San Diego, California

on

IMG_6562San Diego este unul din orasele reprezentative ale Californiei, conform multora locul unde aceasta regiune s-a nascut. Este al doilea oras ca marime al Californiei, dupa Los Angeles, si al optulea din Statele Unite ale Americii.

Istoria orasului San Diego incepe a fi scrisa odata cu vizitele europenilor, dealtfel primele vizite ale acestora pe coasta de vest a americii incep cu aceasta zona, in acele vremuri locuita de bastinasii Kumeyaay care se presupune ca traiau aici de peste 12000 de ani. In anul 1542 exploratorul portughez Juan Rodriguez Cabrillo descopera regiunea pe care o atribuie Imperiului Spaniol, pentru care plecase in expeditie, numind-o San Miguel. Mai tarziu, in anul 1602, un alt explorator spaniol este trimis in regiune pentru a identifica si a pune pe harta noul tinut detinut de spanioli. Acesta a numit parte din golf San Diego de Alcala, denumire care urma sa dea numele unui nou oras. In mai 1979 spaniolul Gaspar de Portola a pus bazele fortului Presidio de San Diego, pe un deal de langa raul San Diego, iar in iunie acelasi an calugarii franciscani infiinteaza Mission San Diego, moment in care incepe crestinizarea tinutului.

Cativa ani mai tarziu, in 1821, odata cu castigarea independentei fata de Spania a Mexicului, San Diego devine parte a regiunii mexicane Alta California pana in anul 1848, cand San Diego a fost cedat Statelor Unite ale Americii prin Tratatul Guadalupe Hidalgo care practic incheiat Razboiului dintre America si Mexic. In 1850 statul California a fost declarat parte a Statelor Unite iar San Diego a fost declarat oras, urmand a fi extins pe durata a mai multor ani iar dupa cel de-al doilea Razboi Mondial sa devina locul in care multi antrepenori au decis sa investeasca, transformand-ul rapid in unul dintre cele mai dezvoltate orase americane.

Astazi San Diego gazduieste cea mai mare flota navala din lume si Brigada de Infanterie California din cadrul Garzi Nationale, aceste sectoare producand 5% din locurile de munca din intreaga regiune San Diego. Turismul, comertul international, serviciile portuare si cele de cercetare in diverse domenii sunt alti piloni importanti care sustin economia orasului.

In urma cresteri succesive in suprafata, orasul a fost divizat in mai multe districte, fiecare gazduind numeroase obiective turistice si nu numai.

IMG_6425Old Town, zona in care a luat fiinta orasul, este situata in jurul Parcului Presidio, cel mai cunoscut obiectiv de aici. Locul din parc unde calugarul franciscan Junipero Serra a plantat un palmier la venirea sa in California a fost declarat loc istoric. Aici se gaseste si Muzeul Junipero Serra, construit in stilul renascentist spaniol intre anii 1928-1929 pentru a gazdui o colectie de obiecte din istoria orasului. Orar: din septembrie pana in mai in fiecare sambata si duminica de la 10:00 la 16:00 iar din iunie pana in august in fiecare vineri, sambata si duminica de la 10:00 la 17:00. Pret bilet: $6. La distanta mica de parc se afla Muzeul Mormon Battalion si Whaley House, fosta resedinta a omului de afaceri Thomas Whaley si a familiei acestuia, asupra careia s-a incropit o poveste cum ca ar fi bantuita de catre membrii familiei care au murit la varste fragede. Old Town este astazi impanzit de restaurante de cartier mexicane si de tarabe cu suveniruri traditional mexicane, amintind astfel vizitatorilor ca San Diego “s-a nascut in Mexic”.

