Zborul cu avionul presupune numeroase actiuni efectuate de persoane instruite sa urmeze in detaliu o sumedenie de reguli, inainte de zbor, in timpul zborului si dupa aterizare. De la controalele de securitate din aeroporturi, alimentarea avionului cu combustibil, alimente si produse necesare in timpul zborului, verificarea de catre echipajul de zbor a functionarii in paramentrii normali ai aeronavei, urmarirea atenta a acesteia de catre agentii din turnul de control si pana la finalizarea procedurilor de aterizare, un zbor respecta numeroase reguli extrem de stricte si gandite in cele mai mici detalii.
Inaintea fiecarui zbor, pilotii impreuna cu restul echipajului de zbor fixeaza, intr-o sedinta, indatoririle pe care fiecare membru al echipajului le va avea pe parcursul zborului, specifica durata zborului, cursul si starea meteo a traseului, cazurile speciale avute la bord si se verifica atat licentele si legitimatiile fiecarui membru cat si cunostintele de securitate si siguranta prin cateva intrebari scurte. Dupa aceasta intalnire, echipajul de zbor se imbarca in aeronava urmand ca aici sa verifice daca aceasta indeplineste conditiile de zbor prin verificarea sistemelor de siguranta, securitate si interceptare, asta dupa ce aeronava este verificata pe exterior, alimentata cu combustibil, produse alimentare si nealimentare si nu in cele din urma incarcata cu bagajele pasagerilor. Imbarcarea pasagerilor se face doar dupa ce toate elementele de siguranta au fost verificate. Dupa imbarcarea pasagerilor usile aeronavei sunt inchise si armate, urmand ca echipajul sa se pregateasca pentru decolare.
Deconectarea telefoanelor mobile in timpul decolarii si aterizarii este importanta deoarece semnalele de inalta frecventa generate de telefoanele mobile pot crea interferente in discutiile radio dintre pilori si turnul de control. Totodata, pozitia verticala a scaunelor si strangerea masutei vor inlesni deplasarea pasagerilor in cazul unei evacuari de urgenta, iar cuplarea centurii de siguranta ii va feri pe acestia de lovituri in cazul unor turbulente sau alte situatii de urgenta.
Atat la decolare cat si la aterizare draperiile for fi trase, astfel incat lumina sa patrunda in cabina, in cadrul zborurilor realizate pe timp de zi, motivul fiind legat tot de siguranta. In situatia unei evacuari de urgenta pasagerii vor fi obisnuiti cu lumina, astfel incat pupila nu va avea nevoie de cateva secunde de adaptare cu mediul exterior, dat fiind faptul ca intensitatea luminii va fi aceeasi si in cabina. Aceeasi procedura este aplicata si zborurilor realizate pe timp de noapte, atunci cand la decolare si aterizare lumina din cabina este diminuata.
Conform statisticilor, cele mai periculoase momente ale unui zbor sunt primele 3 minute de la decolare si cu 8 minute inainte de aterizare.
In cazul unei situatii de urgenta, orice avion va fi evacuat in maximum 90 de secunde iar in cazul unui incendiu la bord, focul trebuie stins in maximum 2 minute, un timp mai indelungat fiind fatal pentru aeronava.
In timp ce pasagerii pot fi evacuati doar pe usile aeronavei, prin intermediul toboganelor, piloti pot sa se salveze si folosing fereastra. In cockpit ferestrele se deschid iar pilotii detin franghii lungi de aproximativ 6 m cu ajutorul carora pot cobori din avion.
In caz de urgenta/depresurizare, mastile de oxigen asigura aport de oxigen doar pentru 15 minute de la coborare. Acest timp este insa unul suficient pentru ca aeronava sa fie coborata la o altitudine mica, unde sa se poata respira normal.
Aerul care se respira in cabina este recirculat permanent si curatat la fiecare 2-3 minute de filtrele puternice aflate in pardoseala aeronavei.
Cele mai sigure locuri din avion sunt cele situate la culoar, pentru ca asigura o deplasare mai rapida catre iesirile de urgenta. Referitor la partea aeronavei care ofera mai multa siguranta, s-a demonstrat ca locurile din spatele acesteia sunt cele mai sigure, dezavantajul fiind faptul ca aici turbulentele sunt mai puternic simtite iar zgomotul produs de motoare se aude mai intens. Locurile situate in partea din fata, unde se gasesc de regula clasele premium si business, sunt cele mai periculoase intrucat de cele mai multe ori o prabusire implica lovirea solului cu partea din fata. Locurile de la mijloc sunt pe locul doi ca si grad de siguranta, asta deoarece in cazul unui impact puternic aeronava se va rupe in zona de mijloc.
Usile avionului nu pot fi deschise in timpul zborului. Cabina este presurizata iar presiunea din interior este mult mai marea decat presiunea aerului din exterior, astfel ca ar fi necesara o forta supraomeneasca pentru a putea deschide usa pe durata zborului.
Avioanele mari detin un loc bine ascuns unde echipajul de zbor se retrage pentru a se odihni. Acesta este situat de regula in partea din fata, deasupra clasei premium. Crew Rest Compartment poate fi accesat doar de echipajul de zbor si gazduieste un culoar care are de-o parte si de alta asezate paturi dotate cu toate elementele de siguranta prezente si in restul aeronavei. Majoritatea companiilor aeriene ii obliga atat pe piloti cat si pe insotitorii de zbor sa poarte pijamalele de echipaj atunci cand intra in compartiment si sa pastreze liniste totala. Pauzele insotitorilor de zbor sunt organizate de catre seful de cabina iar pilotii isi pot organiza pauzele astfel incat in cockpit sa ramana constant doi membrii. In momentul decolarii si aterizarii intreg echipajul de zbor trebuie sa fie treaz si pe pozitiile de lucru. Iesirea de urgenta din Crew Rest Compartment se face prin unul dintre compartimentele de bagaje, acel compartiment nefiind deschis pentru bagaje niciodata.
Mancarea din avion are alt gust, majoritatea o numesc fada, tocmai din acest motiv este din start mai puternic condimentata. Motivul ar fi faptul ca datorita presiunii aerului o parte din papilele gustative amortesc si totodata zgomotul de fundal distrage senzorii gustativi din creier.
Pilotii si copilotii mananca feluri diferite de mancare, asta pentru a evita o dubla imbolnavire cauzata de o toxiinfectie alimentara sau otravire. De regula pilotul primeste meniul de la First Class iar copilotul pe cel de la Business Class.
Alcoolul consumat in timpul zborului are un efect mai mare asupra organismului uman, asta datorita calitatii aerului din cabina. Chiar daca nivelul de alcool din sange este identic cu cel generat de consumul aceleiasi cantitati de alcool la sol, nivelul scazut de oxigen din tesuturi genereaza senzatii diferite.