Baclavaua este un desert ale carui origini nu sunt clar cunoscute. Turcii spun ca ar fi fost preparata pentru prima data in palatul Topkapi, resedinta oficiala a sultanilor, undeva pe la 1500, pentru incantarea gusturilor rafinate ale Sultanului Mehmed II. Pe de alta parte insa, grecii considera ca baclavaua este prajitura lor traditionala si ca aceasta ar fi fost preparata initial in Mesopotamia, de catre localnicii care adaugau peste foile groase din aluat de paine un amestec de miere si nuca iar apoi il coceau in rudimentarele lor cuptoare cu lemne. Grecii calatorind spre aceste tinuturi au ramas placut surprinsi de gustul desertului si au preluat reteta, aducandu-i modificari blatului. Ei ar fi inventat in sec. al III-lea I.H. tehnica de intindere a aluatului pana cand acesta ajungea sa fie subtire ca o frunza (gr. Phyllo) care va purta numele de aluat Phyllo. Noua textura a aluatului si arta prelucrarii acestuia a facut ca baclavaua sa devina un desert ce se afla mereu pe masa nobilimii la ocaziile speciale.
In timp, armenii au imbunatatit reteta baclavalei adaugandu-i scortisoara si cuisoare iar arabii au introdus in reteta apa de trandafiri si cardamonul. O varianta egipteana a baclavalei foloseste in plus de toate ulei de portocal. Asadar, reteta baclavalei isi schimba subtil nuantele gustului pe masura ce trece granitele diferitelor popoare.
Ingrediente:
- 700 g faina
- 50 ml ulei de masline
- 1 lingurita de zahar
- 200 ml apa calduta
- un praf de sare
Umplutura:
- 300 g nuci macinate
- 200 g alune macinate
- 200 g fistic macinat
- 1/2 lingurita de scortisoara
- 200 g unt topit
Sirop:
- 200 g zahar
- 300 ml apa
- 1 lingura zeama de lamaie
- 2-3 bucati scortisoara
- 200 g miere
- coaja rasa de lamaie
Preparare:
Se dizolva zaharul si sarea in apa dupa care se adauga uleiul. Amestecul se omogenizeaza cu faina pana se obtine un aluat moale si elastic. Se lasa apoi aproximativ 1 ora la temperatura camerei, acoperit cu o folie de aluminiu. Intre timp, se amesteca ingredientele pentru umplutura si sirop, pentru cel din urma acestea fierbandu-se pentru aproximativ 15 minute, urmand ca apoi sa fie lasat la racit, strecurat si amestecat cu mierea.
Aluatul se imparte in 10 parti egale, fiecare bucata rezultata intinzandu-se intr-o foaie subtire care in final se unge cu unt. Intr-o tava se aseaza 5 foi una peste cealalta dupa care se adauga umplutura si cateva linguri de sirop peste care se pun restul de 5 foi. Blatul obtinut se taie in patrate mici dupa care coace in cuptorul incins pentru aproximativ 1 ora. Peste baclavaua coapta se toarna restul de sirop si se asteapta pana acesta este absorbit de blat, dupa care se serveste.