Cele mai frumoase 5 statiuni din Turcia

1. Marmaris

Marmaris

Orasul-port Marmaris este situat intr-un golf superb, inconjurat de o padure de pini, in locul de intalnire al Marii Egee cu Marea Mediterana din sud-estul Turciei. Este una dintre cele mai cosmopolite statiuni turcesti, combinand perfect frumusetile naturale cu modernismul, viata de noapte intensa si posibilitatile nenumarate de distractie.

Physkos, asa cum orasul a fost numit in antichitate, este locul ideal pentru scufundari la mica adancime, windsurfing sau yachting, in luna noiembrie organizandu-se aici “Cupa internationala de iahting”.

Legendele spun ca numele i-a fost dat de catre Suliman Magnificul, care atunci cand a vazut fortareata orasului a exclamat: “Mimari as” (spanzurati arhitectul). In opinia altora, numele provine de la cuvantul turc “Mermer“, cu referire la depozitele bogate de marmura din regiune, precum si datorita rolului proeminent al portului orasului in comertul cu marmura.

Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Dalaman, situat la aproximativ 100 km distanta.

2. Bodrum

Bodrum

Halicarnas (Halikarnassos), numele sub care era Bodrum era cunoscut in antichitate, este situat pe o insula, pe o coasta a Marii Egee, foarte aproape de insula greceasca Kos.

Este orasul in care s-a nascut istoricul grec Herodot si locul care gazduieste una dintre cele 7 minuni ale lumii antice – Mausoleul din Halicarnas. Tot aici poate fi vizitat Castelul Sf. Petru  din sec. al XV-lea, Amfiteatrul Bodrum – o structura antica, terminata in perioada romana si morile de vant – folosite, candva, pentru obtinerea fainii.

Ca si Marmaris, Bodrum este un important centru de yachting, aici construindu-se yachturi elegante cu carcasa din lemn. Datorita acestui sport si datorita plajelor cu nisip fin, golfurilor stancoase si distractiei care dureaza pana in zori, statiunea a devenit foarte cunoscuta in randul turistilor, numarul acestora crescand de la an la an.

Bodrum este deservit de un aeroport situat la 35 km distanta de oras plus aeroporturile Dalaman si Izmir, situate la 3 ore distanta.

3. Antalya

antalya

Renumita statiunea turceasca cu deschidere la Marea Mediterana este cea mai mare statiune maritima la nivel international. Situata in sudul Turciei, la poalele muntilor Taurus, Antalya a luat fiinta in anul 150 i.Hr. cand regele Pergamonului, Attalos al II-lea, a hotarat ca aici sa fie gazduita o puternica flota din Marea Mediterana, numind zona “Attalia”. Mai tarziu, in anul 133 i.Hr., Attalos al III-lea a lasat mostenire orasul Republicii Romane, perioada in care Antalya a cunoscut o dezvoltare fulminanta. Odata cu raspandirea crestinismului, Antalya a devenit un important centru al Bisericii Bizantine, fiind apoi cucerita de otomani.

Statiunea este locul ideal atat pentru distractie cat si pentru relaxare si incursiuni in istorie. Cele mai importante obiective turistice sunt: orasul vechi, Kaleici, Turnul Hidirlik, Poarta lui Hadrian, Kesik Minare (fosta biserica bizantina, acum moschee), Yivli Minare (moschee, simbolul orasului), Parcul Karaalioglu, Muzeul Antalya, precum si alte cateva muzee, pentru pasionatii de arta. Destul de aproape se afla statiunea Side, unul dintre cele mai bine pastrate orase – monument ale Turciei, statiunea Kemer, un loc unde marea si muntele se imbina perfect si statiunea Belek, una dintre cele mai luxoase statiuni maritime ale Turciei.

Antalya este deservit de Aeroportul Antalya, unul dintre cele mai importante aeroporturi care deservesc orasele de pe coasta Mediteranei.

4. Kusadasi

Kusadasi

Kusadasi este una dintre statiunile principale ale Turciei, situata pe coasta de vest, la 90 km sud de Izmir, cu deschidere la Marea Egee.

Numele ii provine din cuvintele “kus” (pasare) si “ada” (insula), datorita faptului ca peninsula are forma unui cap de pasare. In timpul bizantului orasul a fost cunoscut sub numele de Efes Naopolis iar mai tarziu, in timpul dominatiei genoveze, ca Scala Nova. Numele de Kusadasi a fost adoptat la inceputul sec. XX.

In apropiere de Kusadasi se afla oraselul Efes, cu Templul Zeitei Artemis, Didyma cu Templul Didyma inchinat zeului Apollo, Priene, unde se afla Templul Atenei, ridicat la ordinal lui Alexandru cel Mare si Pamukkale, sit natural si istoric neobisnuit, unic in lume, care se remarca printr-o stanca din calcar in care apele termale au format bazine, cascade si terase atat de albe, incat dau senzatia ca sunt din gheata.

Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Izmir.

5. Fethiye

fethye

Fethiye este o statiune superba, cu restaurante pe malul marii si alei pentru promenada pe langa un port activ, unde navele si barcile de pescuit convietuiesc alaturi de yachturi elegante. Orasul este situat pe coasta Marii Mediterane, la 135 km distanta de Marmaris, si a fost fondat cu 3000 de ani in urma, atunci cand licienii au construit Telmessos (situl in jurul caruia s-a ridicat Fethiye). Numele de Fethiye i-a fost atribuit in 1934, in cinstea lui Fethi Bey, un pilot din partea locului, care a murit eroic in timpul Razboiului de Independenta.

Cele mai apropiate aeroporturi sunt Aeroportul Dalaman si Aeroportul Bodrum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s