Metz este unul din cele mai vechi si frumoase orase din Franta. Este situat la confluenta raurilor Moselle si Seille, in nord-estul Frantei, regiunea Lorraine.
Originile orasului dateaza din anul 110 i.Hr., cand tribul celt Mediomatrici s-a instalat aici. Cetatea celtilor Mediomatrici, de la care orasul si-a primit numele, initial Mettis si apoi Metz, a fost in scurt timp cucerita de romani care au numit orasul Dividorum, unul dintre principalele orase ale Galiei. Datorita asezarii strategice, la intersectia mai multor drumuri principale, Metz a devenit un important centru comercial, in sec. al II-lea d.Hr. numarand o populatie de 40.000 de locuitori, un amfiteatru, un forum si mai multe bai publice, cu apa adusa de la aproximativ 14 mile departare de apeducte, ale caror ruine inca mai pot fi vazute la Jouy-Aux-Arches, la 7 km departare sud-est de oras, pe N57.
Dupa caderea Imperiului Roman, orasul a fost jefuit de catre vandali si huni, devenind o epava. Spre sfarsitul sec. al V-lea, la conducerea orasului s-au asezat francii merovingieni, in frunte cu regele Clovis. Dupa moartea regelui, in anul 511, teritoriul a fost impartit intre fiii acestuia iar Metz a devenit parte a Austrasiei. In anul 561 regele Sigisbert decide ca Metz sa devina resedinta sa, urmand ca orasul sa prospere pana in sec. al IX-lea, moment in care a fost preluat de catre episcopi, care l-au condus pana in sec. al XIII-lea, cand puterea a fost preluata de patricienii Paraiges. Patricienii au transformat orasul intr-un important centru bancar, porecla sa medievala fiind “Metz la Riche”.
Un asediu condus de Henri al II-lea, in sec. al XVI-lea, a adus Metz sub control francez, sub care a ramas pana la Razboiul Franco-Prusac, din 1870, cand germanii au preluat orasul, impreuna cu restul Lorenei si Alsaciei. In aceasta perioada orasul a fost reproiectat si fortificat, cu un inel de forturi extrem de robust. Lorena si Alsacia au revenit sub conducere franceza dupa Primul Razboi Mondial insa, Metz a fost din nou ocupat de germani din 1940 pana in noiembrie 1944, cand dupa o lupta lunga a fost inapoiat francezilor.
In scurt timp, Metz a devenit capitala regiunii Lorraine si a departamentului Moselle, transformandu-se intr-un oras plin de viata, animat de o populatie tanara, datorita Universitatii de Lorraine.
Partea veche a orasului este o zona compacta, in mare parte pietonala, dominata de Catedrala Saint Etienne, a 3-a cea mai inalta catedrala din Franta. Aceasta a fost construita intre sec. XIII si XVI din piatra de gresie de culoare ocru, de la Jaumet, de catre arhitectul Pierre Perrat. Legendele zonei spun ca Perrat a intampinat dificultati mari in timpul constructiei catedralei, nereusind sa atinga inaltimea dorita si sa termine constructia. Pentru a reusi sa isi duca planul la bun sfarsit, acesta a facut un targ cu diavolul, asigurandu-l pe cel din urma ca ii va da sufletul dupa ce va muri, daca il ajuta sa finalizeze catedrala. Constructia a fost terminata iar dupa moarte, corpul lui Perrat a fost inmormantat in temelia de piatra a catedralei. Necuratul a venit dupa suflet dar arhanghelul Mihail i s-a opus iar diavolul nu a reusit in nici un fel sa atinga sufletul, ingropat impreuna cu corpul in piatra.
Interiorul catedralei este luminat prin vitralii imense, pictate pe sticla medievala originala, de catre maestrul Marc Chagall. Cea mai renumita rozasa este cea vestica, opera artistului Hermann din Munster. Clopotnita masoara 90 de metri si adaposteste un clopot urias, de 11 tone, vocea orasului din perioada medievala, care anunta evenimentele importante. Poarta Catedralei a fost construita de germani, in 1903, in stil neo-gotic, infatisand scene din Judecata de Apoi.
Catedrala este situata in Place des Armes, o piata inconjurata de patru cladiri importante, special construite pentru a evidentia echilibrul dintre puteri: religia (catedrala), armata (garnizoana transformata in oficiu turistic), guvernul (primaria) si justitia (cladirea curtii).
