Top 5 plante aromatice

1. Menta

Schweizer Minze / Mentha piperita

Menta este o planta din familia Lamiaceae care numara peste 25 de specii si care a inceput sa fie cultivata inca din Antichitate. O legenda a Greciei Antice spune ca de fapt Menta era o nimfa de care Pluton s-ar fi indragostit iar sotia sa, zeita Persephona, ar fi aflat acest lucru si orbita de gelozie ar fi ingropat-o de vie pe nimfa. Pentru a-i mentine pe vesnicie prezenta, Pluton a transformat-o intr-o planta cu miros placut si proprietati miraculoase.

Menta a fost folosita inca din antichitate, atat in alimentatie cat si pentru tratarea unor afectiuni sau pentru improspatarea spatiilor, datorita mirosului inconfundabil. Aceasta contine uleiuri volatile, tannin, flavonozide, polifenoli, zinc, potasiu, magneziu, calciu, precum si vitaminele C si D. Dintre numeroasele afectiuni pe care le poate trata se numara: acneea, tenul iritat, mancarimile, arsurile solare, albirea dintilor, halena, durerile de cap, oboseala cronica, ulcerul gastric, infectiile tractului digestiv si urinar, gripa, sinuzita, astmul, sindromul colonului iritabil, cancerul de colon, pancreas, hepatic, mamar sau pulmonar.

2. Rozmarinul

rozmarin

Rozmarinul face parte din familia Lamiaceae si este o planta originara din zona Mediteranei, insusi denumirea acesteia insemnand “roua marii”. A inceput sa fie cultivatata in scopuri terapeutice inca din anul 100 I.Hr., cand era folosita si pentru purificarea aerului din diverse incaperi, tocmai datorita acestor proprietati fiind folosita mai tarziu in industria parfumeriei. Contine etinol, acid ascorbic, niacina, piridoxina, fier, magneziu, mangan, potasiu, fosfor, calciu, fiind un ingredient nelipsit din mancarurile italiene, spaniole sau frantuzesti.

Pe langa gustul placut, rozmarinul trateaza o mulime de afectiuni printre care: pierderile de memorie, migrenele, depresia, anxietatea, problemele gastro-intestinale, afectiunile cardiovasculare, trateaza hipotensiunea arteriala, durerile musculare si articulare, are rol diuretic ajutand astfel in curele de detoxifiere si este totodata un antiseptic si cicatrizant excelent.

3. Lavanda

lavanda

Lavanda este o planta extrem de parfumata care face parte din familia Lamiaceae si care a fost cultivata initial in zona Alpilor. Genul cuprinde aproximativ 30 de specii, foarte multe dintre acestea crescand in salbaticie. Denumirea de lavanda provinde din latinescul “lavare”, pentru ca romanii o foloseau pentru a parfuma apa in care faceau baie si pentru a-si parfuma imbracamintea. Contine ulei volatil a carei compozitie chimica este formata din: acetat de linalol, geraniol, linolol in stare libera, valerianat de linalol, boreol, cumarina, hernianrina, cineol, nerol, furfurol, alfa pimen, criofilen, tanin, toate acestea ajutand la inducerea unei stari de relaxare profunda, mirosul reducand stresul psihic si diversele tensiuni. Totodata, lavanda amelioreaza digestia, astmul, problemele circulatorii, durerile reumatice, precum si infectiile minore ale pielii, arsurile solare, problemele scalpului si ale tenului matur.

4. Sofranul

sofran

Sofranul este considerat a fi cel mai scump condiment din lume, tocmai din acest motiv fiind numit si “aurul rosu”. Acesta provine din planta cu acelasi nume, originara din Orientul Mijlociu. Planta Sofran face parte din familia Iridaceae, atinge o inaltime de 30-40 cm, iar la maturitate produce o floare de culoare violet, cu linii purpurii, ale carei stigmate (condimentul) contin uleiuri esentiale, colorant galben si o multime de substante benefice precum: fier, mangan, potasiu, zinc, retinol, acid ascorbic, niacina si piridoxina.

Inca din timpuri stravechi sofranul era folosit in bucatarie dar si pentru tratarea diverselor afectiuni precum: holera, problemele de memorie, cele oculare, circulatorii, respiratorii, digestive, ale sistemului imunitar, precum si inflamatiile. Este un excelent antioxidant natural, previne formarea tumorilor, a depozitelor de grasimi si stimuleaza dorinta sexuala, fiind folosit cu succes in tratarea sterilitatii si impotentei.

5. Cimbrul

cimbru

Cimbrul este o planta din familia Lamiaceae, originara din zona Mediteranei. Este folosit cu succes in bucatarie inca din Antichitate, pe parcurs facandu-si cunoscute si proprietatile terapeutice uimitoare. Pe langa faptul ca este un puternic energizant, cimbrul ajuta si in tratarea afectiunilor gastro-intestinale, respiratorii si circulatorii. Este folosit cu succes pentru eliminarea starilor depresive, a stresului, a durerilor musculare sau articulare. Contine: vitamina A si K, tocoferol, niacina, thymol, carvacrol, cymolzinc, calciu, potasiu, mangan si fibre. Datorita mirosului caracteristic, de o intensitate crescuta, cimbrul este un ingredient de neinlocuit in industria parfumeriei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s