Orase inteligente

on

Oraşul inteligent al viitorului, care se comportă ca un organism viu, care este proiectat să răspundă nevoilor locuitorilor săi, nu mai este doar o idee de sience fiction, ci începe deja să se contureze în mai multe colțuri ale lumii. Din Abu Dabi în Coreea de Nord şi din Brazilia în Marea Britanie orașele inteligente sunt în lucru.

În viitorul nu foarte îndepărtat, într-un oraş inteligent totul, de la electricitate la infrastructură rutieră, va fi conectat la o rețea. Clădirile îşi vor stinge singure luminile, mașinile îşi vor găsi singure un loc de parcare, chiar şi coşurile de gunoi vor fi inteligente. Companii precum IBM, Microsoft, Intel şi Cisco încearcă deja să vândă software care să rezolve o varietate de probleme, de la scurgeri de apă la poluare sau la aglomerația din trafic, notează jurnaliștii bbc.co.uk într-o analiză publicată recent.

În Singapore, Stockholm şi în orașe din California IBM colectează informații din trafic şi le compară cu o serie de algoritmi, încercând să anticipeze apariția de ambuteiaje cu o oră înainte de a se produce, în timp ce în Rio de Janeiro a instalat o cameră de control asemănătoare cu cele ale NASA unde se transmit date de la senzori si camere de luat vederi instalate în întreg orașul. În orașul american Dubuque se pune în aplicare un proiect de utilizare inteligentă a apei curente. Acesta oferă locuitorilor posibilitatea să îşi verifice consumul de apă detaliat şi chiar să îl compare cu cel al vecinilor, prin intermediul unui portal.

În total IBM are în jur de 2.500 de proiecte de oraşe inteligente în toată lumea, potrivit presei internaționale. „Este nevoie să construim oraşe care să se adapteze la nevoile cetățenilor. Anterior acest lucru nu era posibil din cauză că nu avea suficiente informații”, precizează Lisa Amini, directorul IBM Research. Pentru a avea suficiente informații avem nevoie de tehnologia care să le colecteze şi ulterior de una care să le compare.

Marile companii de talia IBM nu sunt însă singurele care propun astfel de tehnologii inteligente. O echipă de cercetători de la Centre for Advance Spatial Analysis al University College din Londra a creat un tablou de control asemănător cu cel din Rio care adună informații precum poluarea atmosferică, vremea, nivelul apelor râurilor, dar şi altele de tipul celor mai populare posturi pe Twitter. O versiune a tabloului de control se află în biroul primarului Londrei însă există o alta care este disponibilă pe internet. Cu alte cuvinte publicul are acces la același informații ca şi factorii de decizie din oraş.

În oraşe din China şi Brazilia, dar şi în aeroportul din Londra este folosită o tehnologie a cărei idee a plecat de la modul în care o maşină de curse primește constat informații de la senzorii exteriori. Ideea a fost preluată de la McLaren de Steve Lewis care şi-a închipuit un centrul de control la nivel urban conectat la senzori în tot oraşul. Visul său este însă să construiască de la zero un oraş inteligent care să conţină senzori inclusiv în cărămizile clădirilor. Proiectul se numește PlanIT Valley şi pentru el a fost deja achiziţionat un teren în Portugalia.

Sursa: Yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s