vizitele lor in obiective turistice.

In listele intocmite de greci erau precizate 7 constructii impunatoare, care au fost numite ulterior “Cele 7 minuni ale lumii”.

In ordine cronologica, cele 7 minuni ale lumii antice sunt:

Piramida lui Keops sau Marea Piramida din Gizeh, construita de catre egipteni in anul 2550 i.Hr., este singurul edificiu care s-a pastrat pana in zilele noastre. Piramida a fost construita de faraonul Keops in Gizeh, langa Cairo, si pana la construirea Turnului Eiffel din Paris a fost cea mai inalta cladire din lume. Astazi masoara 138 m inaltime (initial masura 145,75 m), fiecare latura are 227 m si pentru constructie au fost necesari 2.521.000 m cubi de piatra. Blocurile din piatra care au servit la constructie au fost asezate atat de exact incat nu patrunde nici un fir de lumina printre ele. In urma unor cercetari, s-a descoperit si faptul ca piramida este asezata pe paralela de 30 de grade, cea care marcheaza linia dintre uscat si ape, ca fiecare fata a piramidei este orientata catre un punct cardinal si ca latura bazei are 365 de coti, amintind de zilele dintr-un an, lucruri ce subliniaza priceperea egiptenilor din acele vremuri.

Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost construite in anul 600 i.Hr. de catre babilonieni si distruse apoi, in sec. I i.Hr., de un cutremur. Durata de viata scurta a acestor gradini a determinat chiar opinii potrivit carora acestea nu ar fi existat. Pe de alta parte insa, exista date care precizeaza faptul ca regele Nabucodonosor al II-lea a construit gradinile pentru una dintre sotiile sale si ca suprafata lor masura 15000 m², erau compuse din mai multe terase, suprapuse pana la 77 m inaltime, acoperite de vegetatie luxurianta, care proteja familia regala de caldura, si ca se foloseau sisteme de irigatie ingenioase pentru a fi udate plantele.

Templul zeitei Artemis din Efes sau Templul Dianei a fost construit in anul 550 i.Hr. de catre greci si distrus in anul 356 i.Hr. de un incendiu. Edificiul a fost construit pentru Artemis, zeita vanatorii, in interior tronand statuia acesteia acoperita cu foita din aur si argint. Cladirea masura 51 de m in latime si 105 m in inaltime iar acoperisul era sustinut de 127 de coloane de 18 m inaltime. Dupa distrugerea suferita din cauza incendiului, templul a mai fost reconstruit insa in anul 401 d.Hr. Ioan Gura de Aur, Patriarhul Constantinopolului, a comandat distrugerea definitiva a acestuia. Templul Dianei se afla la 50 de km sud de orasul Izmir, Turcia.

Statuia lui Zeus din Olimpya a fost sculptata de grecul Phidias in anul 435 i.Hr. in fildes, ornat cu  foita de aur, dupa tehnica criselefantina. Inaltimea sa masura 12 m, plus 14 m soclul pe care era asezata, iar pentru adapostirea acesteia s-a construit si un templu in care vizitatorii nu puteau intra, pentru a admira statuia, decat in cadrul unor evenimente solemne. Statuia a fost distrusa de un incendiu in secolele V-VI d-Hr.

Mausoleul din Halicarnas a fost ridicat de catre greci si persi in anul 351 i.Hr. pentru a-i servi ca templu lui Mausol, regele provinciei elene Caria. Inaltimea constructiei era impresionanta, atingea 49 de m, iar pieirea sa a fost datorata unui cutremur in secolul al XII-lea d.Hr. Ruinele mausoleului se gasesc in statiunea Bodrum din Turcia, fiind cuprinse intr-un muzeu in aer liber, accesibil publicului.

Colosul din Rhodos reprezinta statuia lui Helios, zeul soarelui si a fost construita intre anii 292-280 i.Hr. pe insula greceasca Rhodos. Statuia masura, impreuna cu soclul pe care era asezata, 48 de m in inaltime si se pare ca marca intrarea in portul de pe insula. Din nefericire, colosul a pierit in urma unui cutremur in anul 224 i.Hr. Legendele spun ca sculptorul Auguste Bartholdi s-a lasat inspirat de aceasta statuie in crearea Statuii Libertatii din Sua.

