Capitala Bahrainului, orasul Al Manama, este situat in nord-estul tarii si detine aproximativ un sfert din toata populatia Bahrainului. La fel ca majoritatea oraselor din Golful Persic, Manama reprezinta o intrepatrundere perfecta intre opulanta moderna si traditiile arabesti. In traducere, Manama inseamna “Locul linistit” insa astazi atmosfera care dainuieste in oras si numeroasele localuri pline de localnici si de turisti dornici de distractie, ii schimba cu siguranta insemnatatea denumirii.
Capitala de azi a Bahrainului a fost prima data mentionata in Cronicile islamice, in anul 1345, urmand ca in anul 1521 zona sa fie invadata de catre portughezi iar mai tarziu, in 1602 de catre persi. Incepand cu anul 1783 orasul trece sub conducerea dinastiei Al-Khalifa, care si astazi conduce micul stat. In anul 1958 Manama devine un port liber din punct de vedere economic iar din anul 1971 devine capitala statului independent Bahrain, inainte fiind doar unul dintre cele 12 municipii ale tarii. Economia orasului este bazata, precum si economia tarii, pe resursele de petrol, pe veniturile produse de sistemul bancar si de turism, un sector care s-a dezvoltat foarte bine in ultimii ani.
Atractiile turistice principale din Manama sunt:
Muzeul National din Bahrain – Muzeul este una dintre cele mai populare destinatii din Bahrain. A fost deschis in 1988 si este gazduit de o constructie moderna, cu vedere spre mare, fiind locul perfect de unde cei interesati de trecutul tarii pot afla detalii. Activitati precum pesciutul sau extrasul de perle sunt atent prezentate pentru a rememora cat mai bine indeletnicirile din trecut ale localnicilor. Muzeul include si sali in care sunt organizate expozitii de arta contemporana, un magazin cu suveniruri si o cafenea. Program de vizite: zilnic, de la 08.00 la 20.00. Cost intrare: 200 Fils.
Fortul Arad – Fortul a fost construit din piatra de coral in secolul XV, inainte de invazia portugheza, fiind unul dintre numeroasele forturi construite pe teritoriul tarii. Constructia patrata are un turn in fiecare colt si este inconjurata de un sant. Din pacate interiorul este gol, astfel ca o vedere exterioara ar fi suficienta. Cost intrare: 200 Fils.
Casa Bin Matar – Casa si-a deschid portile publicului pe data de 9 februarie 2009 pentru a arata adevarata arhitectura din Bahrain si pentru a-i aduce un omagiu familiei lui Salman Matar. Familia Bin Matar s-a stabilit pe teritoriul Bahrainuluid e azi in anul 1825 urmand ca succesorii familiei sa aduca un real aport economiei din Bahrain. Ei au fost implicati in afaceri cu lemn, plantatii de curmali si perle, fiind parte din grupul care in 1936 a pus bazele Societatii pentru Protectia Perlelor Naturale. Pe langa abilitatiile privitoare la afaceri, familia Bin Matar s-a remarcat si prin generozitate si intelepciune. Casa Bin Matar a fost construita in 1905, de catre arhitectul Mussa Bin Hamad pentru Salman bin Hussein Al Matar. Ulterior, dupa 1940 a fost folosita ca si clinica de catre medicul Bandar Kab, urmand ca intre anii 1950-1980 sa devina sediu pentru Clubul Eslah. Program de vizite: de sambata pana joi, intre orele 08.00-13.00 si 16.00-19.00.
Moscheea Al-Fateh – Moscheea este cea mai mare din intreg Bahrainul si una dintre cele mai mari din lume, avand o capacitate de aproximativ 7000 de persoane. A fost construita in anul 1990, cu materiale aduse din intreaga lume. Marmura este din Italia, sticla din Austria iar lemnul de tec din India, sculpturile fiind realizate de mesteri locali. Al-Fateh este deschisa publicului, cei interesati avand posibilitatea sa afle mai multe despre islam. Femeilor le vor fi oferite la intrare abaya si saluri negre pentru a se acoperi, precum si ghiduri gratis despre islam, oferite de Centru educational musulman din Bahrain. Moscheea gazduieste si Biblioteca Nationala si Centrul Islamic Ahmed Al-Fateh. Program de vizite: zilnic, de la 09.00 la 16.00, cu exceptia zilei de vineri.
Beit Al-Quran – Cladirea Beit Al-Quran este un exemplu clar al arhitecturii moderne din Bahrain. Complexul a fost deschis in 1990 cu destinatia de muzeu si centru de cercetare. Muzeul gazduieste o imensa colectie de Corane, manuscrise si gravuri in lemn, functia sa principala fiind aceea de a-l introduce pe cel interesat in islam si in caligrafia islamica. Una dintre cele mai interesante colectii este cea de Corane in miniatura, cel mai mic datand din secolul XVIII si masurand doar 4,7 X 3,2 cm. Program de vizite: de sambata pana miercuri de la 09.00 la 12.00 si de la 16.00 la 18.00 si joi de la 09.00 la 12.30.
Bab al-Bahrain – “Poarta Bahrainului” a fost construita de catre britanici in 1945 fiind proiectata initial de catre Sir Charles Belgrave si mai tarziu, in 1986 reproiectata, pentru a i se incorpora caracteristici arhitecturale islamice. Astazi reprezinta intrarea principala in Manama Souq, gazduind totodata si Departamentul de Turism si un magazin de suveniruri.
