Taxco de Alarcon

Taxco

Oras emblema al argintariei mexicane, Taxco a devenit in timp si unul dintre cele mai vizitate orase din Mexic datorita peisajului pitoresc in care este asezat. Case traditionale mexicane, stradute abrupte si inguste, pietruite, biserici vechi si piete mici, romantice sunt doar cateva dintre frumusetile oraselului situat in statul Guerrero.

Numele orasului este cel mai probabil derivat din limba nahuatl, “Tlacheco care inseamna “locul jocului cu mingea”. O alta interpretare spune ca numele provine din cuvantul “tatzco” – “unde tatal apei este”, datorita cascadei situata aproape de oras, pe Muntele Atatzin. Sintagma “de Alarcon” i-a fost adaugata numelui initial, in onoarea scriitorului Juan Ruiz de Alarcon, nascut aici.

In perioada pre-hispanica o parte din Taxco, numita azi Taxco el Viejo, a fost cel mai important sat al regiunii, datorita faptului ca aici isi avea domiciliul guvernatorul aztec a 7 districte din imprejurime. Orasul spaniol Taxco a fost fondat mai tarziu, in perioada coloniala timpurie, de catre Hernan Cortes in zona cunoscuta sub numele de Tetelcingo, datorita abundentei minelor de argint. In aceasta perioada Taxco era dependent de capitala Mexico City, urmand ca dupa infiintarea statului Guerrero, in 1850, orasul sa fie ales ca sediu al municipalitatii cu acelasi nume. Datorita dimensiunilor reduse, Taxco a fost usor de cucerit in diferite conflicte precum: Razboiul de Independenta Mexican, cand a fost cucerit de catre Hermenegildo Galeana, Razboaiele Reformei din 1865 cand a fost cucerit de catre Porfirio Diaz, Revolutia Mexicana din 1911 cand a fost cucerit de catre Isus Moran si Margarito Giles si apoi ocupat de Fortele Carranza in 1916. Astazi este din nou centrul administrativ al municipiului cu acelasi nume.

Bogat in arta, istorie si romantism, Taxco trebuie sa fie pe lista orcarui iubitor de calatorii. Centrul orasului a fost excelent pastrat, cu un aer colonial autentic, fiind inclus in patrimoniul national mexican.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dintre numeroasele piete in care se ajunge la capatul fiecarei stradute, Plaza Borda, numita si Zocalo, este cea mai impresionanta. In nordul pietei se afla Casa Borda, cea mai importanta constructie non-religioasa din oras. A fost construita de Jose de la Borda in 1759 pentru a-i servi drept resedinta, iar azi o mare parte a cladirii serveste drept centru cultural unde au loc spectacole de teatru, cursuri de limbi straine, arte plastice sau sporturi si diverse expozitii de arta. In partea din spate a casei, la iesirea in Plazuela de Bernal isi are sediul Muzeul Istoriei din Taxco. Cea care defineste insa Plaza Borda este impunatoarea Catedrala Santa Prisca, construita intre anii 1751-1758 tot de catalanul Jose de la Borda pentru locuitorii orasului si pentru ca fiul sau, preot, sa oficieze aici slujbe. Jose de la Borda a dezvoltat mult mineritul din zona, aducand in Mexic tehnici moderne de prelucrare a argintului. De proiectarea catedralei s-au ocupat arhitectul francez Diego Duran si spaniolul Cayetano Siguenza, constructia ridicata de acestia fiind din anul 1758 pana in 1806 cea mai inalta cladire din Mexic, pana la construirea Catedralei Nuestra Senora del Carmen din Puebla. Foarte aproape de catedrala se afla Muzeul Argintariei Antonio Pineda, cunoscut si sub numele de “Patio de las Artesanias”, care inglobeaza numeroase piese din argint confectionate de artizani locali, formand o colectie reprezentativa a argintariei mexicane. Este deschis de marti pana duminica intre orele 10:00-17:00. In aceeasi zona, poate fi vizitat Muzeul Spratling William care contine 293 de piese arheologice ce au facut parte din colectia personala a bijutierului William Spratling. Tot aici poate fi cunoscuta istoria orasului Taxco prin intermediul unei impresionante expozitii de fotografii. Muzeul este deschis de marti pana sambata intre orele 10:00-17:00 iar duminica intre orele 10:00-15:00. In nord-estul pietei se afla Muzeul de Arta Viceregal, situat in “Humboldt House”, numita astfel pentru ca scriitorul german Alexander von Humboldt a petrecut o noapte aici, in 1803. Muzeul contine arta si artefacte din perioada coloniala, unele dintre acestea apartinandu-i lui Jose de la Borda. Este deschis publicului de marti pana duminica intre orele 10:00-18:00 iar pretul unui bilet de intrare este de $20.

In sudul pietei Borda, pe strada Calle del Arco, se ajunge la Mercado, o piata in aer liber unde se vand bijuterii confectionate de artizani locali, imbracaminte, mancare, toate in spirit mexican. In sudul Mercado, spre strada Miguel Hidalgo, se afla Parcul Vicente Guererro si Capela Santisima Trinidad care dateaza din anul 1713, fiind una dintre cele mai vechi biserici din Taxco.

