Praga, orasul de aur

Capitala Rebublicii Cehe este situata pe raul Vltava, in centrul Boemiei, fiind una dintre cele mai populare destinatii din Europa de Est. Atractia principala consta in frumusetea fizica a orasului, cu 600 de ani de arhitectura uimitoare, neatinsa de evenimentele istorice. In anul 1992 centrul istoric al Pragai a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial, orasul fiind si locul in care s-au nascut sau au trait o multime de artisti, scriitori, poeti, atleti si regizori de film.

Teritoriul Pragai de azi a fost locuit inca din Paleolitic, cand dealurile din jurul Vltavei au fost populate de diverse triburi. Apoi, in anul 500 i.Hr., triburile celtice, numite Boii, s-au stabilit pe acest teritoriu care avea sa primeasca numele lor – Boemia. In anul 9 in Boemia au venit triburile germanice ale marcomanilor, sub conducerea regelui Maroboduus, si mai tarziu slavii apuseni.

In jurul anului 870 dinastia Přemyslid incepe constructia Castelului Praga, moment in care ia nastere si orasul. Tot in aceasta perioada se face cunoscut si crestinismul in zona, datorita printesei Liudmila, sotia printului Borivoj Přemyslovec, care a si devenit patroana Boemiei. Zona din jurul castelului se dezvolta, devenind un loc impanzit de comercianti si mestesugari, frecventat de negustorii din intreaga lume. Urmeaza o perioada plina de schimbari in Praga, de la dezvoltare fulminanta, in perioada in care orasul devine capitala Sfantului Imperiu Roman si incepe sa fie impanzit de constructii sau perioada in care a fost emisa “Carta Imperiala a Imparatului”, prin care erau asigurate libertati religioase fara egal in Europa, la revolte si razboaie care distrug o mare parte a orasului. Perioada cea mai dura este insa cu siguranta cea in care Cehoslovacia este ocupata de Germania Nazista si evreii din oras sunt exterminati, aceste masacre fiind urmate de ani buni de comunism, pana in anul 1989, cand Cehoslovacia s-a eliberat de influentele comuniste si sovietice iar Praga a inflorit din nou, devenind in 1993 capitala noului stat independent Republica Ceha.

Legenda intemeierii natiunii cehe vorbeste de o regina, Libuše, care s-a casatorit cu un plugar umil pe nume Přemysl, fondand Dinastia Přemyslid. Regina, care isi avea resedinta in castelul Libušin din centrul Boemiei, ar fi avut un mai multe viziuni cu privire la viitorul tinutului sau, spunand despre Praga: “Văd un oras intins, a carui glorie va ajunge la stele! Vad un loc in mijlocul unei paduri, unde o costisa prapastioasa se ridica deasupra raului Vltava. Zaresc un om, care ciopleste pridvorul (prah) pentru casa. Un castel numit Praha va fi construit aici. Cand printii si ducii se vor opri in fata pragului, ei se vor inchina la castel si la orasul inconjurator.”

Istoria veche a orasului poate fi observata cu usurinta azi, mai ales in zona centrului istoric. Aici obiectivele turistice abunda, formand un muzeu in aer liber.

Castelul Praga – Castelul reprezinta inceputurile orasului Praga. Este situat in inima orasului, gazduind de-a lungul vremii printi, regi si presedinti, fiind si azi resedinta oficiala a presedintelui Republicii Cehe. Castelul are o suprafata de 7,28 hectare iar din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfantul Vitus, care gazduieste colectii de arta boemiena, Zlata Ulicka, straduta cu cele 11 casute istorice unde sunt expuse armuri si textile medievale, Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George. Vizitatorii mai pot admira apartamentele regale si salonul Vladislav, unde aveau loc turniruri intre cavaleri, regii erau incoronati sau presedintii isi depuneau juramantul de investire. Castelul este deschis zilnic, de la 06:00 la 23:00 (noi.-mar.) si de la 05:00 la 24:00 (apr.-oct.). Schimbarea garzilor are loc in fiecare ora de la 05:00 la 23:00 iar ceremonia de la pranz include fanfara si schimbarea bannerului. Costul biletului de intrare pentru a face Turul mare (vechiul Palat Regal, expozitia permanenta “Istoria castelului Praga”, biserica Sf. George, manastirea Sf. George, Zlata Ulicka cu turnul Daliborka si Galeria de picturi a castelului) este de 350 CZK iar pentru Turul mic (vechiul Palat Regal, biserica Sf George si Zlata Ulicka cu turnul Daliborka) este de 250 CZK. Metrou: linia A, Tramvai: 22 sau 23 (statia Prazsky Hrad).

