Ciorba este un fel de mancare reprezentativ pentru bucataria traditionala romaneasca. Este servita la majoritatea evenimentelor importante din viata romanilor si este considerata un adevarat medicament. De altfel, istoricii au descoperit ca datorita digestiei usoare, supele si ciorbele erau prescrise pentru recuperarea bolnavilor inca din Antichitate. Ciorba in varianta similara cu cea din zilele noastre ar fi fost preparata initial de catre militarii otomani, de aici si denumirea care provine din cuvantul arab “sorba” si totodata prezenta acestui fel de mancare in zonele in care Imperiul Otoman a patruns.
Astazi exista numeroase feluri de ciorba, preparate in functie de obiceiurile fiecarei zone geografice. In zona Transilvaniei majoritatea felurilor de mancare au importat ingrediente din bucataria ungureasca. Astfel, o ciorba cu adevarat ardeleneasca este dreasa cu rantas si acrita cu otet, spre deosebire de ciorbele din zona Moldovei care sunt de regula acrite cu bors si drese cu smantana sau ciorbele din sudul Romaniei care sunt drese cu zeama de lamaie sau suc de rosii.
Ciorba de fasole ardeleneasca a devenit un fel de referinta al bucatariei traditionale romanesti, preparandu-se atat in varianta de post, fara carne, cat si in varianta cu carne, de regula cunoscuta sub denumirea de “ciorba de fasole cu ciolan”.
Ingrediente (varianta de post):
- 300 g fasole boabe
- o ceapa
- 2 morcovi
- o radacina de patrunjel
- tarhon
- o lingura de otet
- un ou
- sare, piper
Rantas:
- 2 linguri de faina de grau
- o lingura de ulei
- 1/2 lingura boia de ardei
Preparare:
Fasolea se pune la fiert pentru aproximativ 10 minute dupa care se arunca apa in care a fiert si se adauga peste apa fierbinte, ceapa, morcovii si patranjelul maruntite, lasandu-se la fiert pentru aproximativ inca 30 de minute. Cand legumele sunt fierte se prepara rantasul, prin prajirea usoara a fainii in ulei, peste care se adauga boia de ardei, se rumeneste si se adauga in amestecul de legume fierte, impreuna cu frunzele de tarhon, lasandu-se sa fiarba pentru aproximativ 5 minute. La final se adauga o lingura de otet, sare, piper iar dupa ce a fost oprit focul se bate un ou care se adauga in ciorba amestecand continuu. Se serveste cu salata de ceapa.