Micuta insula din Indonezia, numita si “Insula zeilor”, este unul din cele mai vizitate locuri de pe pamant datorita vegetatiei, traditiilor si nu in ultimul rand datorita linistii ce domneste aici. Este situata intre insulele Java Sumatra si Lombok iar capitala este orasul Dempasar. Bali are stranse legaturi cu insula vecina, Java Sumatra, in trecut fiind ambele conduse de acelasi rege, Airlangga, fapt atestat si de pietrele memoriale gasite pe vulcanul Kawi, langa Tampaksiring. Dupa moartea regelui Airlangga Bali isi recapata semi-independenta, urmand insa sa fie din nou cucerita cateva secolo mai tarziu. A urmat apoi o perioada ce alterna intre independenta si cuceriri insa marea cucerire a insulei le este datorata olandezilor. Ei au pasit pentru prima data pe insula in jurul anului 1597, urmand ca apoi sa ajunga aici si trupele militare si sa cucereasca toate teritoriile balineze lasand in urma un masacru, deoarece balinezii au preferat lupta puputan (pana la moarte) decat sa li se supuna olandezilor. Cucerirea olandeza nu a durat foarte mult intrucat trupele armatei japoneze i-au inlaturat in cel de-al 2-lea razboi Mondial. In 1945 a fost proclamata independenta Indoneziei insa acceptul olandezilor privind independenta acesteia a durat pana in 1949.
Astazi “Insula zeilor” se pregateste zilnic sa primeasca miile de turisti ce sosesc pe aeroportul din Denpasar. Acestia vor gasi aici peste 20.000 de temple, numerosi vulcani, plaje cu nisip alb si plaje cu nisip negru, de provenienta vulcanica, apa curata, vegetatie luxurianta si…dezvoltare spirituala.
Intr-o plimbare pe insula nu evitati urmatoarele obiective turistice:
Templul Mamei de Besakih – Templul se afla situat in satul Besakih, pe Muntele Agung din estul insulei, fiind cel mai sacru din Bali si cel mai mare templu hindus din Indonezia. A fost construit in secolul al XI-lea, la o altitudine de 1000 m, si este de fapt un complex format din 22 de temple construite pe terase paralele, legate intre ele prin scari care urca catre mai multe incaperi in care se intra prin intermediul unor porti sectionate, care duc spre sanctuarul principal, numit Pura Penataran Agung. Toate acestea sunt aliniate de-a lungul unei singure axe si concepute astfel incat sa se ajunga cat mai aproape de muntele sacru.
Templul Kehen – Kehen este este unul dintre cele mai mari temple din Bali, situat in satul Cempaga, la aproximativ 43 de km distanta de capitala Denpasar. A fost construit in timpul domniei lui Sri Guru Bhatara Adikunti Ketana, in secolul al XI-lea, pe un munte sacru, unde inainte exista un alt templu ce data din secolul al IX-lea. Localnicii spun ca templul este inchinat zeului focului, acest aspect fiind reflectat si in numele constructiei “Kehen”, derivat din cuvantul “Keren” care inseamna flacara. Cu ceva timp in urma, templul era cunoscut sub numele de “Hyang Api” (zeul focului).
Templul Goa Lawah – Goa Lawah este localizat pe coasta de sud-est a insulei, la o ora si jumatate distanta de orasul Denpasar. Templul s-a dezvoltat in jurul unei pesteri pline cu lilieci, numita si “Pestera liliacului”. Aceasta a fost descoperita de preotul hindus Danghyang Nirartha, care i-a dat numele de Goa Lawah si care a inceput constructia templului din jurul ei, dupa ce a petrecut cateva nopti aici si a ramas impresionat de privelistea ce inconjura locul. Templul Goa Lawah este locul perfect unde pot fi efectuate diverse meditatii, datorita potentialului natural al zonei – mare, munte si vegetatie spectaculoasa.
Goa Gajah – “Pestera elefantului” este situata langa orasul Ubud, fiind de-a lungul timpului un important obiectiv din Bali. A fost descoperita in secolul IX si a servit ca sanctuar, azi fiind locul care adaposteste statuete cu zeul Shiva si Ganesh. Langa pestera, pe a carei intrare este sculptat in piatra un cap de elefant, se afla si niste fantani alimentate cu apa de niste statuete feminine. Tot langa Ubud se afla si Ubud Monkey Forest, o padure tropicala care adaposteste numeroase specii de maimute.