O alta zona de neratat in Taxco este Plazuela de los Gallos, o piata care pastreaza un aer spaniol, in amintirea celor care au dezvoltat orasul de azi. Este situata la est de Zocalo iar in apropiere se afla Casa Figueroa, o cladire care dateaza de la mijlocul sec. VIII, numita initial “Casa de las Lagrimas” deoarece a fost construita de indieni in conditii de sclavie, dintre care multi au lucrat pana ce au murit pe santier. A fost construita la comanda nobilului Conde de Cadena urmand ca in anul 1943 sa fie achizitionata de artistul Fidel Figueroa care a transformat-o in muzeu, deschis zilnic, cu exceptia zilei de marti, de la 10:00 la 18:00. Inaintand de aici spre vest se ajunge la Biserica Ojeda, asezata pe un deal de unde poate fi admirata o superba panorama asupra orasului. Aici se odihnesc, din anul 1945, resturile preotului martir San Margarito Flores. O alta biserica de unde poate fi vazut orasul de sus este Biserica Virgen de Guadalupe, situata la nord de Ojeda. In estul bisericii Virgen de Guadalupe si la nord de Zocalo se afla Manastirea San Bernardino de Siena, construita in 1592 de calugarul franciscan Francisco de Torantos. In urma unui incendiu mare parte a constructiei a fost distrusa, fiind refacuta in stil neoclasic in anul 1804.

Cristo Monumental

Un alt punct de interes important din Taxco este Cristo Monumental, o statuie cu chipul lui Hristos care sta cu mainile intinse, inalta de aproximativ 3 m, situata pe varful Cerro de Atachi. Statuia a fost construita de Guvernul statului Guerrero impreuna cu Primaria statului Taxco in anul 2002. La statuie se poate ajunge pe jos sau cu taxiul, de aici panorama asupra intregului oras Taxco fiind de neegalat.

O alta varianta de vizualizare a intregului oras este telefericul care porneste din Los Arcos si ajunge pana la muntele Montetaxco. Aici se afla un hotel de 4* unde se poate lua masa si astfel se poate admira orasul de sus.

In jurul orasului se pot vizita: Las Grutas de Cacahuamilpa, pesteri din calcar formate de apa care coboara de pe versanti, situate la aproximativ 30 km nord-este de oras; Cascadele Cacalotenango, situate la aproximativ 13 km distanta; Piscinele naturale din Atzala, taxa de acces aici este de $10-20; Zona arheologica Ixcateopan de Cuauhtemoc, situata la 38 km de Taxco unde se afla resturile ultimului imparat aztec, Cuauhtemoc si Muzeul Indigen. Aceasta zona este foarte bogata in marmura, din acest motiv strazile de aici sunt pavate cu acest material; sau Zoofari, gradina zoologica care numara sute de specii de animale, situata la aproximativ 50 km de Taxco, in directia Cuernavaca. Zoofari este deschisa zilnic, intre orele 09:00-17:00 iar pretul unui bilet de intrare este de $159 pentru adulti si $140 pentru copii.

comida taxena

In afara de biserici, muzee si argintarie, Taxco le ofera oaspetilor sai si experiente culinare de neuitat! Gastronomia prehispanica impreuna cu influentele spaniole au avut ca rezultat preparate unice, delicioase care pot fi servite la numeroasele restaurante din Taxco. Pe langa tamales sau pozole, incercati si preparatele specifice orasului precum “jumiles”, o insecta bogata in proteine, preparata in mai multe feluri, inclusiv ca ingredient al sosului “mole” sau carne de iguana, inclusa in mai multe preparate exotice. Bautura specifica este Berta, un amestec de tequila, miere, lamaie si apa minerala, servit intr-un pahar inalt cu gheata.

In ceea ce priveste viata de noapte, aceasta variaza de la barurile boeme, cu balcoane cu vedere la piata principala, la cele mai moderne cluburi de noapte precum Amnesia, unul dintre cele mai elegante localuri, situat in Plazuela de San Juan, Ibiza Night Club sau Windows Heaven, situat pe un deal, cunoscut pentru serile de merengue.

Taxco street

Orasul este si gazda a numeroase petreceri traditionale care se desfasoara pe parcursul anului. In perioada 18-20 ianuarie se celebreaza Festivalul Santa Prisca; in preajma sarbatorilor pascale sunt organizate diverse procesiuni religioase specifice locului; “Jornadas Alarconianas” este festivalul verii, organizat in onoarea lui Juan de Alarcon; sau Feria de Plata, un festival organizat in cinstea argintului, in ultima saptamana din noiembrie sau prima din decembrie.

Taxco poate fi vizitat pe tot parcursul anului, clima sa fiind destul de prietenoasa, mereu primavaratica datorita altitudinii. In prioada aprilie-noiembrie dupa-amiezele pot fi ploioase insa fara a raci foarte mult temperatura. Lunile de iarna sunt ceva mai racoroase, cu temperaturi cuprinse intre 15-25ºC.

Cele mai apropiate aeroporturi sunt: Aeroportul international din Cuernavaca si Aeroportul International Benito Juarez din Ciudad de Mexico. Din cele doua orase pana in Taxco se poate ajunge cu autobuzul sau cu taxiul. Cu autobuzul calatoria dureaza aproximativ 3 ore din Ciudad de Mexico si mai putin de 2 ore din Cuernavaca iar cu taxiul, pe autostrada 95D, aproximativ 2-3 ore din Ciudad de Mexico si 1 ora din Cuernavaca.

In Taxco limba vorbita este spaniola, putini sunt cei care inteleg engleza, moneda este peso-ul mexican (1$ =13 Mxn) iar diferenta de fus orar este de GMT -6.

Mexic este o tara destul de periculoasa, rata criminalitatii fiind din pacate crescuta astfel ca, evitati locurile pustii iar in cele aglomerate protejati-va bunurile!

One Comment Add yours

  1. Marcelino says:

    Hi there, just became awaгe of yoour blog through Ԍoogle,
    and fouոd that it is truly informative. I’m goіng to
    watch out for brussels. I’ll aρpreciate if you can put some info about it.
    Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s