Primaria si Ceasul astronomic – Primaria veche din Praga dateaza din sec. al IV-lea, perioada in care gazduia birourile administratiei, cateva secole mai incolo devenind tribunal si inchisoare cu camera de tortura. Astazi primaria gazduieste evenimente culturale, sociale si ceremonii religioase. Turnul cu ceas este unul dintre cele mai importante atractii turistice ale Pragai. Ceasul Astronomic de pe turn este unul dintre cele mai vechi si mai elaborate ceasuri din lume avand trei componente principale: Cadranul Astronomic reprezentand pozitia soarelui si a lunii pe cer si prezentand alte numeroase detalii astronomice, Procesiunea Apostolilor, o miscare ce are loc o data pe ora, aratand figurile Apostolilor si alte sculpturi si un cadran cu un calendar si medalioane reprezentand fiecare dintre lunile calendaristice. Ceasul arata timpul pentru 4 zone: timpul Europei centrale – este marcat de bratul cu soare care se misca in jurul numerelor romane, in jurul marginii interioarei a fetei ceasului, vechiul timp bohemian – in concordanta cu regula masurarii timpului, ziua noua incepe la apusul soarelui iar marcat cu numere gotice de aur pe inelul exterior al principalei fatete a ceasului, timpul stelar – acesta este aratat in numere romane. Sub ceasul principal este amplasat un alt disc de calendar care indica ziua, saptamana, luna si timpul babilonian – ziua dureaza de la rasarit pana la apus, asta insemnand ca in timpul verii zilele sunt mai lungi decat iarna. Pentru a urca in turnul primariei va trebui sa achitati o taxa de intrare de 50 CZK iar orarul este de marti pana duminica intre 09:00 si 18:00, luni intre orele 11:00 – 18:00. Metrou: linia A (statia Staromestska).

Biserica Sf. Nicolae – Biserica construita in stil baroc, intre anii 1732-1735, de catre Kilian Dientzenhofer, este situata in nord-vestul pietei din centrul istoric al orasului. Fatada este presarata cu statui de Antonin Braun iar domul este decorat cu fresce din viata Sf. Nicolae si Sf. Dominic. Interiorul este impodobit cu inegalabile statui si fresce iar in nava principala este amplasat un urias candelabru in forma de coroana. Chiar daca astazi a redevenit un lacas religios si un spatiu unde se tin concerte de muzica clasica, de-a lungul vremii ea a servit ca hambar si mai apoi ca arhiva. Orar: zilnic, intre 09:00-17:00 (mart.-oct.) si zilnic, intre 09:00-16:00 (noi.-febr.).

Catedrala Sfantul Vitus – Catedrala cea mai mare din intreaga Republica Ceha. Constructia sa a inceput in anul 1344 si a fost finalizata abia in 1929. De-a lungul vremii aici au fost incoronati regii Boemiei si tot aici sunt inmormantati sfinti, regi, printi si imparati ai Boemiei. In partea sudica a constructiei se afla turnul cu ceas, inalt de 109 metri, accesul in varful acestuia implicand urcarea a 287 de trepte. Fatada vestica, unde se afla si intrarea principala, este cea mai noua si poate fi usor de recunoscut datorita celor doua turnuri si a rozetei atent amplasata in mijlocul turnurilor. Interiorul abunda in vitralii prin care lumina naturala atinge capelele ce adapostesc mormintele stramosilor cehi, printre care si al regelui Wenceslas. Tot aici, in Camera Incoronarii se gasesc bijuteriile Coroanei. Orar: luni-sambata de la 09:00-16:00, duminica: 12:00-16:00 (noi.-febr.) si luni-sambata de la 09:00-17:00, duminica: 12:00-16:00 (mart.-oct.). Intrarea este gratuita. Metrou: linia A (statia Malostranska).

Tot in zona centrului istoric al Pragai se afla superba Catedrala Tyn, un simbol al stilului gotic, si Bazilica Sf. Gheorghe, cu o colorata fatada realizata din caramida rosie.

Teatrul National – Cladirea teatrului este simbolul renasterii culturale cehe. Teatrul a fost construit in stil neorenascentist de catre arhitectul ceh Josef Zitek, intre anii 1868 si 1881, cu banii donati de cetatenii cehi. Doi ani mai tarziu, cladirea a fost renovata de catre Josef Schulz, in urma incendiului din 1883. Inaugurarea teatrului s-a facut cu opera Libuše de Smetana, ce reprezinta devotamentul si uniunea poporului ceh. Astazi Teatrul National gazduieste spectacole de teatru, opera si balet. Tramvai: 6, 9, 18, 19, 21 22, 23 (statia Narodni Divadlo).

Podul Carol – Este cel mai vechi pod din oras, construit intre secolele al XIV-lea si al XV-lea de catre Petr Parler si finalizat dupa moartea acestuia. Podul are 515 m lungime si 9.5 m latime iar la fiecare dintre capete are doua superbe turnuri. Turnul Podului Orasului Vechi a fost reconstruit de Petr Parlet in stil gotic si este impodobit cu statuile lui Carol VI, Wenceslas IV si Sf. Vitus, in partea de jos, si Sf. Procopius si Sf. Sigismund in partea de sus. De cealalta parte, se gasesc doua turnuri, unul mai mic, in stil renascentist si unul asemanator turnului din partea veche a orasului. Podul, statuile si lampile care il impodobesc pot fi vazute mai in detaliu la o plimbare cu vaporasul pe raul Vltava.