Muzeul Pearl Diving – Construita in 1937 pentru a gazdui Ministerului Justitiei si Afacerilor Islamice, cladirea a devenit apoi muzeul care descrie cel mai bine modalitatea de pescuire a perlelor, uneltele si costumele folosite. Pe langa acestea, in muzeu pot fi admirate si exponate de arme antice, jocuri traditionale, instrumente muzicale, precum si medicina in timpurile trecute.
Fortul Bahrain – Situat la aproximativ 4 km distanta de Manama, de-a lungul coastei Bahrainului, in satul Karbabad, situl arheologic Qal’at al-Bahrain este unul dintre cele mai mari din tara si face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Primele locuinte de pe Qal’at al-Bahrain se crede ca au fost construite in jurul anului 2300 i.Hr. Situl a fost portul si capitala civilizatiei Dilmun, una dintre cele mai importante civilizatii antice din regiunea Golfului. Sapaturile au dezvaluit diferite tipuri de structuri rezidentiale, publice, comerciale, religioase si militare. Aproximativ 25% din sit a fost pana acum excavat. Zona a fost un port comercial important de-a lungul secolelor si un punct de intalnire al culturilor. Ultimul fort a fost construit in secolul al XVI-lea pentru a apara insulele aflate atunci sub stapanirea portughezilor. Vizitatorii pot vedea ramasitele mai multor necropole, impreuna cu zidurile orasului si multe alte artefacte.
Templul Barbar – Templul este situat la cativa km distanta de Fortul Bahrain, in satul Barbar. Zona adaposteste de fapt un complex de trei temple datand din mileniul 3 i.Hr. Templele ar fi fost dedicate la Enki, zeul intelepciunii. Templele au doua altare si un izvor de apa naturala, care pare sa fi fost de semnificatie spirituala pentru credinciosi.
Foarte aproape de Manama, la aproximativ 45 km distanta, se afla Lost Paradise of Dilmun Water Park, cel mai mare parc acvatic din Orientul Mijlociu. Parcul a fost proiectat dupa o legenda, care spune ca Dilmun, un vechi regat situat pe teritoriul Bahrainului, adapostea Gradina Edenului. Astfel, Lost Paradise of Dilmun pare a fi gradina edenului. Oaspetii se pot relaxa aici incercand o multime de tobogane, piscine, raulete, cabane private si restaurante. Parcul este deschis doar pe timpul verii iar copiii sub 12 ani trebuie sa fie insotiti de un adult. Pret bilet de intrare: 15 BD adulti si 5 BD copii sub 1,2 m inaltime.
Nu ocoliti nici Funland Centre Ice-Skating Rink, Aquatique Scuba Centre, unde puteti invata despre tainele culesului de perle, sau calatoriile organizate din capitala catre diferite alte atractii precum Copacul vietii sau Bahrain International Circuit.
Daca aveti chef de shopping cu siguranta ca in Manama o sa gasiti toate produsele de care aveti nevoie. Numeroasele mall-uri precum: Bahrain City Centre, Dana Mall, Al Hayat Shopping Mall, Marina Mall, Yateem Center sau Moda Mall si numeroasele souq-uri satisfac si cele mai neobisnuite nevoi.
In Manama va puteti bucura si de preparatele culinare deosebite. Meniurile sunt foarte variate si ofera atat preparate specifice regiunii cat si preparate din majoritatea bucatariilor lumii. Cele mai cunoscute restaurante sunt: Al-Sawani, un restaurant cu preparate traditionale, situat in apropiere de Muzeul National, Masso sau Mezzaluna cu meniu mediteranean. Daca vreti sa incercati o cafenea traditionala, recomand Casa Blu, unde puteti incerca, la preturi bune, shisha sau cafele si ceaiuri arabesti. Viata de noapte este, deasemenea, una foarte activa in capitala Bahrainului. In ciuda religiei, orasul nu doarme deloc. O multime de cluburi si baruri stau pregatite seara de seara pentru iubitorii de distractie.
Moneda nationala a Bahrainului este Dinarul Bahrainez (BD sau BHD), divizat in 1.000 de Fils ($1=0.375 BD). Ora locala este GMT +3 iar limba vorbita este araba.
Privitor la clima, Manama experimenteaza conditii climatice extreme, cu temperaturi de vara de pana la 48 °C si temperaturi de iarna de 15 °C, cu grindina ocazional. Perioada cea mai placuta pentru a vizita Manama este toamna, atunci cand temperaturile calde sunt temperate de o briza usoara. Deasemenea, atentie sporita la luna Ramadanului, perioada in care consumul de mancare, bauturi sau fumatul in public sunt interzise.
Pentru a intra in tara, romanii au nevoie de viza, obtinuta anterior deplasarii, si de un pasaport valabil. Mai multe detalii aici.
Pentru a va deplasa in oras puteti folosi autobuzele, care acopera mare parte din oras, sau puteti inchiria o masina, preturile pentru acest serviciu sunt destul de bune iar benzina este foarte ieftina. Evitati sa va deplasati cu taxi-ul deoarece este destul de costisitor. Aeroportul este situat destul de aproape de oras, la doar 15 minute distanta de centru, o multime din marile companii aeriene avand baze aici.