Republica Maldive este o tara insulara, formata din 26 de atoli, situata in Marea Laccadivelor din Oceanul Indian, la sud-vest de India. Din cele 1192 de mici insule care formeaza tara, situate pe un teritoriu de circa 90.000 km², doar in jur de 200 sunt locuite, transformand Republica Maldive intr-una dintre tarile cu cea mai dispersata populatie. Dar tocmai pentru ca naturalul nu este atins masiv de civilizatie, insulele Maldive sunt una dintre cele mai cautate destinatii. Vegetatia tropicala, apele extrem de curate, fauna si flora marina reprezinta patrimoniul cel mai de pret al tarii.
Din studiile efectuate pana in prezent, se pare ca primii locuitori ai insulelor au fost cei care traiau in sudul Indiei de azi. Probabil din acest motiv inainte ca budismul sa fie adoptat ca religie oficiala a insulelor, in timpul Imparatului Ashoka, locuitorii de aici practicau hinduismul. Budismul a fost religia oficiala a insulelor Maldive pana in secolul 12 d.Hr., atunci cand a fost inlocuit cu islamul. Guvernate de un singur imparat, si prin urmare avand o structura independenta, insulele Maldive au fost cucerite pentru intaia oara in secoul 16 de catre Imperiul Portughez, mai tarziu de cel Olandez iar la finalul secolului 19 a intrat sub protectorat britanic, pastrand o auto-guvernare interna si lasand elementele de politica externa si protectia militara in mainile britanicilor, in schimbul unui tribut anual. Protectoratul britanic s-a incheiat in anul 1965 iar in anul 1968 Maldive a devenit republica, condusa de un presedinte si de un guvern autoritar.
Turismul in zona a cunoscut dezvoltare abia incepand cu anul 1970, astazi reprezentand 28% din PIB, in timp ce peste 90% din veniturile fiscale provin din taxele vamale si cele legate de turism. Primele statiuni turistice, Bandos Island Resort si Kurumba Village au fost deschise in 1972, aducand modificari substantiale in economia tarii.
Cele mai cunoscute orase-insule sunt: Male, capitala tarii si cel mai mare oras; Gan, cea mai lunga insula, conectata in sud cu Maandhoo, o insula nelocuita; Thinadhoo, insula cu un dialect propriu, foarte diferit fata de cele vorbite in restul tarii, este situata in apropierea insulei mici Kaadedhdhoo care adaposteste aeroportul intern cu acelasi nume; Fuvahmulah si Addu City, cele mai sudice orase-insule; Dhidhdhoo; Kulhudhuffushi, una dintre cele mai mari si populate insule din nordul arhipelagului; Dhuvaafaru; precum si Hinnavaru si Naifaru, ambele situate la nord de capitala Male.
De pe insula care gazduieste Aeroportul International Ibrahim Nasir, cel mai mare din Maldive, se poate ajunge usor, cu hidroavionul sau barca, pe Insula Kanuhura, situata in Atolul Laviyani, la 150 km nord-est de aeroport. Kanuhura este de o frumusete naturala aparte, intesata cu vile pe apa dar si cu hoteluri construite imbinand pe cat posibil naturalul cu modernul. Insula artificiala Hulhulemale este o alta minune, situata la cateva minute distanta, pe uscat, de capitala Male si la 1 km de aeroport. La aproximativ 30 km sud de aeroport se afla Insula Biyadhoo, elementul principal al acesteia fiind Biyadhoo Island Maldives Resort, unul dintre cele mai cunoscute din tara. La nord-vest de Male se afla o alta locatie de vis, Insula Vabbinfaru, destul de izolata de arhipelag, cu aproximativ 50 de vile si gradini interminabile de cocotieri. Cea mai vizitata insula, situata la doar 30 de minute de mers cu barca de capitala, este cu siguranta Nalaguraidhoo, foarte aglomerata si intesata cu hoteluri. Pentru mai multe informatii legate de resorturi si distante puteti accesa pagina oficiala dedicata turismului din Maldive aici.
Pe aproape toate insulele pot fi practicate numeroase sporturi acvatice, scufundari, recifele de corali de aici fiind minunate, sau pot fi incercate numeroasele SPA-uri din resorturi.
In Male pot fi vizitate si cateva obiective istorice precum:
Moschea “Masjid-al-Sultan Muhammad Thakurufaanu Al Auzam”, cea mai mare din Maldive si totodata una dintre cele mai mare din Asia de Sud, cu o capacitate de 5.000 de oameni. Moscheea, inaugurata in anul 1984, a fost construita cu ajutor financiar din partea tarilor din Golful Persic, Pakistan, Malaezia si Brunei, fiind elementul central din cadrul Centrului Islamic care adaposteste si Ministerul Afacerilor Islamice, o sala de conferinte, unde intalnirile si ceremoniile oficiale au loc, precum si o biblioteca islamica. Este deschisa zilnic, intre orele 09:00-17:00 si in afara orelor de rugaciune, cand nemusulmanilor nu le este permisa intrarea 15 minute inainte si o ora dupa rugaciune.
Moscheea “Male Hukuru Miskiy”, construita din piatra de coral in anul 1658, in timpul domniei sultanului Ibrahim Iskandar, este folosita si astazi pentru rugaciuni. Moscheea este inconjurata de un cimitir care dateaza din secolul 17, cu pietre funerare din piatra de coral sculptata minutios.
