Orasul Covasna se bucura de un potential turistic valoros, datorita peisajului sau pitoresc, apelor minerale, mofetelor, precum si datorita unor monumente istorice de arta si arhitectura.
Orasul situat la o altitudine de 564 m, la contactul versantului estic al Muntilor Vrancei cu Depresiunea Barsei, si-a primit numele de la slavi, care gustand apele minerale din zona au fost de parere ca au un gust acru, in slavona „cvaz”, de aici mai tarziu denumirea de Covasna.
Datorita activitatilor vulcanice din zona, orasul a devenit in timp cea mai renumita statiune balneo-climaterica pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare din tara si una dintre cele mai renumite din lume. Emanatiile post-vulcanice, in special dioxidul de carbon, imbogatesc apele din zona cu o diversitate de mai mult de 1500 de elemente de compozitie.
Cele mai vechi marturii de locuire umana cunoscute pe teritoriul orasului apartin paleoliticului mijlociu, prima atestara documentara datand insa din anul 1548. Sapaturile efectuate au scos la suprafata faptul ca zona a fost locuita sporadic in epoca bronzului, cu o crestere a populatiei in epoca fierului si apoi in perioada dacica. Ruinele unei fortificatii dacice din sec. I i.Hr. – I d.Hr. pot fi vazute si azi, pe dealul “Cetatea zanelor”. In sec. XII-XIII d.Hr. in zona au venit secuii, acestia devenind in scurt timp populatia majoritara, documente din 1548 atestand ca localitatea apare cu numele maghiar Kowazna. Secuii reprezentau populatia bogata, in timp ce romanii, pentru ca nu au acceptat sa renunte la ortodoxism in favoarea catolicismului, au ramas fara pamanturi, sursa lor de venit fiind doar cresterea oilor, comertul, tesutul si torsul. Divergentele dintre secui si romani s-au adancit in 1764, cand la porunca imparatesei Maria Tereza au fost infiintate regimente de graniceri secui, fapt ce a dat nastere la evenimente sangeroase din cauza abuzurilor autoritatilor militare nou create. In anul 1876, Regatul Ungar infiinteaza in zona comitatul Trei Scaune, cu capitala la Sfantu Gheorghe, perioada in care romanii sunt asupriti, fiind obligati sa-si schimbe in maghiara chiar si numele. In urma unirii Transilvaniei cu Romania, teritoriul acestui comitat a fost inclus in județul Trei Scaune, pastrandu-se vechea denumire a regiunii. Dupa instaurarea regimului comunist in Romania a fost desfintat judetul ca unitate administrativ-teritoriala iar mai apoi, la urmatoarele reforme, au fost create din nou judete, o parte a tinutului Trei Scaune primind denumirea de judetul Covasna, dupa numele orasului. Astazi orasul Covasna face parte din judetul Covasna, alaturi de orasele Baraolt si Intorsura Buzaului, de municipiile Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc si de 40 de comune care inglobeaza 127 de sate.
In ciuda istoriei zbuciumate, “orasul celor o mie de izvoare de sanatate” si-a pastrat de-a lungul vremii un farmec aparte! Statiunea abunda in factori naturali: ape minerale, mofete naturale si climat bogat in aeroioni negativi datorita padurilor de conifere. Aceste daruri ale naturi ofera posibilitatea tratarii simultane a unor afectiuni precum: bolile cardiovasculare, dermatologice, cele ale tubului digestiv si ale glandelor anexe, bolile endocrine, ginecologice, bolile rinichilor si ale cailor urinare, boli ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor sau afectiunile asociate procesului de imbatranire.
