Muscat

Photo: ©http://www.tourist-destinations.com

Orasul Muscat este capitala Omanului si cel mai mare oras al Guvernoratului Muscat, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 1500 km² si include 6 wilayats (provincii)-Al Amarat, Bawshar, Muscat, Muttrah, Qurayyat si As Seeb. Datorita asezarii, Muscat s-a facut cunoscut inca din sec. I d.Hr. cand pe teritoriul acestuia poposeau numerosi negustori straini care se foloseau de portul din aceasta zona pentru a face comert. In acest mod, tinuturile ocupate initial doar de corturile beduinilor incep sa prinda conturul unor orase care deveneau interesante pentru persi, Imperiul Portughez si cel Otoman, care au cucerit, pe rand, teritoriile din Golful Oman. In anul 1624 Nasir bin Murshid al-Yaribi a fost numit imam al regiunii, moment in care puterea a revenit in mainile omanezilor iar Sultanatul Muscat nou format a inceput sa se extinda pana aproape in Africa de Sud. In timp insa, datorita incapacitatii de a concura cu navele Europene, mult mai moderne, Sultanatul Muscat si teritoriile omaneze incep sa piarda putere, ajungand astfel sub protectorat britanic. Descoperirea petrolului in regiune a accentuat o disputa existenta dar tinuta sub control, dintre Sultanatul Muscat si imamii din regiunea omaneza, urmand ca abia in anul 1970 sa fie infiintat statul Sultanatul Oman, cu capitala in Muscat.

Orasul Muscat este format din 3 orase mai mici, azi regiuni: Muscat, cu numeroase palate si cladiri rezidentiale de lux, Muttrah, situata in zona portului, cel mai reprezentativ de aici fiind Souq-ul Muttrah si Ruwi, zona comerciala care cuprinde numeroase banci, magazine si institutii. Majoritatea turistilor prefera insa districtele noi Qurum, Madinat Al Sultan Qaboos, Al Khuwair, Bausher, Al-Hail si Seeb, situate de-a lungul autostrazii Sultan Qaboos, datorita accesului facil catre mare si a numeroaselor resorturi situate aici.

IMG_1834In regiunea Muscat se afla Palatul Qasr Al Alam, resedinta oficiala a Sultanului Qaboos bin Said Al Said, conducatorul Omanului. Palatul a fost construit in urma cu aproximativ 200 de ani de catre Imamul Sultan bin Ahmed, bunic indepartat al actualului sultan, iar in anul 1971 a fost reconditionat si a inceput a fi folosit ca resedinta oficiala a sultanului. Palatul este inconjurat de Forturile Mirani si Jalali, construite in timpul dominatiei portugheze, in sec. al XVI-lea.

In apropierea fortului Mirani se afla Moscheea Al Khor, una dintre cele mai vechi si frumoase moschei din Oman. Data exacta a constructiei nu este cunoscuta,  se stie doar ca in trecut a purtat denumirea de “Masjid Al Shuhadaa”, moschea martirilor, datorita zecilor de rugaciuni care s-au facut aici pentru omanezii care au pierit in timpul invaziei portugheze din secolele XVII-XVIII.

omanfrenchIn aceeasi zona poate fi vizitat Muzeul Omanez-Francez, gazduit de fosta resedinta a consulului francez Bait Faransa, un palat construit in stil arabesc, oferit drept cadou consulului de catre sultanul Faisal bin Turki. In ianuarie 1992 sultanul Qaboos bin Said si presedintele francez François Mitterrand hotarasc sa transforme cladirea intr-un muzeu care sa evidentieze bunele relatii dintre cele doua tari. Asadar, muzeul detine o colectie de documente istorile semnate de cele doua tari, fotografii ale diplomatilor francezi, costume, bijuterii, mobilier si alte piese de arta apartinand celor doua popoare.

La cateva strazi distanta de Muzeul Omanez-Francez este situat Muzeul Bait Al Zubair, fosta resedinta a familiei Al Zubair, deschis publicului in anul 1998 pentru a prezenta o impresionanta colectie privata de artefacte. In prezent muzeul este compus din trei cladiri separate, o cladire in curs de finalizare si o gradina. Cladirea principala, Bait Al Bagh, a fost resedinta Sheikh-ului Al Zubair bin Ali, fost ministru si consilier a trei sultani omanezi. Bait Dalaleel, a doua cladire, evidentiaza in detaliu arhitectura si stilul de viata omanez. Cea de-a treia cladire este numita Bait Al Oud si a fost deschisa publicului in anul 2008, o data cu aniversarea de 10 ani a muzeului. Aceasta gazduieste expozitii de carte, fotografii, harti si mobilier. Program: de sambata pana joi intre orele 09:30-18:30.

MuscatRoadGateLa nord de Muzeul Bait Al Zubair si la granita dintre regiunea Muscat si Corniche, respectiv Muttrah, pe strada Al Saidiya se afla Muzeul Muscat Gate, un spatiu in care poate fi aprofundata istoria omaneza de la neolitic si pana in prezent. Muzeul prezinta exponate despre izvoarele si muntii zonei, canalele subterane, traditionalele souq-uri, porturi, forturi, moschei si case. A fost deschis publicului in ianuarie 2001 in una dintre cele trei porti care marcau intrarea in Muscat.

