Statie de metrou din aur in Ryadh

on

Cea mai costisitoare statie de metrou din lume va fi construita in cel mult 4 ani in capitala Arabiei Saudite, Ryadh. Aceasta va fi amplasata pe noua linie de metrou a capitalei, in sectorul financiar. Statia va masura 20.000 de metri patrati si va fi realizata din marmura iar peretii ii vor fi placati cu aur.

Proiectul, finantat de regele Abdullah, a fost elaborat de arhitecta de origine araba Zaha Hadid, care a declarat ca inspiratia i-a venit din desertul saudit. Din acest motiv, acoperisul statiei va crea iluzia unor dune de nisip, care vor lasa lumina sa patrunda in interior dar in acelasi timp ii va proteja pe pasageri de caldura, cu ajutorul unui sistem inedit de aer conditionat. Arhitecta a integrat in proiect si un centru comercial, intins pe cele 4 etaje de la suprafata, si doua etaje subterane pentru parcari.

Zaha Hadid locuieste in Londra si este prima femeie din istorie care a castigat premiul Pritzker, considerat un premiu Nobel in domeniul arhitecturii. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numara Muzeul National de Arta a secolului al XXI-lea din Roma, sediul central al uzinei BMW din Leipzig, gara din Strasbourg si cel mai mare centru comercial din Seul.

Ryadh

Ryadh5

Ryadh1

Ryadh2

Ryadh3

Ryadh4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s