IMG_6549Downtown a luat fiinta in 1849 cand s-a decis extinderea catre ocean a vechiului oras. Astazi aici se afla una din principalele atractii din San Diego – Balboa Park. Parcul se intinde pe o suprafata de 490 ha si include, pe langa numeroase spatii verzi, 19 gradini cu specific diferit, centre culturale, terenuri de sport, 17 muzee, restaurante, spatii de joaca si San Diego Zoo, una dintre cele mai mari din lume, care numara peste 3700 de animale din peste 650 de specii si subspecii ce pot fi admirate dintr-o telegondola numita Skyfari. Orar: zilnic de la 09:00 la 17:00. Pret bilet: $48. Toate muzeele din parc sunt spectaculoase insa ele mai vizitate sunt: Muzeul International Mingei dedicat artelor populare (mingei) din toate perioadele si culturile lumii. Orar: de marti pana duminica de la 10:00 la 17:00. Pret bilet: $10; Muzeul Artelor Fotografice care detine o colectie de peste 7000 de imagini, fiind totodata si sediul unui teatru. Orar: de marti pana duminica de la 10:00 la 17:00; Muzeul Umanitatii; Muzeul Aviatiei si Spatiului; Muzeul Auto; Muzeul de Istorie al orasului; Muzeul Cailor Ferate – cel mai mare din lume de acest tip; Muzeul de Istorie Naturala; Muzeul de Arte; Muzeul de Arte Timken; Muzeul Sporturilor; Muzeul Veteranilor; Centrul Cultural de la Raza; Casa Marston si Centrul Stiintific Reuben H. Informatii in detaliu despre Balboa Parc gasiti aici.

Little Italy s-a nascut datorita numarului crescut de italieni care in trecut au format aici o comunitate a carei principala activitate era pescuitul, in special cel de ton si constructia de barci de pescuit pentru Flota Americana de Pescuit de Ton, a carei baza se afla in San Diego. Astazi, pitorescul cartier este impanzit de galerii de arta si de restaurante si magazine cu specific italian, inclusiv o piata saptamanala cu produse naturale, cunoscuta sub numele de Mercato. Cartierul este administrat de “Asociatia Little Italy” care are ca principal scop mentinerea curateniei si a traditiilor specifice in cartier. Probabil buna organizare a asociatiei a determinat si gradul crescut de siguranta din acest cartier.

Anual aici se organizeaza festivaluri precum: Little Italy Carnevale – similar cu Carnavalul Venetian; Art Walk – cel mai mare eveniment de arta de pe coasta de vest a Statelor Unite; Gran Fondo; Festivalul Sicilian; Little Italy Festa si Little Italy Christmas Village and Tree Lighting, in luna decembrie.

Districtul Marina, situat la sud-est de Little Italy, de-a lungul coastei de vest a orasului, include San Diego Bay si Portul San Diego. Pe langa frumusetea portului si imaginea impresionanta a orasului care se oglindeste in apa oceanului, aici se afla unul dintre cele mai importante muzee din San Diego – Muzeul USS Midway, gazduit de nava portavion Midway, cea mai mare nava americana de acest timp din secolul XX. Nava a fost deschisa publicului ca muzeu in data de 7 iunie 2004, interiorul acesteia gazduind o impresionanta colectie de aeronave, majoritatea construite in sudul Californiei. Tururile includ, deasemenea, si vizionari ale spatiilor de odihna ale marinarilor, a cockpit-ului, a camerei unde se afla motorul si zonele de control si a puntilor. Orar: zilnic de la 10:00 la 17:00. Pret bilet: $20. In aceasi zona se afla Muzeul Maritim, atractia majora a acestuia fiind nava Star of India, construita in anul 1863. Numeroase alte vase si corabii sunt expuse aici, muzeul detinand una dintre cele mai mari colectii de acest tip din intreaga tara. Orar: zilnic intre 09:00 si 20:00. Pret bilet: $16. Seaport Village este zona de distractie si totodata de relaxare a portului, situata langa Embarcadero Marina Park. Numeroase restaurante, magazine si spatii de joaca impanzesc zona de sud a districtului Marina, oferind privelisti spectaculoase asupra orasului si a insulei Coronado.

