1. Santorini
Santorini, cunoscuta si sub numele de Thera sau Thira, este localizata in Marea Egee, fiind cea mai sudica dintre insulele Cyclade. Insula s-a format ca urmare a unei eruptii vulcanice, in sec. XV i.Hr., si are o suprafata de 73 km². Capitala insulei este orasul-port Fira, asezat la marginea craterului format de vulcan, pe o faleza inalta de 300 m. Fira impresioneaza prin albul impecabil al cladirilor, prin strazile inguste, intesate de taverne traditionale si de magazine cu suveniruri, si prin plajele cu nisip negru si rosu, marginite de o apa albastra precum cerul. Pe insula Santorini se poate ajunge cu avionul sau cu ferryboat-ul.
2. Thassos
Numita si “Insula de smarald”, Thassos este situata in golful Kavala, in partea nordica a Marii Egee, fiind cea mai apropiata de Grecia continentala (8 km). Este o insula muntoasa, acoperita de paduri dese de pini, brazi, stejari si platani, urmand ca zona litoralului sa fie marginita de maslini. De fapt, Thassos este renumita pentru uleiul de masline, mierea, vinul si marmura de un alb imbecabil ce poate fi gasita aici. Are o suprafata de 393 km² iar orasele principale sunt Limenas si Thassos. Pe insula se poate ajunge cu ferryboat-ul din porturile Keramoti si Kavala.
3. Zakynthos
Insula a fost preferata zeilor Artemis si Apollo pentru peisajele sale idilice si pentru climatul bland. Este situata in Marea Ionica, la 300 km vest de Atena, fiind numita dupa Zakynthos, fiul lui Dardanos, regele Troiei, cel care a descoperit-o. A fost stapanita de Ulise, regele Itacai, si ocupata pe rand de macedoneni, romani, britanici, venetieni, francezi, italienii din Napoli si turci. In Zakynthos se impletesc perfect munti cu paduri de conifere, campii fertile, plaje largi si nisipoase si pesteri spectaculoase ce se intand si in largul marii. Insula, cunoscuta si datorita broastelor testoase Caretta, are o suprafata de 410 km² iar cel mai important oras pe care il gazduieste este Zante. Se poate ajunge aici cu avionul sau cu ferryboat-ul, din portul Killini.
4. Mykonos
Insula Cyclada este considerata una din destinatiile de top ale lumii, intelegand prin asta preturi destul de mari, hoteluri si restaurante pretentioase dar si clienti “cu statut”. Frumusetea naturala din zona, apele cristaline marginite de plaje cu nisip alb, tumultoasa viata de noapte si multitudinea sporturilor acvatice garanteaza succesul turistic al insulei. Din atractiile Mykonos-ului fac parte si morile de vant si pelicanul Pero, mascota insulei. Mykonos masoara doar 85 km² iar orasele cele mai importante pe care le gazduieste sunt Mykonos si Hora. In vestul insulei, la doar 2 km se afla insula Delos, declarata muzeu national in intregime, aflata in juristictia Mykonos-ului. Mitologia spune ca Delos este locul unde s-au nascut Apollo si sora sa geamana Artemis. Insula poate fi accesata cu ajutorul ferryboat-ului, din porturile Pireu si Rafina.
5. Corfu
Insula Corfu este situata in Marea Ionica, la doar 32 km distanta de coasta Greciei. Aici s-a nascut Korkyra, fiica lui Asopos si al nimfei Metope, cea de care Poseidon s-a indragostit. De altfel numele insulei vine de la numele fetei, Korkyra. Corfu este insula care ofera preocupari pentru toate gusturile, gazduind munti, o mare cu apa cristalina, plaje interminabile, muzee, situri arheologice, traditii si locuri de distractie nenumarate. Fiind situata aproape de Italia si aflandu-se sub dominatie venetiana pentru mult timp, insula te trimite inca cu gandul la Italia. In capitala insulei, Corfu, exista inca doua fortarete venetiene plus alte elemente de arhitectura venetiana, siciliana, franceza si engleza, marturii ale dominatiilor straine. Suprafata insulei este de 641 km², fiind una dintre cele mai mari insule grecesti. Se poate ajunge aici cu avionul sau cu ferryboat-ul din portul Igoumenitsa, oras aflat la extremitatea vestica a autostrazii Egnatia Odos.
6. Rhodos
Insula Rhodos este cea mai mare din grupul de insule Dodecanese, cu o suprafata de 1.389 km², fiind a 4-a insula greceasca ca marime. Mana de pamant aruncata in mijlocul Marii Egee ar fi fost creata de Helios, zeul Soarelui, si oferita nimfei Rhodes, fiica lui Apollo, ca dar de nunta. Probabil acesta este motivul pentru care astazi Rhodos mai e numita si “Insula soarelui”. Insa pe langa soare, plaje si mare, Rhodos abunda in istorie. De la antic la medieval si modern, insula este impanzita de locuri incantatoare si interesante precum: Valea Fluturilor, satul Triada, anticul oras Lalyssos (Lalissos), ruinele templelor lui Atena si Zeus, ruinele orasului Dorian, Kalithea cu baile termale, Koskinou, Afandou, Faliraki, Rodini si multe altele. Accesul pe insula se face usor, cu avionul, Aeroportul International Rhodos se afla la aproximativ 16 km de capitala Rhodos, sau cu ferryboat-ul.
