Conditii de iesire din tara cu minori

In baza art. 2, alin. 2 din Legea nr. 248/2005, cetatenii romani minori pot calatori in strainatate doar insotiti de persoane fizice majore, cu acordul parintilor sau al reprezentantului legal.

Pentru a iesi de pe teritorul roman, minorul va trebui sa detina un document de calatorie individual (Carte de Identitate sau Pasaport). Daca este insotit doar de un parinte, acesta din urma va trebui sa prezinte declaratia celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie si perioada calatoriei. Nu este necesara declaratia celuilalt parinte daca parintele insotitor face dovada urmatoarelor:

  • minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, sau daca face dovada faptului ca celalalt parinte a fost decazut din drepturile parintesti;
  • prezinta documente oficiale din care sa rezulte faptul ca celalalt parinte a fost declarat disparut;
  • prezinta documente oficiale din care sa rezulte decesul celuilalt parinte. Aceste documente pot fi: Certificatul de deces, Hotararea judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, sau orice alt document oficial din care sa rezulte decesul, in situatia in care timpul nu a fost suficient pentru eliberarea Certificatului de deces.

Daca minorul este insotit de o persoana fizica majora, alta decat reprezentantul legal sau parintii, se vor prezenta urmatoarele documente: extrasul de cazier judiciar al insotitorului, declaratia ambilor parinti, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul, a celui ramas supravietuitor sau a reprezentantului legal din care sa reiasa acordul cu privire la realizarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, perioada calatoriei precum si datele de identitate ale insotitorului, si documentele din care sa reiasa faptul ca minorul se afla in grija unui singur parinte sau a unui reprezentant legal, atunci cand e cazul.

Minorul poate parasi teritoriul Romaniei, fara a fi necesara declaratia celuilalt parinte, si in situatia in care acesta urmeaza sa beneficieze de un tratament medical imposibil de efectuat pe teritoriul tarii si fara de care sanatatea sau viata ii sunt puse in pericol. In acest scop, insotitorul va prezenta documente doveditoare, emise de autoritatile medicale romane, in care se va preciza atat statul in care se va efectua tratamentul cat si perioada de sedere. Nu este necesar acordul scris al celulialt parinte nici in situatia in care minorul va parasi teritoriul tarii pentru studii sau concursuri oficiale, prezentandu-se in acest sens documente doveditoare care vor preciza destinatia si perioada de sedere.

Toate documentele de mai dus vor fi prezentate atat in original cat si in fotocopie.

Declaratia parintilor sau parintelui, dupa caz, va imbraca obligatoriu forma autentica.

Continutul si forma declaratiei aici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s