Farul din Alexandria a fost construit pe Insula Pharos din Egipt in secolul al III-lea i.Hr., cu scopul de a fi indicator pentru marinari. Farul avea o inaltime uimitoare pentru acele vremuri, fiind mult timp cea mai inalta constructie. Masura intre 115 si 135 de m si era construit din marmura alba pe 3 nivele. In zona centrala ardea mereu o flacara pentru a indica drumul spre port. Farul a fost distrus de un cutremur in anii 1303-1480 d.Hr.

De-a lungul vremii s-au construit multe alte “minuni” astfel ca, in data de 07.07.2007, in urma unei votari mondiale efectuata prin intermediul internetului si telefonului, s-au ales cele 7 minuni ale lumii noi. Acestea sunt:

zidul chinezescMarele Zid Chinezesc a fost construit intre secolul 5 i.Hr. si secolul 16 d.Hr. cu scopul de a apara granita imperiului chinez impotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei, turcilor si mongolilor. Zidul are o lungime de 21.196,18 km, este construit din piatra si pamant, iar inaltimea medie a acestuia este de 8 m. Uriasul zid incepe de la trecatoarea Shanhaiguan (est) si merge spre vest, pana in zona de lacuri denumita Lop Nur.

Orasul Petra din Iordania este celebru datorita constructiilor sapate in stanca. Construit de nabateeni, orasul beneficia de conducte de ape, culoare solide sapate in stanca, tunele, de un teatru si de spatii de rugaciune. Este un loc impresionant ce a fost multa vreme ascuns strainilor. Orasul a fost descoperit abia in anul 1812, de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt, care pentru a putea patrunde in oras a fost nevoit sa se dea drept arab si sa inventeze o poveste potrivit careia vrea sa ajunga acolo pentru a face un sacrificiu. Mai multe informatii despre Petra gasiti aici.

Statuia Mantuitorului Iisus Hristos din Rio de Janeiro, Brazilia a fost proiectata de brazilianul Heitor da Silva Costa si de sculptorul francez Paul Landowski, care au colaborat cu artistul roman Gheorghe Leonida, cel care a sculptat capul statuii. Constructia are o inaltime de 38 de m si este amplasata la o altitudine de 710 m, pe muntele Corcovado, fiind inconjurata de Gradina Botanica a orasului. Inaugurarea a avut loc la data de 12 Octombrie 1931, statuia devenind rapid simbolul orasului Rio de Janeiro si al ospitalitatii brazilienilor care ii primesc pe vizitatori cu bratele deschise.

Machu Picchu este orasul incasilor, construit de imparatul Pachacutec care a vrut sa domine asupra unui oras construit “in nori”. Zona in care a fost construit orasul este situata la mijlocul muntilor Anzi, in interiorul junglei amazoniene si deasupra raului Urumbamba. Dupa ce imperiul incas a fost cucerit de spanioli zona Machu Picchu a fost uitata, fiind redescoperita abia in anul 1911 de catre Hiram Bingham. Ruinele incase se afla la 130 de km distanta de orasul peruan Cuzco.

Piramida Chichen Itza din Mexic este situata in peninsula Yucatan si dateaza din anul 600 d.Hr. A fost construita de mayasi, in orasul cu acelasi nume, care era centrul politic si economic al civilizatiei Maya. Piramida este de o frumusete arhitectonica impresionanta, ceea ce demonstreaza iscusinta mayasilor si in domeniul arhitecturii.

Colosseum-ul din Roma, Italia reprezinta cu siguranta priceperea si imaginatia romanilor. Construit intre anii 72-80 d.Hr., Colosseum-ul a servit drept spatiu de distractii pentru romani, fiind cea mai mare constructie din vremurile acelea. Aici se desfasurau spectacole de comedie, lupte sustinute de gladiatori sau prezentari de animale, toate pentru a distra publicul in mod gratuit. Mai multe informatii aici.

Mausoleul Taj Mahal din India face parte si din Patrimoniul Universal UNESCO fiind constructia ce infatiseaza cel mai bine dragostea. A fost contruit intre anii 1631-1653, la comanda imparatului Shah Jahan al-5-lea, in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal care a murit in momentul aducerii pe lume al celui de-al 14-lea copil. Este realizat din marmura alba, semn al feminitatii si este asezat in mijlocul unor gradini superbe. Arta musulmana este infatisata fabulos in aceasta constructie, legendele spunand ca imparatul dorea ca pentru el sa construiasca un mausoleu asemanator, pe celalalt mal al raului Yamuna, din marmura neagra, probabil dupa principiul Ying Yang. Taj Mahal este construit in orasul Agra, destul de aproape de New Delhi. Mai multe informatii aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s