7. Naxos
Naxos este amplasata in centrul arhipelagului Cycladelor, fiind si cea mai mare insula din arhipelag, cu o suprafata de 448 km². Asezarea ei centrala face usoara accesarea insulelor vecine: Paros la vest, Danoussa la est, Schinoussa si Kouffonisia la sud si Mykonos si Delos la nord. Desi in mare parte muntoasa, in zonele joase Naxos incanta privirea cu numeroasele campuri de maslini, vita de vie, lamai si portocali, plaje interminabile si o mare turcoaz. In principalul oras, Chora, pot fi admirate turnurile de aparare si castelul venetian, templul lui Poseidon, Muzeul Arheologic si siturile arheologice. Insula este destul de linistita, turismul aici nefiind foarte dezvoltat, motiv pentru care Naxos este una dintre cele mai autentice insule din arhipelag. Accesul pe insula se face cu avionul, aeroportul este localizat la 1 km de Chora, sau cu ferryboat-ul.
8. Skiathos
Skiathos face parte din grupul de Insule Sporade alaturi de Skopelos, Alonissos si inca cateva insule mici, nelocuite. Insulele situate in nordul Marii Egee combina armonios albastrul marii cu auriul plajelor si verdele padurilor, oferind privelisti unice. Skiathos, al carui nume inseamna “Umbra lui Athos”, masoara doar 50 km² iar capitala o are in orasul cu acelasi nume. Pe insula puteti vizita casa scriitorului Alexander Papadiamantis, Castrul – fosta capitala fortificata, construita in sec. XIV, vechiul port si cateva manastiri ortodoxe. Se poate ajunge aici cu avionul, pe Skiathos Island National Airport, sau cu ferryboat-ul.
9. Kos
Kos este una dintre insulele din arhipelagul Cycladelor, a 3-a ca marime, dupa Rhodos si Karpathos, cu o suprafata de 290 km². Insula cyclada mai e numita si “Insula lui Hipocrate”, parintele medicinei, care s-a nascut, a trait si a infiintat scoala sa de medicina aici. Capitala insulei este Kos, un oras in care constructiile moderne se amesteca cu ramasite istorice din perioade diferite. La intrarea in portul capitalei se afla Neratzia Castle, castelul cavalerilor ioaniti, construit in sec. XIV. Langa castel troneaza un arbore imens, cu un diametru de peste 10 metri, care potrivit legendelor a fost plantat de Hipocrate cu 2400 de ani in urma. Sub umbra acestuia el isi invata ucenicii medicina. La aproximativ 10 km sud de capitala se poate vizita Agios Fokas, un izvor de apa termala fierbinte care se amesteca cu apa de mare si formeaza un lac superb. In aceeasi zona se afla Asklepieion-ul cu izvoare de apa termala si cu Scoala Medicala a lui Hipocrate care dateaza din sec. IV i.Hr. Asklepieion-ul este astazi un sit arheologic, cu ruinele vechiului complex. Situl a fost descoperit la inceputul anilor 1900, dupa ce fusese ingropat in jur de 1350 de ani de un cutremur. Aeroportul International “Hipocrate” este principalul punct de acces pe insula dar ramane de luat in calcul si ferryboat-ul.
10. Creta
Insula Creta este cea mai mare insula din Grecia si cea de-a cincea ca marime din Europa, cu o suprafata de 8.400 km². Mai mult decat o insula, Creta este locul unde civilizatia minoica a luat nastere si locul nasterii lui Zeus. Insula separa Marea Egee de Marea Libiana, marcand granita dintre Europa si Africa. Centrul Cretei adaposteste munti maiestuosi iar platourile, brazdate de chei adanci, se sfarsesc in vai fertile, oferind peisaje idilice. Heraklion este capitala insulei, un oras destul de aglomerat, renumit pentru cele doua piete principale, Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias. In Plateia Venizelou se afla Fantana Morosini, numita si “Fantana Leilor”, locul de unde se poate ajunge la toate punctele de interes din oras. La sud-est de capitala se afla Palatul lui Knosos, cel mai mare palat din perioada minoniana. Pe masura dimensiunilor si istoriei sale, Creta gazduieste o multime de alte obiective si puncte de atractie. Ramane doar sa fie descoperite! Accesul pe insula se poate face via avion, pe unul dintre cele 3 aeroporturi, sau cu ferryboat-ul, din portul Pireu.