IMG_6416Gaslamp Quarter este astazi cartierul istoric al orasului, inclus in Registrul National al Locurilor Istorice, impanzit de cladiri victoriene in care functioneaza cele mai cunoscute restaurante si baruri din San Diego. Este extrem de animat atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte, fiind si locul unde anual se organizeaza numeroase evenimente. La formarea acestuia insa, in anul 1860, Gaslamp s-a vrut a fi “orasul nou”, in contrast cu Old Town, dupa planurile dezvoltaturului imobiliar Alonzo Horton. Asa numitul “oras nou” a fost printre putinele orase iluminate in acele vremuri, de aici si denumirea acestuia, care provine de la lampile cu gaz folosite la iluminare “gas lamp”.

Un alt punct de interes din zona Gaslamp este Petco Park, cel care gazduieste si stadionul de baseball al echipei San Diego Padres.

IMG_6501Insula Coronado este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase locuri de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. Astazi oras-resort, Coronado este conectat de orasul San Diego printr-un pod, construit intre anii 1967-1969, dupa multe discutii legate de necesitatea construirii acestui pod care sa conecteze insula de oras. Principalul punct de interes al insulei este Hotel del Coronado, construit in stil victorian si deschis publicului in anul 1888, care include numeroase restaurante, magazine, zone de recreere si plaja privata. Hotel Del, asa cum mai este numit, a gazduit de-a lungul timpului numeroase personalitati precum staturi de cinema, muzicieni, familii regale si presedinti de state. Pe insula se gasesc si numeroase restaurante, magazine, galerii de arta si Muzeul de Istorie si Arta Coronado.

La vest de insula Coronado se afla Point Loma, o peninsula cu o mare importanta istorica pentru zona, intrucat aici ar fi locul unde primii europeni au debarcat, respectiv locul unde a luat fiinta California de azi. Aici se gasesc acum doua baze militare, o rezervatie marina, o universitate si Monumentul National Cabrillo, care gazduieste Vechiul Far Point Loma, de unde erau in trecut contrololate granitele Californiei. In nord-estul peninsulei de afla Insulele Shelter si Harbor. 

IMG_6442La Jolla (trad. Bijuteria) este dupa parerea multora cel mai frumos loc din San Diego. Districtul este situat in nord-vestul orasului, este marginit de apele Oceanului Pacific si detine cele mai costisitoare proprietati imobiliare din lume. Golful La Jolla este unul dintre cele mai spectaculoase locuri ale districtului, micul golf fiind resedinta a mii de animale marine, zecile de foci care ies la o baie de soare fiind dovada clara a bogatiei apelor. Muzeul Artelor Contemporane a fost fondat in aceasta zona in anul 1941 si infatiseaza colectii si piese de arta din perioada 1950-prezent. Dealtfel, La Jolla este si casa a numeroase galerii de arta, majoritatea cu colectii contemporane. Pacific Beach, zona cunoscuta de majoritatea iubitorilor de surfing, se afla la sud de La Jolla.

Mission Bay este un golf cu apa sarata, situat la sud de Pacific Beach, acoperit aproape in intregime de Mission Bay Park, cel mai mare un parc de distractii de acest tip din lume, impartit in zone cu diverse teme precum: Fiesta Island, Vacation Isle sau Sea World – cea mai cautata zona datorita spectacolelor oferite de delfini. In apropiere se afla Mission Beach, atractia principala a acestei mici insule fiind Parcul de Distractii Belmont.

Pentru shopping probabil cel mai bun loc, cu o multitudine de magazine, este Fashion Valley. Outlets si Centre precum Macy’s, Nordstrom, Bloomingdale’s sau Neiman Marcus pot fi gasite in Downtown si majoritatea districtelor.

San Diego gazduieste un numar mare de comunitati mexicane, asadar limba spaniola este vorbita si inteleasa in toate zonele din oras, pe langa limba engleza, cea oficiala.

Climatul zonei este unul de tip subtropical, cu veri calde si uscate si ierni blande si umede. Majoritatea precipitatiilor cad in perioada decembrie-martie, restul lunilor avand temperaturi blande.

Diferenta de fus orar este de -8 GMT iarna si -7 GMT vara (Pacific Time Zone). Moneda utilizata: Dolar American.

Aeroportul care deserveste orasul este Aeroportul International San Diego (SAN) iar in interiorul orasului autobuze si o linie de tramvai leaga majoritatea punctelor de interes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s