Si obiectivele turistice ale orasului sunt legate de natura, in marea majoritate. Asadar, o plimbare prin Covasna trebuie sa cuprinda vizitarea urmatoarelor locuri:
“Balta Dracului” – Simbolul orasului, Balta Dracului reprezinta un monument al naturii ce consta in eruptii de noroi si gaze (oxizi de carbon si sulf). Dupa spusele geologilor, balta contine apa minerala izvorata din adancuri cu o concentratie mare de dioxid de carbon care colcaie si care poate crea vartejuri. Gazele emanate ating o puritate maxima de 98%. In anii 1700 “Balta Dracului”, azi situata in parcul central al orasului, se afla mai spre nord dar, in mod enigmatic, in timp s-a mutat in zona centrala, lasand in vechiul loc asa numita “Mica Balta a Dracului”. Emanatiile carbogazoase au loc in ciuda faptului ca vulcanii de legatura, situati in regiunea Harghita-Calima, sunt inactivi. In sec. XIX s-au produs mai multe eruptii: in 1837, 1857, 1864 si 1885, cea mai mare fiind in anul 1837. In prezent, vulcanul Balta Dracului este complet inofensiv, ultima mare eruptie avand loc in 1984. Denumirea de “Balta Dracului” i-a fost data de catre localnici prin 1782, deoarece apa are o culoare inchisa, din cauza stratelor argilo-marnoase pe care le dizolva, si fierbe, sursa de foc fiind cazanele necuratului din iad. La cativa pasi distanta se afla cateva izvoare minerale permanente, amenajate astfel incat doritorii sa poata gusta apa minerala.
Valea Zanelor – Zona cu nume idilic este deosebita, marginita de paduri, situata in estul orasului, aproape de satul traditional romanesc Voinesti, astazi cartier al orasului. Aici se afla Spitalul de Cardiologie Covasna si cateva obiective turistice precum: Planul Inclinat, Cetatea Zanelor si Vila lui Ceausescu. Tot aici se organizeaza anual Nedeia Mocaneasca.
Planul inclinat – Numit de catre localnici “Siclaul”, Planul Inclinat este o instalatie ingenioasa care asigura transportul unor materiale, de obicei material lemnos, incarcate in vagonete, ce se deplaseaza pe sine, pe o distanta de 1232 m si la o diferenta de nivel de 327 m, fara a se folosi vreun motor. Procedura este una simpla, utilizandu-se forta degajata de coborarea platformei incarcata pentru a trage, printr-un cablu gros, platforma de jos, mai putin incarcata. Cam pe la mijlocul traseului platformele se ocolesc, la capatul de sus existand un sistem de franare a cablului ce le deplaseaza. Ajunse la extremitati, vagonetele sunt coborate de pe platforme si atasate garniturii trenuletului forestier care porneste la drum spre Comandau, respectiv spre gara Covasna. Aceasta linie de cale ferata, nefunctionala azi, a fost proiectata si realizata in anul 1892 de catre inginerul Emil Lux si pusa in functiune in 1899. La Planul Inclinat se poate ajunge cu “Mocanita”, un trenulet tras de o locomotiva cu aburi care pleaca din fata hotelurilor Clermont si Bradul, trece pe langa campingul de la Valea Zanelor, pe langa Cascada de sub Siclau, traverseaza soseaua si se opreste la Planul Inclinat. Calatoria se efectueaza doar in sezonul cald, dureaza aproximativ 40 min. iar pretul biletului este de aproximativ 10 lei.
Cascada de sub Siclau – Cascada este situata in apropierea Planului Inclinat, amonte de uzina de apa. Este o cascada joasa insa de o frumusete deosebita.
Cetatea zanelor – Cetatea situata in Valea Zanelor, pe un pisc montan, a fost construita la mijlocul sec. I i.Hr., in timpul domniei lui Burebista. Conform arheologilor parti din cetate atesta o folosinta anterioara dacilor, cei din urma fiind cei care i-au marit suprafata, masivitatea liniilor de fortificatie indicand ca in zona s-a aflat un important centru dacic si o importanta zona de aparare, respectiv de control militar al intrarilor si iesirilor dintre sud-estul Transilvaniei si Moldova. Drumul pana la cetate este anevoios, cu portiuni destul de abrupte, nerecomandat celor cu o conditie fizica scazuta.
Vila lui Ceausescu – Impunatoarea constructie se afla intr-o portiune izolata, de o deosebita frumusete. Ceausescu a construit vila pentru a-i servi ca lacas de relaxare, fiind in acelasi timp destinata protocolului de stat. In asa numita “vila de vanatoare a lui Ceausescu” dictatorul a petrecut o singura noapte, in luna august a anului 1986, imediat dupa accidentul nuclear de la Cernobal. In prezent vila poate fi vizitata, cu aprobare speciala, doar de demnitari si oaspeti importanti din tara si strainatate insa autoritatile covasnene se lupta sa o transforme in muzeu.
Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae – Biserica din Voinesti, astazi momument istoric, a fost ridicata pe locul unde in trecut exista o alta biserica din lemn, construita de localnici si apoi demolata. Pe altarul acestei biserici a fost ridicata o troita din stejar in anul 1800, care exista si astazi, zicindu-ne: “Cu credinta si cu dragoste apropiati caci locul acesta loc sfint este “. In 1794, cand terenul a intrat in proprietatea bisericii, s-a inceput constructia bisericii de azi, constructie realizata din piatra, invelita cu tigla si pardosita cu scanduri din lemn de brad. Biserica este pictata in interior in tehnica fresca, iar in locul stranelor, longitudinal, pe langa zid, sunt scaune romanesti vechi, care formeaza un brau.
Casa memoriala Ignacz Rosza – Camera memoriala a renumitei actrite si scriitoare maghiara, nascuta in Covasna, a fost amenajata in cladirea parohiei reformate din centrul localitatii. Ignacz Rosza s-a nascut in 1909, urmand ca la mijlocul sec. XX sa fie una dintre cele mai cunoscute actrite din Ungaria. Celebritatea nu a facut-o sa-si uite originile, in majoritatea romanelor sale sursa de inspiratie fiind secuimea. Un bust al actritei, creat de sculptorul Vargha Mihaly, se afla in parcul central al orasului.
Galeria de Arta din Covasna – Galeria de arta contemporana din Covasna functioneaza in fosta casa a parintilor lui Kadar Laszlo, profesor, geograf si cercetator de renume, care a donat imobilul orasului. Galeria este deschisa publicului de marti pana sambata, intre orele 09.00-16.00.
Covasna este un oras linistit, locul perfect pentru relaxare totala. Oferta hoteliera este variata, in ultimii ani majoritatea hotelurilor au fost renovate, oferind servicii de calitate. Cel mai nou hotel, Clearmont, situat in Valea Zanelor, ofera clientilor servicii diversificate. De aici vizitatorii pot contracta inclusiv autocare care ii vor plimba prin imprejurimile orasului.
Un alt aspect ce trebuie adus in discutie atunci cand vorbim de Covasna este bucataria secuiasca. Celebrul Kurtos Kolacs, Turtele dulci care imbraca diferite forme sau painea cu cartofi coapta pe jar, in cuptoare rustice, sunt doar cateva dintre bunataturile ce pot fi gustate aici. Pe langa toatea acestea, romanii din Voinesti isi vor intampina musafirii cu produse din lapte de oaie si cu celebrul bulz pe jar. Dealtfel, un eveniment tipic pentru zona Voinesti este Nedeia Mocaneasca sau Santilia, organizat in cea mai apropiata duminica de Sf.Ilie. Evenimentul e legat de viata romanilor din zona, care au trait de-a lungul vremii din cresterea oilor. Nedeia ofera un spectacol inedit asupra frumusetii portului popular, dansului si cantecului. Laitmotivul sarbatorii e nunta si obiceiurile legate de aceasta. Ciobanii coboara in sat pentru a-si alege mireasa, urmeaza ceremonialul cererii in casatorie a fetelor, oratiile de nunta si apoi rapirea mireselor, prilej pentru flacai de a-si arata indemanarea de a calari caii de la munte. In cadrul sarbatorii ce are loc in aer liber pot fi gustate diferite mancaruri traditionale, fiind prilejul ideal pentru turisti de a cunoaste traditiile locului.
Statiunea ofera privelisti idilice atat vara cat si iarna, perioada in care in zona se pot practica diverse sporturi de iarna. Clima este una moderata, cu veri racoroase si ierni blande.
Referitor la problemele lingvistice legate de Ardeal, mentionez faptul ca datorita numarului mare de maghiari limba cel mai des vorbita este maghiara insa, in special in zona Voinesti si Valea Zanelor, limba romana este vorbita in aproape aceeasi masura.
Pentru mai multe informatii legate de oras si de imprejurimi puteti vizita Centrul de Informare Turistica al orasului Covasna, situat aproape de parcul central al statiunii.