Thailanda – 7 reguli de eticheta

Monks_in_Wat_Phra_Singh_-_Chiang_Mai
©JJ Harrison

1. Nu aruncati si nu calcati pe bani

Picioarele sunt considerate a fi cea mai putin curata parte a corpului, asadar evitati sa le aratati prea mult. De asemenea, este considerat un gest extrem de nepoliticos a arunca bani sau a calca pe bani, intrucat atat pe bancnote cat si pe monezi este imprimat chipul monarhului in functie.

2. Nu atingeti capul persoanelor

Capul unei persoane este considerat sacru in Thailanda asadar inclusiv o atingere usoare a parului altei persoane ar putea fi considerat ofensiv. In semn de respect, maseuri de regula cer permisiunea clientului inainte de a le masa scalpul.

3. Raspundeti la salutul “wai” mereu

Salutul “wai” implica aplecarea usoara a capului in timp ce mainile sunt tinute in pozitie de rugaciune. Este un salut comun in Thailanda, practicat de localnici si nu numai. Acesta este usor diferit atunci cand salutati un calugar, in semn de respect fiind indicat sa va inclinati de la mijloc in jos si nu doar capul.

4. Respectati calugarii

Multe temple organizeaza sesiuni in care calugarii vorbesc despre budism. Evitati familiaritatea exgerata cu acestia, nu ii intrebati lucruri personale iar daca sunteti femeie nu ii atingeti sub nici o forma, intrucat este total interzis ca ei sa aiba orice fel de contact fizic cu o femeie. Daca trebuie sa ii inmanati un anumit lucru unui calugar, indicat este sa asezati acel obiect pe jos, in fata acestuia, de unde el il poate ridica.

5. Intrati in temple doar cu corpul acoperit

Intodeauna asigurati-va ca aveti umerii si pieptul acoperiti inainte de a intra intr-un templu. In caz contrar, cel mai probabil vi se va refuza accesul.

6. Nu gesticulati excesiv 

A arata cu degetul sau a face cu ochiul sunt considerate gesturi nepoliticoase, in special daca aratati inspre un templu. In cazul in care totusi o faceti, va puteti scuza cu “wai”.

7. Fiti pregatiti sa platiti mai mult decat localnicii

Unele galerii, muzee si temple au preturi de intrare pentru turisti si pentru localnici, cele pentru turisti fiind evident mai mari. Exista totusi posibilitatea ca acestea sa fie reduse daca rezervarea se face in avans, pentru un numar crescut de persoane sau in afara perioadelor de varf. Nu fiti surprinsi insa daca veti fi refuzati atunci cand cereti un discount.

Sursa: msn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s