Satul Batubulan – Micul sat traditional se afla la nord-est de capitala Denpasar. Acesta este o destinație de renume mondial datorita traditiilor balineze foarte bine pastrate in timp. Aici pot fi urmarite dansuri traditionale precum Barong, vechile strazi si casele istorice fiind transformate de multe ori in arene pentru numeroase spectacole de dans.
Palatul Karangasem – Cunoscut si sub numele de Puri Agung Karangasem, palatul situat in orasul Amlapura, situat la aproximativ 80 km distanta de Denpasar, a fost construit la inceputul secolului al XIX-lea de primul monarh al dinastiei Karangasem. Palatul infatiseaza o arhitectura ce imbina perfect stilul balinez cu cel chinezesc si cu cel vestic. Palatul in sine este format de fapt din 3 constructii. Cea mai veche, Puri Gede, este asezata pe doua hectare de teren, avand o gradina imensa si curti despartite de porti spectaculoase care simbolizeaza, pe rand, cerul, pamantul si iadul. Unele curti sunt deschise publicului, gazduind foarte des spectacole de dans si muzica. Alaturi se afla Kangin Puri, care poate fi accesata si prin Puri Gede. Peste drum se afla Puri Agung, constructia cea mai recenta.
Parcul national Bali Barat – Parcul Bali Barat, situat in nord-estul insulei, este un adevarat paradis tropical. Aici se completeaza perfect padurile tropicale si cele musonice cu plajele intinse si cu marea de culoarea turcoazului, peisajul devenind si mai colorat la rasarit si la apus.
Vulcanul Gunung Batur – Tot in nord-estul insulei troneaza si Muntele Batur, o impresionanta creatie a naturii. Aici se afla vulcanul activ cu acelasi nume, la poalele caruia sta asezat un imens lac.
Cascada Gitgit – In nordul insulei se afla superba cascada Gitgit, situata pe un platou cu o inaltime de 35 de metri si inconjurata de o multime de copaci tropicali.
Taman Ujung Palace – Palatul este situat in satul Seraya, fiind un loc cu o priveliste idilica. De aici se poate vedea oceanul albastru si Muntele Agung, plin cu terase de orez. Taman Ujung a apartinut regatului Karangasem, fiind construit in 1919 de catre regele Gusti Bagus Jelantik, care a domnit in Karangasem intre 1909 si 1945. Palatul de pe apa, asa cum mai este numit, a fost construit pentru a-i servi regelelui ca loc de recreere precum si pentru a-si primi oaspetii. Eruptia de pe Muntele Agung din 1963 si marele cutremur din 1979 au distrus mult palatul insa de curand atat constructia cat si zona care o inconjoara au fost restaurate de catre guvernul balinez.
Templul Uluwatu – Pura Luhur Uluwatu, asa cum localnicii il numesc, este situat in extremitatea vestica a peninsulei Bukit Badung, pe o stanca inalta, fiind cel mai sud-vestic punct al Bali-ului. Templul a fost construit in secolul al X-lea de Empu Kuturan, un preot hindus, iar pentru balinezi are o mare insemnatate, fiind unul din “cele 6 temple ale lumii” (Sad Kahyangan). Balinezii se roaga mai multor tipuri de temple: cele din casa lor, care sunt asezate in curte iar marimea acestora arata starea materiala a familiei; templul satului, unde balinezii se roaga in zilele de sarbatoare; templul regiunii, unde locuitorii mai multor sate vin sa se roage; templele lumii, care sunt in numar de 6 si care trebuie sa fie asezate catre munte, fapt ce semnifica viata, catre mare, semnificatia mortii sau catre un vulcan, care semnifica transformarea. La aceste temple balinezii vin in pelerinaj, cu ocazia anumitor sarbatori.