Palatul Mulee Aage este situat in fata moscheei vechi si gazduieste biroul presedintelui. A fost construit in anul 1906 de catre Sultan Mohamed Shamsuddeen III pentru fiul sau, urmand ca in anul 1936, dupa detronarea lui Mohamed, palatul sa intre in proprietatea guvernului. In anul 1935, cand Maldive a fost proclamata republica pentru prima data, palatul a devenit resedinta oficiala a Presedintelui Republicii Maldive si a ramas cu acest statut pana in zilele noastre, chiar daca intre 1994-2009 resedinta oficiala a fost mutata in mai luxosul Palat Theemuge. In curtea palatului se afla mormantul lui Abul Barakat Yoosuf Al Barbary, cel care ar fi adus islamul in insule in anul 1153.
Muzeul National, inaugurat in noiembrie 1952, este situat in Parcul Sultan si adaposteste o colectie semnificativa de artefacte din perioada pre-budista, budista si islamica, tronuri si mobilier regal, monezi, arme si armuri, bijuterii, costume pentru ceremonii, rochii, pantofi ai alte accesori folosite de conducatorii insulelor. Initial muzeul a fost gazduit de o cladire care data din secolul 17, parte a Palatului Regal din Parcul Sultan. In anul 1968 insa, parte din cladire a fost distrusa de un incendiu iar noua cladire a muzeului, construita de guvernul chinez, a fost inaugurata in iulie 2010. Muzeul este inchis in zilele de vineri si sambata iar in restul zilelor este deschis in intervalul orar 09:00-17:00, costul unui bilet de intrare fiind de aproximativ $3,5.
Monumentul Tsunami a fost ridicat in amintirea celor care au pierit in 2004, atunci cand insulele Maldive au fost lovite de un puternic tsunami. Monumentul este situat pe plaja din sud-estul capitalei.
Mali este si casa catorva piete cu produse traditionale, fructe proaspete si peste, pescuitul reprezentand 15% din PIB. Deasemenea, o paleta larga de restaurante cu specific local sau international stau la dispozitia celor interesati. Dintre acestea recomand: Aïoli, cu specific international, situat relativ aproape de Palatul Mulee Aage; Royal Garden Café, cu un meniu ce combina felurile italiene cu cele indiene si indoneziene, situat in apropierea Muzeului National; Sea House si Shell Beans, ambele situate pe malul marii, in apropierea portului.
Bucataria specifica insulelor este formata din peste, fructe de mare si orez, de cele mai multe ori preparate cu condimente indiene. Foarte popular este laptele de cocos, ananasul si mango-ul. Bautura traditionala, Raa, este preparata din extras din crengi de palmier, cele mai bune fiind crengile din varf. Tot din frunze de palmier, de data aceasta lasate sa fermenteze, este preparata si bautura Sai.
Temperaturile din Maldive sunt caracteristice climatului tropical, cu doua anotimpuri – unul uscat (decembrie-aprilie) si unul ploios (mai-noiembrie). Valorile sunt relativ constante pe toata perioada anului, in jur de 30º, insa in perioada ploioasa umiditatea este crescuta si furtunile pot da batai de cap. Sezonul propice este decembrie-aprile, mai ales in partea estica a insulei cand vizibilitatea apei este crescuta, iar perioada mai-noiembrie este ideala pentru partea vestica a insulei.
Republica Maldive are in total 9 aeroporturi, dintre care 3 sunt internationale. Asa cum am precizat mai sus insa, cel mai important este Aeroportul International Ibrahim Nasir, situat pe propia sa insula, la 10 minute distanta de capitala Male. Transportul de la aeroport in capitala se face cu feribotul, care circula din 10 in 10 minute, iar costul unei curse este de $1. Transportul de la aeroport spre alte insule se poate face fie tot pe calea aerului, cu ajutorul curselor interne, fie cu hidroavionul sau cu feribotul. Pentru mai multe informatii legate de transport apasati aici si aici.
Ideal ar fi sa nu aventurati in calatorii in larg neorganizate, intrucat pirateria inca exista in aceasta zona. Majoritatea hotelurilor organizeaza tururi catre alte insule, astfel incat va fi destul de usor sa vedeti mai mult decat insula pe care sunteti cazati.
Moneda locala este Rufiya, divizata in 100 de Larees, iar moneda de referinta este Dolarul American, cursul de schimb dintre cele doua fiind constant (1USD = 12,8 MVR). Dealtfel platile in USD sunt acceptate in majoritatea localurilor.
Limba oficiala a tarii este Dhivehi (maldiviana), o limba indo-ariana, foarte asemanatoare cu limba singaleza vorbita in Sri Lanka. Engleza este vorbita insa la scara larga.
Privitor la vize, Maldive ofera vize de 30 de zile tuturor vizitatorilor, inclusiv israelienilor, in regim Visa on Arrival (VOA). Religia oficiala este cea islamica (sunita) iar diferenta de fus orar este GMT+5.
Siguranta pe insule este crescuta, nu acelasi lucru intamplandu-se insa in capitala, unde pot avea loc manifestatii politice sau chiar furturi din buzunare. Evitati asadar zonele aglomerate si cele in care au loc mitinguri.
Pentru informatii mai detaliate despre “Colierul Oceanului Indian”, tara cu cea mai joasa altitudine de pe glob (1,5 metri), puteti vizita site-ul oficial al tarii aici.