Oudh-ul, cunoscut si sub denumirea de Arbore de Agar, Lemnul Vulturului, Gaharu sau Agalocha este rasina produsa de arborele din specia Aquilaria, raspandita in sudul Asiei, in special in India, Laos, Papua Noua Guinee, Indonezia, Malaezia, Thailanda si Vietnam.
Dintre cele 30 de specii ale Agarului cele mai cunoscute sunt: Aquilaria Khasiana (India), Aquilaria Apiculina (Filipine), Aquilaria Baillonil (Thailanda si Cambogia), Aquilaria Baneonsis (Vietnam), Aquilaria Beccarain (Indonezia), Aquilaria Brachyantha (Malaezia), Aquilaria Crassna (Cambogia, Malaezia, Thailanda si Vietnam), Aquilaria Cumingiana (Indonezia si Malaezia), Aquilaria Filaria (China), Aquilaria Grandiflora (China), Aquilaria Hilata (Indonezia si Malayezia), Aquilaria Malaccensis (Malaezia, Indonezia, Thailanda si India), Aquilaria Microcapa (Indonezia si Malaezia), Aquilaria Rostrata (Malaezia), Aquilaria Sinensis (China), Aquilaria Subintegra (Thailanda).
Lemnul de Agar de unul de esenta tare care creste pe mai multe tipuri de soluri, inclusiv cel nisipos, insa mediul preferat este cel umed, umbros. Copacul are o inaltime cuprinsa intre 7-40 m, frunzele sunt alterne, cu o lungime de 5-10 cm si o latime de 2-5 cm, florile de culoare galben-verzui sunt marunte si grupate in manunchi iar fructele sunt niste capsule lemnoase de aproximativ 3 cm lungime.
Rasina (Oudh-ul) este un ulei puternic mirositor pe care arborele il produce pentru a se proteja de un parazit micotic, care produce mucegaiuri in scoarta lemnului si in radacini. In timp, datorita productiei masive a acestui ulei, unele parti ale copacului se intaresc si isi schimba culoarea, de la maroniu deschis pana la negru. Aceste parti sunt cele sectionate de catre recoltatori, urmand ca partile sanatoase sa fie lasate spre infectare si respectiv producere de ulei.
Din partile sectionate recoltatorii extrag uleiul care ulterior este de regula folosit in industria parfumurilor. Exista trei metode principale de extractie: hidrodistilarea, distilarea cu aburi si extractia cu CO2, procese care se efectueaza in mai multe etape. Uleiul extras din prima distilare este cel mai puternic si cel mai pretios, produsul obtinut din distilarile ulterioare avand un grad de calitate redus, in functie de numarul de distilari anterioare.
Dupa distilare uleiul este filtrat, supus actiunii soarelui si lasat la maturat. Precum vinul, oudhul isi sporeste proprietatile calitative odata cu varsta. De altfel, expertii spun ca cel mai bun ulei, cu un profil odorific complex, este cel extras din arbori de peste 100 de ani si care ulterior distilarii e pastrat inca un numar semnificativ de ani.
Uleiul, atat de cunoscut si folosit in parfumerie, in special in parfumurile arabesti, este doar una dintre formele de comercializare ale lemnului de Agar. Rumegusul, pulberea, chipsurile din lemn sau tamaia de Agar sunt alte variante comercializate, evident cu proprietati olfactive mult mai scazute decat cele gasite in ulei insa suficient de puternice pentru a inmiresma incaperile.
Foarte multe popoare asiatice considera ca fumul de oudh previne bolile, purifica mintea si corpul, fiind folosit in ritualuri religioase si festive de mii de ani.
In industria parfumului s-a incercat reproducerea mirosului de oudh cu ajutorul unor compusi chimici, asta datorita pretului foarte ridicat al uleiului de Agar autentic, determinat de dificultatea prelucrarii. Calitatle olfactive ale oudh-ului artificial insa sunt usor perceptibile, mirosul puternic, lemnos, balsamic, dulce-amarui al oudh-ului natural fiind imposibil de reprodus.
In prezent un kilogram de ulei categoria “e”, de la entry-level, costa aproximativ 25.000 USD si chiar si asa, specialistii spun ca marja de profit este una extrem de scazuta. Motivul care determina acest cost ridicat este dat de dificultatea prelucrarii, pentru aproximativ 12 ml de ulei fiind necesare peste 20 kg de lemn rasinos, si de de faptul ca arborii sunt pe cale de disparitie, majoritatea speciilor fiind protejate de CITES (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) si de IUCN (World Conservation Union).