Parcul Garuda Wisnu Kencana – Parcul este situat in Peninsula Bukit, la capatul sudic al insulei Bali, fiind locul unde se afla statuia dedicata zeului hindus Vishnu care simbolizeaza intelepciunea. Statuia lui Vishnu a fost realizata de sculptorul indonezian Nyoman Nuarta si are 23 m inaltime, desi planul initial a fost pentru 146 m, insa autoritatile religioase au consierat ca dimensiunile exagerate nu fac decat sa ii confere o si mai puternica natura comerciala, fapt inadecvat pentru echilibrul spiritual care caracterizeaza insula.
Templul Tirta Empul – Templul hindus cu apa sfanta a fost construit in anul 926 d.H., in timpul dinastiei Warmadewa, pe locul unde curgea un izvor cu apa de mare. Este situat in centrul insulei Bali, in satul Tampak Siring, fiind locul unde hindusii vin pentru ritualuri de purificare. Ei sunt de parere ca izvorul a fost creat de zeul Indra si ca are proprietati curative. Credinciosii care ajung aici fac mai intai o jertfa la templu urmand ca apoi sa intre in piscina sculptata in piatra pentru a fi atinsi de apa sfanta. Accesul catre sat este simplu, putand fi folosite mijloacele de transport in comun.
Plajele din Bali sunt si ele, adevarate obiective turistice. Cele mai renumite sunt cu siguranta Kuta si Sanur, situate pe coasta de est, ideale pentru snorkeling. Intre Kuta si aeroport se afla Tuhan, plaja unde pot fi gasite marile hoteluri. In nord, plaja Legian este singura de unde pot fi observati cu usurinta delfinii. Desigur ca marile hoteluri au si propriile plaje, asadar acestea nu reprezinta un loc greu de accesat in insula.
Statiunile cele mai cunoscute pentru famili cu copii si pentru iubitorii de relaxare si lux sunt Nusa Dua si Sanur, pe partea de est, in timp statiunile de pe coasta de vest precum Jimbaran sau Legian sunt recomadate iubitorilor de distractie.
Temperatura medie anuala este de 30°C, insula avand un climat tropical, cu doua sezoane: uscat in perioada aprilie – octombrie si umed din noiembrie pana in martie.
Mancarea de baza a indonezienilor este nasi (orezul), destul de rar inlocuit cu porumb, sago, cassava sau batate. O masa completa este constituita din nais, campur, nasi uduk si rasirames. Cele mai cunoscute specialitati sunt: Rijstafel (mai multe feluri de carne, peste, legume si curry), Sate (bucati de carne de vita, peste, porc, pui sau miel gatite la cuptor si servite intr-un sos de alune), Sate lieh (traditional balinez, pe baza de peste) si Soto (o supa de legume cu pui si galuste). Alte specialitati frecvent servite in Bali sunt: Babi guling (carne de purcel prajita) si Opor ajam (carne de pui fiarta in lapte de cocos, usor condimentata). Bauturile cel mai des intalnite sunt ceaiul, cafeaua si Brem, vinul din orez al balinezilor.
Pentru o masa satioasa, gustoasa si la un pret rezonabil recomand Little Bird Warung si Coconut Tree Warung din Sanur.
Un aspect foarte important in Bali este religia. Peste 95% dintre locuitori adera la o forma locala a hinduismului iar templele sunt o parte cheie. Acestea se gasesc peste tot, fiecare cladire, magazin sau casa avand un templu, unii soferi amenajandu-si si in masina cate unul.
Moneda locala este rupia dar toate preturile au ca referinta dolarul. TVA-ul este de 21%. Diferenta de fus orar este de +8 GMT. Limbile vorbite sunt balineza bahasa si indoneziana bahasa insa limba engleza se vorbeste in majoritatea statiunilor turistice. Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Indonezia, aceasta fiind usor de obtinut, direct din aeroport, daca sederea nu depaseste 30 de zile. Taxa de viza este de aproximativ 30-40 USD.
Infrastructura este raportata la caracteristicile traditionale ale regiunilor din Indonezia. Drumurile sunt foarte aglomerate, nu exista semne de circulatie si se circula pe stanga. Se poate inchiria un taxi cu sofer inclus pentru aproximativ 35-40 Euro pe zi sau pot fi folosite mijloacele de transport in comun sau, de ce nu, scuterele prezente pe toata insula. Aeroportul de pe insula se afla in capitala Denpasar, numeroase companii internationale aterizand zilnic aici.