In zona Muttrah cel mai cunoscut obiectiv turistic este cu siguranta Souq Muttrah, o piata traditionala considerata ca fiind una dintre cele mai vechi din lumea araba. In souq sunt comercializate produse de toate felurile, de la obiecte vestimentare, parfumuri, bijuterii, arta, condimente si alte produse alimentare pana la obiecte de uz tehnic. Piata este deschisa de sambata pana joi de la 09:00 la 09:00 iar vinerea de la 09:00 la 01:00.

Regiunea Muttrah a fost pazita in trecut din Fortul Muttrah, situat pe un deal la poalele caruia se intinde regiunea. Fortul a fost construit de portughezi in secolul al XVI-lea si servea inclusiv ca temnita pentru detinutii acestora. Astazi aici functioneaza un restaurant iar privelistea asupra micii regiuni si portului cu a sa corniche este impresionanta.

La sud-vest de Muttrah se afla Ruwi, regiune care gazduieste, printre altele, Muzeul National si Moscheea Sultan Qaboos. Muzeul National a fost fondat in anul 1978 si detine o impresionanta colectie de artefacte precum si o scrisoare care dateaza din secolul al VIII-lea, trimisa de catre Profetul Mohammed conducatorilor omanezi prin care le cere sa raspandeasca islamul in zona. Program: de sambata pana joi intre orele 09:30-13:30 si 17:00-19:00.

sultan-qaboos-grand-mosque-in-muscat-oman-archMoscheea Sultan Qaboos a fost construita din dorinta Sultanului Qaboos care a vrut sa ofere un cadou poporului omanez la aniversarea celor 30 de ani sub guvernarea sa. Constructia moscheii incepe in anul 1995 si este finalizata in 2001. Aceasta se intinde pe o suprafata de 39.840 m² din totalul de 416.000 m² ai complexului. Sala principala de rugaciune masoara 4.000 m² si are o capacitate de aproximativ 6.500 de persoane. Aceasta este luminata de un candelabru care masoara 14 m in inaltime iar pardoseala este acoperita de un covor persan care masoara 70X60 m si 21 de tone, fiind al 2-lea cel mai mare covor persan din lume, tesut de 600 de persoane pe parcursul a 4 ani. Moscheea este a 3-a cea mai mare din lume si este deschisa si non-musulmanilor de sambata pana miercuri intre orele 08:00-11:00. Femeile care vor sa viziteze moschea trebuie sa adopte o tinuta decenta, cu capul, genunchii si umerii acoperiti.

Turnul cu ceas este cel mai vechi monument din zona noua a Muscatului si reprezinta angajamentul sultanatului catre modernizare.

In Ruwi, zona noua a capitalei omaneze se mai poate vizita: Templul Hindus Krishna, Moscheea Imam Bukhari, Muzeul Banilor, Muzeul Fortelor Armate, Muzeul Copiilor sau Gradina Botanica.

Totodata, se pot organiza iesiri in desert sau in munti pentru safari sau se poate iesi in larg pe mare unde se poata practica scubadivingul si pot fi admirate impresionante recife de corali.

Pentru shopping in capitala Omanului se poate alege dintre traditionalele souq-uri sau modernele centre comerciale majoritatea situate in Qurum si Al Khuwair, zone care ofera si o multitudine de restaurante cu diverse meniuri.

In ciuda religiei islamice, in Muscat si viata de noapte este destul de activa, numeroase pub-uri si restaurante oferind un program prelungit si fiind licentiate sa serveasca alcool. Cele mai cunoscute astfel de locatii sunt: Al Ghazal Pub (situat la parterul hotelului InterContinental), Piano Lounge (situat in resortul Shangri-La) sau Copacabana (situat in hotelul Grand Hyatt).

In ceea ce priveste preturile, acestea difera in functie de locatie insa sunt comparabile cu cele din marile capitale. 1 Rial omanez (OMR) = 2.55 Dolari americani (USD).

Ora locala este GMT +4 iar limba oficiala a sultanatului este araba. Pentru informatii privitoare la conditiile de intrare in tara si vize consultati site-ul oficial al institutiiler omaneze abilitate sa elibereze vize aici.

Perioada ideala pentru a vizita Omanul este cea cuprinsa intre lunile Aprilie-Septembrie, atunci cand temperaturile din regiunea desertica scad simtitor de la 40-45°C la 25-30°C. Totodata, a se evita perioada Ramadanului atunci cand majoritatea institutiilor publice sunt inchise sau au un program scurtat iar pe parcursul zilei toate restaurantele sunt inchise.

Aeroportul care deserveste orasul este Aeroportul International Muscat, cel mai mare din Oman, situat la aproximativ 32 km distanta de Muscat. Conexiunea cu orasul este asigurata de autobuze si taxi-uri. Din pacate transportul public nu este un sector foarte dezvoltat in capitala omaneza, motiv pentru care va sfatuiesc sa apelati cu incredere la taxi-uri, tarifele acestora putand fi verificate in aeroport. Muscat este un oras sigur, gradul de infractionalitate fiind unul foarte scazut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s