Fujairah

IMG_7306

Orasul Fujairah este resedinta emiratului Fujairah, unul din cele 7 emirate care formeaza tara Emiratele Arabe Unite, guvernat de Sheikh-ul Hamad bin Mohammed Al Sharqi. Fuhairah este al 5-lea emirat ca marime, cele mai importante orase si sate care il formeaza fiind: Dibba, Murbeh, Qidfa, Al Bidiyah, Masafi, Al-Siji si Al Bithna.

In intregul emirat turismul este in plina dezvoltare, asezarea intre Oceanul Indian si Muntii Hajar fiind motivul principal pentru care tot mai multi vizitatori ajung aici. Totodata, industria petroliera, comertul, agricultura si serviciile portuare au cunoscut o dezvoltara continua in ultimii ani in aceasta zona.

Dealtfel, inca din vremuri stravechi zona a fost una intens vizitata, intrucat pe aici trecea ruta comerciala Wadi Ham. Locuitorii Muscatului si tribul care guverna emiratul Sharjah si-au atribuit conducerea zonei pentru o lunga perioada de timp, pana in anul 1901 cand tribul Sharqi a trecut-o sub dominatia emiratului Fujairah.

Datorita trecutului indelungat, emiratul Fujairah adaposteste numeroase constructii arheologice precum Moscheea Al Bidyah, cea mai veche din intreaga tara, construita de o civilizatie pana in prezent necunoscuta in jurul anului 1446, din caramizi confectionate din noroi. Moscheea este deschisa non-musulmanilor si este situata in nordul emiratului, la aproximativ 35 km de orasul Fujairah.

Fortul Awhlah este situat in munti, in satul Aouhlah, la aproximativ 30 km distanta de Fujairah City. Altitudinea muntelui este de aproximativ 30 m fata de nivelul marii iar turnul de observatie ofera o vizibilitate de peste 20 m.

Un alt fort, Al Hail, cu o pozitionare excelenta, se afla in satul cu acelasi nume, la aproximativ 13 km sud-vest de orasul Fujairah. Potrivit localnicilor, aici a existat un fort inca din vremea Sheikh-ului Hamad bin Abdullah Al Sharqi care ulterior a fost demolat si in locul acestuia s-a construit fortul cu doua etaje de azi, in timpul domniei Sheikh-ului Mohammed bin Hamad Al Sharqi.

IMG_7347

O alta constructie impresionanta este Castelui Al Bithna, construit in jurul anului 1735, situat langa satul Al Bithna, la aproximativ 13 km de Fujairah, foarte aproape de drumul principal.

Orasul Fujairah gazduieste doua dintre cele mai importante atractii din zona, Fortul Fujairah, construit in sec. VI, si Muzeul Fujairah care detine o impresionanta colectie de vase, bijuterii, costume si arme gasite in zonele Bidya, Bithnah si Qidfa. Totodata, muzeul infatiseaza locuinte beduine si elemente din viata si activitatea zilnica a acestora.

Odata cu dezvoltarea orasului s-a deschis Heritage Village Muzeum, un loc impresionant pentru a intelege mai bine cultura si traditiile locului, si a fost amenajata Fujairah Corniche – unul dintre cele mai indicate locuri pentru cateva ore de relaxare.

Atat orasul cat si intreg emiratul se bucura de numeroase spatii verzi si zone naturate impresionante precum: Wadi Ham, Wadi Zikt, Qadi Al Wurayah, Wadi Siji, Wadi Al Hail, precum si Muntii Hajar, cei mai inalti din estul Peninsulei Arabe, care marcheaza granita dintre Oman si Emiratele Arabe Unite.

IMG_7426

La nord-est de orasul Fujairah se afla statiunea Khor Fakkan, un loc superb care merita vizitat, astazi sub guvernarea emiratului Sharjah.

In oras, la fel ca in toate orasele din Emiratele Arabe Unite, vizitatorii isi pot petrece timpul in impresionantele centre comerciale, Fujairah Mall sau Fujairah City Center.

Perioada ideala pentru a vizita emiratul este cea cuprinsa intre lunile octombrie-aprilie, totusi, in lunile decembrie-ianuarie temperaturile sunt destul de scazute, datorita muntilor din zona.

Limba vorbita in zona este araba, engleza fiind insa inteleasa si vorbita de majoritatea locuitorilor. Moneda folosita este Dirhamul (1USD = 3.65 AED) iar diferenta de fus orar este de +4 GMT iarna si +4 GMT vara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s