In spatele catedralei se afla Musées de la Cour d’Or, un grup de muzee gazduit intr-un complex de cladiri, respectiv un hambar din sec. al XV-lea, vestigii ale bailor romane si Manastira Petits-Carmes, devenita muzeu in anul 1839. Manastirea a fost construita pe ruinele unor bai romane, in timpul extinderilor din anii ’30 gasindu-se dedesubtul acesteia mai multe obiecte care dovedesc acest lucru. Toate aceste dovezi sunt expuse azi in sectiunea de arheologie a Musee d’Art et d’Histoire. In cadrul Musées de la Cour d’Or pot fi admirate comori galo-romane, descoperite in regiune, picturi si sculpturi din perioada medievala si renascentista precum si picturi de Corot, Delacroix, Moreau, Dufy, Rembrandt, Diirer, Van Dyke si Titian.
Vis-a-vis de catedrala se poate observa o cladire in forma de U, a carei constructie a inceput in anul 1785, pentru a servi drept palat episcopal. Nu a fost insa niciodata finalizata iar in sec. al XIX-lea a fost convertita in piata acoperita. De aici majoritatea localnicilor isi fac cumparaturile, fiind foarte populara atat printre localnici cat si printre turisti.
Saint-Pierre-aux-Nonnains, considerata cea mai mare biserica crestina din Franta, a fost construita in anul 380 d.Hr. si in ea a functionat un complex spa roman. In sec. al VII-lea, structura a fost modificata si constructia a fost transformata intr-o manastire pentru calugaritele benedicte. Incepand cu secolul al XVI-lea cladirea a devenit depozit, pana in anul 1970, cand a fost restaurata si deschisa pentru a gazdui expozitii si concerte.
Foarte aproape de Saint-Pierre-aux-Nonnains se afla Esplanade de Metz, o gradina superba cu o suprafata de 9200 m², plina cu tei si castani care marginesc partea centrala, frumos ornata cu flori si o impresionanta fantana arteziana. In peisajul idilic al gradinii sunt integrate mai multe statui, realizate de artisti ai Scolii de Arte din Metz. Gradina gazduieste mai multe evenimente, printre care: La Foire de Carnaval (februarie-martie), carnavalul de Mirabelle (la sfarsitull lunii august) si piata de Craciun, cand in gradina este instalat un patinoar si o multime de cabane. Traversand gradina se poate ajunge la raul Moselle, gazda a numeroase lebede ce pot fi admirate de pe numeroasele poduri ce traverseaza raul.
Pe insula Petit-Saulcy poate fi vizitata Opera-Theatre de Metz, cea mai veche din Franta si una dintre cele mai vechi din Europa. A fost construita intre 1732 – 1752 de catre arhitectul messin Jacques Oger, la comanda Ducelui de Belle-Isle, fiind totodata una dintre putinele opere din Franta care se bucura de propriul atelier de costume.
In apropierea operei se inalta Temple Neuf, un lacas de cult construit in vremea in care Metz apartinea Germaniei. Constructia templului a fost una dintre masurile de transformare a orasului intr-o imagine a Imperiului Wilhelmin. Regele Wilhelm al II-lea al Germaniei dorea sa isi consolideze controlul asupra zonei prin aplicarea unei politici de germanizare inclusiv a arhitecturii.
Alte doua importante cladiri care ilustreaza dorinta de germanizare a orasului sunt Biroul Postal Central si Gara din Metz, situate fata in fata.
Ca si zone de relaxare recomand zona centrala, unde un ansamblu de stradute pietonale ofera cafenele, restaurante si magazine de tot felul.
Datorita numarului mare de studenti din oras si viata de noapte este destul de animata, majoritatea localurilor deschise pana tarziu fiind situate tot in zona centrala – Metz Centre Ancienne Ville.
Pentru a vizita orasul recomand perioada verii sau cea a iernii, cand spiritul sarbatorilor transforma Metz in poveste. In restul anului riscati sa aveti parte de zile ploioase, mohorate. Limba oficiala este bineinteles franceza insa si vorbitorii de germana se vor simti ca acasa.
Moneda oficiala este Euro iar diferenta de fus orar este de +1 GMT.
Aeroportul cel mai apropiat de Metz este cel din Goin, situat la 16.5 km sud-est de Metz, insa o alta legatura poate fi aeroportul din Luxembourg si apoi trenul regional din gara Luxembourg pana in Metz, durata calatoriei fiind de aproximativ 1 ora. Informatii despre aeroportul din Luxembourg gasiti aici.
Pentru acces rapid si mai putin costisitor la majoritatea obiectivelor turistice puteti achizitiona Metz City Pass, informatii detaliate aveti aici.