Cartierul evreiesc – Cartierul evreiesc contine ramasite din vechiul ghetou evreiesc. Chiar daca in timpul Holocaustului evreii au fost omorati si mai apoi, in comunism, au fost expulzati, Praga numara si astazi un numar considerabil de evrei. Ramasitele evreiesti ce dau valoare azi Pragai sunt Muzeul evreiesc, care adaposteste colectii de arta evreiasca, carti, argintarii si textile, Primaria evreiascaCimitirul evreiesc, cel mai vechi din Europa, Sinagoga PinkasSinagoga KlausenSinagoga inaltaSinagoga MaiselSinagoga spaniola, numita astfel datorita gravurilor in stil maur din interior, sau Manastirea St. Agnes, care adaposteste o parte din galeria nationala de arta. Metrou: linia A (statia Staromestska).

Palatul si gradinile Wallenstein – Palatul Wallenstein gazduieste azi Senatul Republicii Cehe si a fost construit de contele Wallenstein 1623 in stilul baroc. Doar o parte este deschisa publicului, aceasta reusind insa sa infatiseze maretia constructiei. Tavanul holului principal este decorat cu o fresca ce il infatiseaza pe insusi contele fondator iar oglinzile de la nivelul al II-lea, candelabrele din cristal, picturile si sculpturile ii sporesc grandoarea. Spectaculoasele gradini ale palatului abunda in vegetatie, fantani si statui din bronz, fiind locul perfect pentru plimbari in natura. Metro: linia A (statia Malostranska).

Dancing House – Casa care danseaza este cea mai noua atractie a orasului Praga, fiind construita intre anii 1994-1996 de arhitectul ceh Vlado Milunic impreuna cu arhitectul canadian Frank Gehry. Astazi marcheaza centrul nou al orasului iar daca in interior se afla doar birouri, pe acoperis se gaseste un restaurant frantuzesc care ofera o priveliste deosebita asupra Castelului si asupra raului Vltava.

Alte constructii impresionante in Praga: Turnul Petřín, Palatul Peček, Palatul Černin, Muzeul Mozart, Muzeul Franz Kafka, Muzeul Evreiesc, Muzeul cubismului ceh, Muzeul Comunismului, Muzeul Armatei, Manastirea Břevnov, Labirintul oglinzilor Petřín, Galeria Futura, Capela Bethlehem sau Biserica Sfintii Petru si Pavel.

Perioada ideala pentru a vizita orasul este primavara si vara, tinand cont insa de faptul ca lunile de vara sunt ploioase. Chiar daca zapada este rara in oras, recomand a fi evitate lunile de toamna-iarna, cand temperaturile scad considerabil.

Trecand la partea gastronomica, e important de stiut ca mancarea ceha abunda in calorii. Carne de porc, galuste si mult chimen, sunt ingredientele de baza ale bucatariei cehe, toate asezate langa un pahar cu bere ceha. Dintre cele mai cunoscute tipuri de mancare amintesc Smažený sýr – branza fripta, Rízek – snitel servit cu cartofi prajiti si maioneza sau Palacinky – placintele cu umpluturi condimentate sau dulci. Berea ceha este bautura cea mai ieftina din toata tara, uneori fiind mai ieftina chiar decat apa. Cele mai cunoscute marci, la nivel international, sunt: Plzensky Prazdroj si Budejovicky Budvar. Un restaurant accesibil, cu bucate traditionale si diferite sortimente de bere ceha este Pivovarský dum, situat pe strada Lipova 15, Metro IP Pavlova si tramvai 4, 6, 10, 22 pana la statia Stepanska. 

In ceea ce privesc barurile si viata de noapte, Praga ofera de toate pentru toate gusturile. Cele mai cunoscute baruri sunt: Barego, Žlutá pumpa sau Akropolis iar privitor la cluburi, oferta este nelimitata, in functie de muzica preferata, insa nu poate fi omis Karlovy Lazne, cel mai mare club din Europa Centrala.

Pentru shopping recomand zona centrului vechi unde strazile sunt impanzite cu magazine de tot felul. Daca preferati centrele comerciale, recomand Fashion Outlet Arena sau Palladium. 

Moneda folosita de cehi este Coroana Ceha iar limba vorbita este ceha, majoritatea localnicilor vorbind insa destul de bine limba engleza.

Orasul Praga este dotat cu un singur aeroport – Ruzyně, situat la aproximativ 20 km distanta fata de centrul orasului. Pentru a ajunge in centru cu taxi-ul, costul este de aproximativ 600CZK. Se pot folosi insa mijloacele de transport in comun, autobuzul 119 din aeroport pana la statia de metrou Dejvická, de aici inca 5 statii de metrou si sunteti in centrul orasului.

Pentru reduceri la biletele de intrare, la transport precum si la unele restaurante, puteti sa achizitionati Praga Card care poate fi cumparat si online de aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s